РЕЗУЛТАТ СРБИЈЕ ЗА ИСТОРИЈУ: Да ли знате када је Бразил последњи пут изгубио, а да није дао ни гол?

Репрезентација Србије је тек четврта која је савладала Бразил без примљеног гола (од око шездесет земаља са којима се састао тај тим), а убедљивији неуспех, изражен у разлици у головима, овај светски футсал гигант је доживео само три пута!

Имајући то у виду, одговор из наслова није „никада“, иако би и то могло да се помисли у први мах. Чињеница је да су Бразилци много чешће остављали ривале без гола, док се супротно дешавало толико ретко да је потребно добро „загребати“ у прошлост како би се нашли ти тренуци. Уосталом, национални тим те земље толико ретко губи да се играчи ни не сете одмах тих тренутака, што је потврдио после утакмице у Нишу и репрезентативац Бразила Лео Сантана, првотимац Барселоне, када је покушао да одговори на питање новинара.

– Не сећам се када смо изгубили последњи пут, а нарочито се не сећам када се то догодило са овако убедљивим резултатом. Србија се показала као веома добар ривал, посебно бих истакао голмана, а нама остаје да се надамо да ћемо у реваншу бити бољи – рекао је Лео Сантана.

Укупно у историји Бразил је уписао само 25 пораза из 570 утакмица (рачунајући и такмичарске и пријатељске сусрете са националним тимовима других земаља), а има 506 победа и 39 ремија, уз гол-разлику 3540:769.

Бројке су неумољиве. До дуела у Нишу, Бразил је везао 16 утакмица без пораза (десет победа и шест ремија), а последњи пут је изгубио у августу прошле године, од Аргентине резултатом 1:4. И то је један од укупно четири пута када је ривал био бољи за три гола, рачунајући и сусрет са Орловима у Нишу (још једном је победила Аргентина 4:1 – 2014, а Шпанија је била боља резултатом 6:3 у 1991. години).

Спремите се сада за оно најзвучније. Убедљивије од Орлова Бразил су савладали једино Перу 1986. (5:1) и Холандија 1987. (5:1) и 1995. године (6:1)! И, за крај, као одговор на питање из наслова: само Украјина 1998, Аргентина 2003. и Шпанија 2005. године су пре вечери за памћење у „Чаиру“ савладали Бразил без примљеног гола, али све три поменуте селекције резултатом 1:0, док је Србија била троструко убедљивија!

У још две утакмице Бразил није дао гол, али није ни изгубио. Дуели са Аргентином у 2017. и 2018. години су завршени без погодака.

 

Тако је наша репрезентација уписала прву победу против великог ривала, после пет пораза (сви су били на гостовањима), па је смањила негативну гол-разлику – 12:34. Због свега што су урадили, Орлови заслужују подршку за памћење са трибина „Штарк арене (Београдске арене)“ у петак од 19 часова. И да поновимо још једном: не гостује Бразил сваки дан, а још ређе се побеђује. Могу ли то Орлови да ураде два пута заредом? Како год да буде, историја је већ исписана.

(Фото: Фудбалски савез Србије)