ФОН: Александар Ђоковић о настaвку сезоне

Алфа и омега футсал клуба из Београда, Александар Ђоковић је од ФОН-а претходних година направио респектабилног прволигаша, a не би било чудно да баш ове сезоне изабраници стратега Борка Суруџића дођу до највиших висина, зашто не освоје титулу или приграбе КУП Србије.

Александар Ђоковић и Бојан Павићевић

Још ћемо да растемо

Поред постојећег кадра из јесењег дела, који је завршио такмичење на четвртом месту са 16 бодова придодати су Александар Павловић (Калча), Вукашин Мијаиловић (Смедерево) и Димитрије Михић (Коњарник).

– Стартовали смо деветог јануара. Радило се на физичкој кондицији и тактичким стварима. Одиграли смо пријатељске утакмице са Металцем Колорадом (6:1) и Лесковцем (3:1). Радује да смо задржали јесењи играчки кадар и сад имамо 14 играча и тројицу голмана – казао је председник ФОН-а, Александар Ђоковић.

Бићете јачи и за повратнике Уроша Краснића и Јована Ристановића?

– Бивши репрезeнтативац Србије Краснић се успешно опоравља од операције предњих укрштених лигамената. Нећемо журити са његовим убацивањем у тим, јер се радило о једној од најтежих повреда, доживљене још у другом колу са Калчом. Ристановић се повредио на самом почетку припрема, али је крајем јесени успео да одигра две утакмице. Дефинитивно ћемо бити јачи њиховим повратком.

Добар рад клуба протеклих година награђен је позивима у играча у репрезентацију?

– Први Орао постао је Станковић. Затим, Петров, сад члан Црвене звезде. Вулетић је био на два окупљања. Последњи изданци су Пешић од оснивања клуба је са нама и Алексић. Побројано је сатисфакција и част за сам клуб. Желимо да у будућности и остали играчи после доказаног рада у клубу буду у националном тиму.

Како се финансира клуб, има ли помоћи факултета ФОН-а?

– Што се тиче факултета ми ту финансијску подршку као клуб немамо, јер она није ни реална. Обзиром да је факултет друго правно лице. Факултет као факултет помаже студентску екипу ФОН-а, док је клуб ФОН потпуно нешто друго. Искључиво се финансирамо од донација и спонзорства превасходно привреде. Држимо се девизе да што више људи помаже мало довољно је за функционисање. Реч је о фирмама, које су отворили бивши студенти ФОН-а. Гесло им је ,,Једанпут фоновац, доживотно фоновац“.

Какве су амбиције на оба колосека?

– За петогодишњи план је био да растемо као клуб. Од студентске приче полако смо се хватали са највећим ривалима из света футсала. Данас смо направили респектабилан тим, који гаји препознатљив стил игре и чине га углавном млађи играчи. У складу са тим не бих повећавао амбиције. Желимо што бољи пласман у регуларном делу првенства. Треће или евентуално друго место, каже табела. А онда плеј-оф је потпуно друго такмичење и све је могуће, тежићемо финалу.

Звезда се намеће као главни фаворит?

– Податак да нема више Економца у оном смислу речи какав је био даје свима шансу. Иако, је Црвена Звезда први фаворит за титулу. Трофеју се надају поред нас Нови Пазар, Винтер спорт и Калча – рекао је председник ФОН-а Александар Ђоковић.

Ђоковић је открио ко је помогао футсал у Београду.

– Дуго времена није било решена помоћ футсал клубова из Београда кроз плаћање термина у халама за тренинге. Коначно је решено и велику захвалност дугујемо градском секретару за спорт Драгани Пешић Белојевић. Препознала је футсал као спорт који заслужује пажњу да се нађе на списку спортова којима треба помоћи. Свих пет клубова Прве и Друге лиге су добили значајну помоћ.

ТВ преноси циљ

Ђоковић поред председниковања ФОН-ом је задужен и за рад Комисије за футсал ФС Србије, чији је председник.

– Претходних година све што је осмишљено је и урађено. У изборном периоду од 2016. до 2020. године промењен је систем такмичења, што је довело до повећања интересовања. Уведен је плеј-оф, бараж за испадање. Ове сезоне смо почели са организовањем омладинске лиге региона. Из непознатог разлога нема је у ФС РИС на којем оснивању ћу инсистирати. Остаје да се ревидира одлука око двојне регистрације великог фудбала и фустала. Сигурно да не може да буде трајна, вероватно треба да се спусти на 21 или 23 године. Трудићемо се да обезбедимо пренос утакмица првенства барем једном у колу.

У првом мечу пролећног дела, на гостовању у Земуну, КМФ ФОН је убедљиво тријумфовао против домаћег Земун Само право 4:8 (2:4)!

A.Пековић