IVAN BOŽOVIĆ O IZAZOVU U ČEŠKOJ: Slavija i još tri kluba u šampionskoj trci

Slaviju iz Praga je proletos preuzeo srpski stručnjak Ivan Božović, sa željom da sa trona češkog futsala skine godinama neprikosnoveni Era pak iz Hrudima, dobro poznat srpskim ljubiteljima ovog sporta jer je nekada igrao na evropskoj sceni sa beogradskim Marbom, a ove jeseni ćemo ga gledati na turniru u Kragujevcu. Izazov je veliki pošto je pomenuti rival najbolji u Češkoj u poslednjih 12 godina, što je učinak kojem je u Srbiji blizu i njegov nekadašnji klub Ekonomac, u kojem je Božović ostvario velike uspehe pre nego što je trenersku karijeru nastavio u Makedoniji.

Imajući u vidu taj dolazak prvaka Češke u Srbiju početkom jeseni, prvo pitanje je bilo o njegovom kvalitetu, odnosno mogućnosti da se suprotstavi „timu snova“ koji se formira ovog leta u Kragujevcu.

– Era pak je i ove godine u standardnom sastavu. Tu su tri Brazilca – Maks, Everton i Felipe, golman reprezentacije Ukrajine Litvinenko, Slovak Doša i šest reprezentativaca Češke. Jedino je novo da je Rešetar otišao u Plzenj. To je iskusna takmičarska ekipa, redovna u evropskim takmičenjima. Ako Ekonomac bude imao ekipu kakvu najavljuju iz kluba, Era pak će se boriti za treće mesto, koje takođe vodi dalje, sa prvakom Ukrajine Kersonom – rekao je Božović.

A, o ciljevima njegove saradnje sa Slavijom smo već pisali u aprilu, kada je ozvaničena. Jul je mesec u kojem će biti formiran tim za novu sezonu, do početka priprema.

– U pregovorima smo sa nekolicinom igrača, sa nekima i na pragu dogovora, a jedini novajlija za sada je slovački golman Karpiaka. O ostalima će biti reči do kraja meseca. Potrudićemo se da dovedemo željena pojačanja do 30. jula, kada ćemo početi pripreme – rekao je Božović.

Konkurencija za naslov prvaka je ozbiljna, pa je to dodatni razlog tajnovitosti transfer politike. U prošloj sezoni Era pak je pobedio Spartu iz Praga u finalu plej-ofa, a pored ova dva tima šampionske ambicije imaju i Slavija i Plzenj.

– Moramo da budemo obazrivi. Ovde se sve zakuvalo. Četiri kluba su ozbiljno zagrizla za naslov prvaka. Mi smo povezani sa velikim fudbalom, što daje priči na ozbiljnosti. Tu mislim na medijsku i navijačku podršku, ali ne toliko finansijsku. Plzenj ima ozbiljna finansijska sredstva, a Era Pak je godinama najbolja ekipa.

Vrata su, naravno, otvorena i za igrače sa Balkana.

– Uvek su interesatni, naravno, igrači sa prostora bivše Jugoslavije. Problem je što su oni koji bi bili najinteresantniji već dobro plaćeni u svojim klubovima, pa je prostor značajno sužen – zaključio je Božović.

(Tekst: A. Peković)