5 на 5 – Бојан Павићевић: Маркетинг кључан за развој српског футсала

Први саговорник „Футсал Србије“ у рубрици „Пет на пет“ је Бојан Павићевић. Некадашњи капитен репрезентације, а садашњи координатор за футсал Фудбалског савеза Србије одговорио је на пет питања везаних за стање футсала у нашој земљи, актуелним променама, репрезентацији Србије, новом селектору и млађим категоријама, јединственој Другој футсал лиги…

1. Прошло је више од шест месеци од када сте преузели функцију координатора за футсал ФСС, што је велика част, али и обавеза. Можете ли нам рећи шта је урађено у овом периоду?

– Искрено, затекло ме је много више обавеза него што сам очекивао. Није лако бавити се и репрезентацијом Србије и Првом футсал лигом паралелно, али једно без другог не може. Кренули смо темељно да радимо, са дугорочним плановима и очекивања су да ћемо праву слику видети тек за око две године, када се све ствари скоцкају. Имамо много препрека, али ћемо се борити искључиво за интерес футсала. Конкретно, један од првих задатака је био именовање новог селектора и то смо учинили. Пажљиво смо гледали на све ставке потенцијалних кандидата и, без дилеме, у овом тренутку је Горан Иванчић оно најбоље што имамо.

Горан Иванчић и Владимир Јовановић

Такође, конституисана је нова Комисија за футсал ФСС и изабран је нови председник Конференције клубова Прве футсал лиге. Омогућено нам је делегирање делегата, судија и посматрача-контролора, одређивање УЕФА судија, а промењен је и систем такмичења за следећу сезону. Донесена је одлука о јединственој Другој футсал лиги Србије, као и оснивање У17 националне селекције. Добили смо организацију турнира под покровитељством УЕФА за репрезентацију до 17 година. Урађено је и доста ситнијих ствари.

2. Шта може да се очекује од нове Комисије за футсал ФСС, као највишег органа футсала у Србији?

Чланови комисије за футсал ФСС

– Мишљења сам да је први пут у потпуности чине људи који су директно укључени у наш спорт и то као представници клубова. Они сада могу да одлучују, а не као што се до сада дешавало да ту седе и људи који, осим што су неким чудом дошли у футсал да би примали хонораре, немају никакве везе са клубовима, а одређују правила. Очекујем да ће сада бити другачије и да ће се видети доста позитивних помака. Тако увек треба да буде, да у Комисији буду они који су стабилни чланови футсал заједнице и који хоће да се баве бољитком футсала.

3. Предстоји реорганизација такмичења, враћа се јединствена Друга футсал лига. Да ли ће ФСС помоћи клубовима из тог ранга, пошто је јасно да ће им трошкови бити већи него сада, када играју по регионима? Такође, каква побољшања могу да се очекују у функционисању елитног такмичења?

– Донели смо одлуку о јединственој Другој  футсал лиги и сматрам да је то најбоље решење за футсал. Добићемо квалитетније екипе за Прву лигу, а Друга ће бити занимљивија. Наравно, увек је актуелан проблем финансирања и остаје да видимо како ће све протећи у почетном периоду.  Увек можемо да променимо, ако увидимо да нисмо дорасли томе и да ти клубови немају снагу да играју јединствену лигу. Приоритет број 1 јесте да трошкови буди покривени као у Првој лиги јер ће такмичење, у супротном, бити на стакленим ногама. Више о томе знаћемо до краја јануара. Једноставно, то мора да се реши на прави начин, за добробит клубова. Већ дуже време радимо на довођењу спонзора за наредну такмичарску сезону, а добијена средства би ишла у маркетинг, самим тим и медијску промоцију. У преговорима смо са телевизијом „Арена“ и другим медијским кућама. То је веома битна, најбитнија ствар за развој футсала. Успех на том пољу донеће нам доста користи и привући млађе играче. А, све то повлачи и друге бенефите.

4. Како сте задовољни током актуелног шампионата?

– Имамо среће да је овако неизвесно, да имамо два фаворита за титулу. Није се десило да се неко издвоји на врху и да тако такмичење изгуби смисао. Очекивао сам од нишке екипе више, а самим тим и занимљивију борбу за првака. Када је реч о зачељу, очекивао сам овакав расплет. Једноставно, четири клуба испадају и увек је тензија. Посебно ме радује што се повећала посећеност утакмицама. Још када маркетинг уради своје и плеј-оф следеће сезоне, верујем да ћемо брзо футсал подићи на завидни ниво.

5. Шта можемо да очекујемо од српског репрезентативног футсала у 2017. години?

Сениорска репрезентација Србије

– Приоритет је пласман на Европско првенство у Словенији. Све је томе подређено. Пресрећан сам због помака које смо направили везано за број гледалаца, па смо против просечних репрезентација, у пријатељским утакмицама, имали по три хиљаде гледалаца. Радимо напорно, а неки резултати су видљиви одмах. Нећемо више дозволити ситуацију да дође репрезентација Шпаније, а да је гледа свега 100 људи. То је проблем који смо дуго вукли јер нисмо имали човека испред футсала унутар савеза, већ се једино струка бавила тиме, што никако није добро. Што се априлских квалификација у Пољској тиче, имамо млад тим, а премало времена. Радимо ужурбано на уигравању и надамо се најбољем, иако нисмо имали среће са жребом. Оснивамо и репрезентацију до 17 година, коју УЕФА форсира, пошто ће футсал бити у програму Олимпијских игара за младе у Буенос Ајресу 2018. године. То је је велики подстрек за све нас. Са младим играчима се највише ради у региону западне Србије, па смо одатле и поставили људе који ће их предводити. Ти момци ће стасати и за старије селекције, па ћемо имати озбиљан фонд играча. Први корак су турнири под окриљем УЕФА. Ми смо домаћини једног од њих, али још није познат термин.