УЕФА у Хелсинкију: Европско првенство од 2018. на сваке четири године!

УЕФА је најавила велике промене када је у питању футсал, на клупском и репрезентативном нивоу. На Конгресу Извршног одбора УЕФА одржаном јуче у Хелсинкију донешене су важне одлуке које ће битно утицати на будућност чаробне игре на петопарцу.

УЕФА Футсал ЕУРО

  • Европско првенство ће се одржавати на сваке четири године, не као до сада – на сваке две. Број учесника завршног турнира повећава се са досадашњих 12 на 16 селекција Старог континента. Тако ћемо после ЕУРА у Словенији 2018. на следећу смотру најбољих европских репрезентација чекати пуне четири године, све до 2022, када ће организатор да буде Белорусија.

УЕФА Футсал Куп постаје “УЕФА Футсал Лига шампиона

  • Од сезоне 2018/2019. УЕФА Футсал Куп постаје УЕФА Футсал Лига шампиона! Футсал реплика фудбалске „Лиге првака” имаће по два представника из три најјаче европске лиге (Русија, Шпанија, Португал), док Италија, такође, има могућност да осигура друго место у овом клупском такмичењу, које ће да задржи садашњи систем (Прелиминарна рунда, Главна рунда, Елитна рунда, Фајнал фор).

УЕФА Wомен’с Футсал ЕУРО

  • Европско првенство за жене одржаваће се на сваке две године, са завршним турниром Фајнал фор, почевши од 2019!

У-19 Футсал ЕУРО

  • Европско првенство за играче до 19 година ће као и првенство за жене да се одржава на сваке две године почевши од 2019, на завршном турниру ће играти осам селекција.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ

  • Већ је познато да ће наредне године у Буенос Аиресу футсал први пут да се игра на Олимпијским играма младих. У мушком и женском такмичарском делу Европа ће да има по два представника, који ће пласман да изборе кроз континенталне квалификације. Учешће у квалификацијама ће да избори осам најбољих футсал репрезентација код жена и 16 најбољих репрезентација код мушкараца, категорије  У-17.

„Промена ће нам понудити побољшање такмичарске структуре, а и избећи ће се календарски судар са будућим светским првенствима”, званично је саопштење УЕФА функционера после састанка, који су једногласно изгласали формирање Европског првенства за жене, као и УЕФА футсал У-19 првенства која ће започети од 2019. године.