Tragovi – Na današnji dan: Kad zbog Francuza, ovaj, Rusa, nismo videli Brazil

Rusi su 46 sekundi pre kraja „zaboravili“ loptu na centru. Željko Borojević se stuštio ka golu i našao u dilemi: šutirati ili je proslediti Predragu Rajiću na desnu stranu? Veteran u dresu Srbije izabrao je da raspali sa deveterca i kada su svi u hali pomislili da će „bubamara“ da završi u levom uglu, izvio se golman Zuev i odveo Baćuške u baraž za Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Ovako je novinar „Sportskog žurnala“, 2. marta 2008. godine, počeo izveštaj s duela pravoslavne braće u Pioniru, u okviru kvalifikacione Grupe 1 za odlazak na Mondijal u zemlji kafe, sambe, karnevala i fudbala.

Usledili su opisi golova: Duškeviča, Majevskog i Šajahmetova za ranu na srcu domaćoj publici, te Rajićev na asistenciju Surudžića i Rakićev na proigravanje Perića za vraćenu nadu u „skalp“ bronzanih sa EP u Portugalu 2007. Uz zabeležen detalj u slavu čarobne igre na petoparcu: aktuelni kapiten Orlova pre nego što je uposlio čuvenog sidraša fintom je bacio na parket Duškeviča.

Ali…

ZALET IZ KOVILOVA: Kondicioni trener Ilija Maletić, fizioterapeut Dušan Arsić, selektor Aca Kovačević i igrači Željko Borojević i Bojan Pavićević (Foto: V. Vlajić)

Ta noć nije ostala upamćena po efektnim potezima naturalizovanih Brazilaca s grbom Rusije: Sirila, Pelea i Pule. Na žalost, ni po Rajićevoj „biciklici“, Šošovom „gromu“, Pavićevićevom ratničkom nervu, Bogdanovićevom uklizavanju, Kovačevićevoj taktici… Ta noć uopšte nije ostala upamćena po futsalu!

Šta je onda, zapravo, čini posebnom?

Samo tri hiljade gledalaca koji su po „Baba Marti“ došli u hram košarke? Ne! Direktan prenos na TV Košavi? Ne! Slaba reklama FSS, što je po završetku meča konstatovao pomoćni trener reprezentacije Dejan Knežević? Ne!

Beše to noć prožeta gorkom mišlju: UEFA sprovodi politiku dvostrukih aršina, nekome je – majka, Srbima – maćeha. Odnosno…

Kvalifikaciona Grupa 1 je trebalo da ima tri učesnika. Jedan se, u zakazano vreme, nije pojavio na dogovorenom mestu. Ovdašnji poklonici malog fudbala nikada neće moći da zaborave njeno ime – Francuska!

Vlasti u Prištini su 17. februara 2008. jednostrano proglasili nezavisnost Kosova. U Beogradu je četiri dana kasnije organizovan veliki miting pod nazivom: Kosovo je Srbija. Ministarstvo inostranih poslova Francuske „posavetovalo“ je Fudbalsku federaciju da reprezentativci u futsalu iz bezbedonosnih razloga ne putuju u glavni grad Srbije. Politika je još jednom pobedila sport.

Selektor Rusije Oleg Ivanov je po dolasku u Beograd izjavio: „Nisam očekivao ovako nekorektan potez Trikolora. Nije postojao nijedan dobar razlog da otkažu dolazak, uverili smo se da je u Srbiji situacija skroz normalna. Sport bi uvek trebalo da bude iznad politike.“

I, šta je uradila UEFA? Pronašla modus da se zbog odluke drugih ne ošteti neko ko nije kriv? Možda, da je kojim slučajem poražena Rusija…

Ovako je Francuska, tada trećerazredna reprezentacija, samo zamrznuta, na Terazije 3 neposredno pred turnir nije stigao nikakav aber o propozicijama u novonastalim okolnostima. Jasno je bilo samo da će u jedinom meču u Beogradu, u slučaju nerešenog ishoda, penali odlučiti o pobedniku grupe i sigurnom učesniku baraža. Neizvesnost je potrajala do završetka turnira i tek potom su utakmice Srbije i Rusije protiv Trikolora registrovane službenim rezultatom 3:0. Gol-razlika drugoplasiranog tima iz Grupe 1 tako nije bila dovoljno velika da se nađe u baražu…

Srbija zbog Francuza, ovaj, Rusa, tako nije dobila priliku da vidi Brazil!


Rajiću deset za fer-plej

Predrag Rajić je 24 časa pred utakmicu proveo s toplomerom pod miškom, drmala ga je visoka temperatura, ali je stisnuo zube i izašao na parket. Pružio je sjajnu partiju, posle kornera Borka Surudžića krunisao je i efektnim golom. Nije to bilo jedini put da mu je aplaudirao Pionir. Mladi Rajčević je faulirao napadača Rusije, pištaljka sudije se nije oglasila, otvorila se prilika za opasnu kontru, ali je Rajić zastao i sačekao da se protivnički igrač pridigne, u duhu fer-pleja.

– Nemamo čega da se stidimo, svi znaju šta u svetskom futsalu predstavlja Rusija – rekao je Rajić, pre nego što se sa Perićem i Baćuškama istim avionom vratio u Moskvu i svoju Dinu.

Selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević je po porazu od Rusa izjavio: „Mi smo kao improvizatori pokazali veliki potencijal, ali tako se ne radi. Definitivno moramo da krenemo sa podmlađivanjem reprezentacije“.

I Ranisavljević krenuo u napad

 Pionir je bio na nogama kad je u poslednjih 20 sekundi Vladimir Ranisavljević napustio gol i krenuo u napad:

– Videvši da sve odlazi u nepovrat, krenuo sam i ja napred, Borko Surudžić me je ugledao i pokušao da uposli, već sam se namestio za udarac, ali je defanzivac Rusije krajnjim naporom izbacio loptu u korner.


SRBIJA – RUSIJA 2:3 (1:2)

Beograd – Dvorana: Pionir. Gledalaca: 3.000. Sudije: Blaskez Marselinjo (Španija) i Venc Radek (Češka). Strelci: 0:1 Duškevič u 2, 0:2 Majevski u 10, 1:2 Rajić u 12, 1:3 Šajahmetov u 22, 2:3 Rakić u 29. minutu.

Nagomilavanje prekršaja: Srbija 6 (2-4), Rusija 7 (2-5).

SRBIJA: RANISAVLJEVIĆ, PERIĆ, ŠOŠO, PAVIĆEVIĆ, BOROJEVIĆ, Rakić, Surudžić, Rajić, Rajčević, Bogdanović, Bojović. Nije igrao: Stojanović.

RUSIJA: ZUEV, MAJEVSKI, ŠAJAHMETOV, HAMADIJEV, DUŠKEVIČ, Kobzar, Pele, Sirilo, Pula, Sergejev. Nisu igrali: Azizov, Klimovski.


(naslovna fotografija: „Sportski žurnal“, 3. mart 2008. godine)