УЕФА 2022 ЕУРО: Нови систем квалификација за ЕП

Матична европска фудбалска организација УЕФА објавила је сасвим нови формат квалификација за Европско првенство које ће се почетком 2022. године одржати у Холандији, како смо већ раније објавили. Наиме, прво је то Европско првенство на којем ће наступити чак шеснаест (16) репрезентација, уместо досадашњих дванаест (12), а проширење доноси и нови систем квалификација, где ће и слабије рангиране репрезентације имати више изгледа за пласман на завршни турнир, с обзиром да ће се квалификације играти код куће и у гостима.

Квалификације ће се одиграти у четири IV фазе: квалификацијска рунда (мини-турнири), плej-оф квалификационе рунде (код куће и у гостима), групна фаза квалификација (код куће и у гостима) и плej-оф (код куће и у гостима).

Пред репрезентацијом Србије је главна рунда квалификација за Светско првенство, која је значајна и по питању квалификација за ЕП. Све репрезентације које изборе пласман у Елитну рунду квалификација аутоматски ће се пласирати у групну фазу квалификација за континентално такмичење. Све остале репрезентације ће свој пут започети у првој фази квалификационе рунде…

Квалификациона рунда (29. јануар – 1. фебруар 2020)

Репрезентације ће бити распоређене у девет група, а само ће победници група аутоматски остварити пласман у групну фазу квалификација. Другопласиране репрезентације иду у плеј-оф квалификацоне рунде, где ће се наћи и пет најбољих трећепласираних (уколико Холандија не избори пласман у Елитну рунду квалификација за СП, што је реално) или седам најбољих трећепласираних репрезентација (уколико Холандија избори пласман у Елитну рунду квалификација за СП).

 

Плеј-оф квалификационе рунде (април 2020)

Репрезентације ће бити извучене у осам или седам парова (у зависности хоће ли Холандија изборити пласман у Елитну рунду квалификација за СП), где ће победници изборити пласман у групну фазу квалификација. Напомињемо како другопласиране репрезентације из квалификационе рунде реванш сусрет играју на свом паркету.

 

Групна фаза квалификација (фебруар, април и септембар 2021)

У ову фазу квалификација улазе укупно тридесет и две (32) репрезентације, које ће бити подељене у осам група са по четири сениорске селекције. И овде долазимо до највећег новитета, јер ће се репрезентације по први пут састајати два пута (и код куће и у гостима!). Првопласиране репрезентације и шест најбољих другопласираних ће обезбедити пласман на Европско првенство, док ће преостале две репрезентације кроз плеј-оф тражити свој пласман на ЕП.

 

Плеј-оф (октобар 2021)

Као што је већ наведено, две најлошије другопласиране репрезентације из групне фазе квалификација кроз плеј-оф ће тражити преосталу карту за ЕП. Победник ће се придружити домаћину и четрнаест других репрезентација које су кроз групну фазу квалификација изборили пласман на Европско првенство, а које ће се од 19. јануара до 6.фебруара 2022. године одржати у Холандији у градовима – Амстердаму и Гронингену.