ДЕРБИ КОЛА У НОВОМ САДУ: Може ли ФОН да освоји Тврђаву?

Некада Лиман и Марбо, данас Тврђава Интернационал и ФОН. У овом тренутку јесте претенциозно поредити прошлост и садашњост, али можда неће бити у будућности. У сваком случају, после више година, поново ће се за бодове међусобно борити екипе из Новог Сада и Београда.

Некада су два првопоменута клуба водила битке и у завршницама плеј-офа, једни су освајали титуле, други знали да изненаде фаворита и догурају до вицешампионске круне. Данас клубова под тим именом нема на сцени, једно време су и Нови Сад и Београд били на маргинама српског футсала, али времена се мењају.

После гашења Еуро мотуса, ФОН, који годинама напредује корак по корак, преузео је место лидера овог спорта у главном граду, изнедрио је и више репрезентативаца. Са друге стране, Тврђава Интернационал има амбицију да Нови Сад поново постави на завидно место када је реч о футсалу у Србији.

Због тога ће бити интересантно видети данас од 17 часова, у малој сали СПЕНС-а, у утакмици трећег кола Прве футсал лиге, где су у овом тренутку, а после прва два кола у којима су освојили укупно четири бода. Тим поводом, за „Футсал Србију“ говоре Немања Бошковић, играч и члан управе Тврђаве Интернационал и Борко Суруџић, тренер ФОН-а.

1. Да ли сте задовољни почетком сезоне и које су амбиције Ваше екипе?

НЕМАЊА БОШКОВИЋ: Још на извлачењу такмичарских бројева за сезону нам је било јасно да ће бити јако тешко. Као новајлија у лиги, прва два кола и два гостовања – у Пироту (0:1) и против Калче у Нишу (4:4), а онда, закључно са шестим колом, још одлазак у Блаце и Нови Пазар. Генерално гледано, игра иде у добром правцу јер смо у обе утакмице били доста боља и технички поткованија екипа, иако смо освојили укупно само један бод. Наше амбиције нису велике јер нам је ово дебитантска сезона у Првој лиги, бићемо презадовољни ако ту останемо, а све преко тога би био велики успех.

БОРКО СУРУЏИЋ: Генерално, амбиције клуба су такве да се гледа ка финалу плеј-офа. То би био највећи успех до сада. Што се тиче почетка сезоне, у којем смо изгубили у Новој Пазови (1:2) и савладали Пирот (5:2), задовољан сам. Можда прави параметри мог задовољства нису резултати, колико је то напредак који смо очекивали у игри, на техничко- тактичком плану. Верујем да смо на правом путу и да ће се права слика ове екипе видети у завршници сезоне, у плеј-офу.

2. Шта очекујете од предстојећег дербија?

НЕМАЊА БОШКОВИЋ: Дерби? Лепо звучи… Шалу на страну, нама је свака утакмица дерби јер су све екипе за нас нови изазови. Следи нам ФОН. О играчима не знам пуно, али са прегледа неких утакмица види се да су спремни и да се боре до задњег момента. И они имају репрезентативца као и ми, а и тренер им је дугогодишњи играч футсала, са огромним искуством. Наша предност је сигурно то што смо домаћини. Игра се прва утакмица шампионата Србије у Новом Саду после доста година, очекујем много људи на трибинама. Биће то чврста и борбена утакмица у којој ће највероватније одлучивати ситнице. Играмо све боље и мислим да можемо да дођемо до сва три бода.

БОРКО СУРУЏИЋ: Не знам више шта је дерби у овој лиги јер, када бисмо поредили квалитет са прошлим временима, што је вероватно и нереално, данас имамо ситуацију да је Економац без премца, далеко изнад свих, а да смо сви ми остали ту негде и да ће нијансе одлучивати. Толико смо изједначени да чим недостају један, два играча може да буде озбиљних проблема. Када је реч о предстојећем дуелу, за мене је непознаница екипа Тврђаве Интернационала. Знам неколико играча, али не и како играју као тим. Ми имамо нашу игру коју желимо да спроведемо и видећемо како ће то изгледати у Новом Саду.

3. Ко ће се, по Вашем мишљењу, наћи у плеј-офу у овој сезони?

НЕМАЊА БОШКОВИЋ: Рано је да се говори о пле-офу, цела сезона је пред нама. Ако бих ипак издвајао за ову прилику, нека то буду Економац и Нова Пазова, остали ће морати много да се потруде да заслуже преостала четири места. Наравно, волео бих и нас да видим у тих шест екипа.

БОРКО СУРУЏИЋ: У овом тренутку могу да судим само на основу онога што познајем и што сам имао прилику да видим. Сигурно је ту Економац, а у плеј-офу видим Нови Пазар и Нову Пазову. То би отприлике било то, за сада, уз наше амбиције, наравно, али ми још нисмо дошли у праву форму, време ће показати квалитет. Такође, од онога што сам видео, могу да кажем да ме је Пирот позитивно изненадио начином игре. Јесмо победили, али није било лако.