Tragovi – Pred duele sa Italijom: Utorak kada se oprostio Raja

Reprezentacija Srbije se nalazi u Italiji, gde će večeras i sutra odigrati dve prijateljske utakmice protiv domaćina. To je prilika za podsećanje na neke od prethodnih duela sa „azurima“.

Naš nacionalni tim se kroz istoriju 16 puta sastajao sa Italijom i upisao je tri pobede, dva remija i 11 poraza. Interesantno je to da su samo dve utakmice bile takmičarske i da su obe odigrane pre više od dve decenije na Apeninskom poluostrvu. Prva na čuvenom turniru u Kataniji, kada se Jugoslavija, predvođena kapitenom Acom Kovačevićem, plasirala na Svetsko prvenstvo u Hong Kongu 1992. godine, ali nije otišla zbog sankcija Ujedinjenih nacija prema Saveznoj Republici Jugoslaviji. Tada su „plavi“ slavili rezultatom 4:3. Tri i po godine kasnije, u kvalifikacijama za EP i SP 1996, na povratku Jugoslavije na međunarodnu sportsku scenu, „azuri“ su se revanširali istom merom u Torinu.

Poslednji put su Srbija i Italija odmeravali snage u Novom Sadu (1:5) i Ubu (5:2) pre dve godine, a od prijateljskih utakmica u posebnom sećanju su ostale one iz juna 2009. godine. Rezultat nije bio povoljan, ali su upamćene kao susreti na kojima se od dresa nacionalnog tima oprostio Predrag Rajić. O tome je tih dana pisao i Futsal u Srbiji“…

Selektor Aca Kovačević je uručio Predragu Rajiću zlatnu loptu FSS, a iza njih su reprezentativac Vladan Cvetanović, trener Dejan Knežević i tim menadžer Igor Gačić (fotografije: P. Bajić)

Dubok naklon i pokloni za velikog majstora malog fudbala. U Kragujevcu je, između ostalog, dobio uramljen dres reprezentacije sa brojem deset, koji je u prvoj deceniji 21. veka bio u njegovom neprikosnovenom vlasništvu. Dan kasnije u Lazarevcu, gde je proveo deo fudbalske karijere, uručena mu je zlatna lopta Fudbalskog saveza Srbije.

Predrag Rajić, najbolji strelac Evropskog prvenstva u Portu 2007. godine i, kako naglasiše i na „Futsal Planeti“ (www.futsalplanet.com), najvećem svetskom portalu kada je reč o ovom sportu, „jedan od najboljih svetskih igrača svih vremena“, oprostio se tako od najdražeg dresa. Nažalost, povreda pete desne noge ga je omela da provede više vremena na terenu u dvomeču sa reprezentacijom Italije, zemlje u kojoj je započeo internacionalnu klupsku karijeru, ali za to niko nije mario. Iza njegovih dotadašnjih igara ostale su mnogobrojne priče i legende koje će se prenositi na buduće generacije zaljubljenika u „magičnu igru na petoparcu“.

Podršku Predragu Rajiću na oproštaju od dresa reprezentacije Srbije sa tribina je pružao i tadašnji saigrač u Dini iz Moskve Gleb Razorenov. On nije krio oduševljenje kako Rajićem, tako i Srbijom, u kojoj je boravio tih dana.

Poklone u Kragujevcu, koji je bio domaćin trodnevnih priprema obe reprezentacije, kao i u Lazarevcu, dobili su i drugi učesnici, a oni su se odužili tamo gde to najbolje čine – na terenu. „Azuri“ su u Srbiju stigli u podmlađenom sastavu, sa petoricom igrača (Romano, Folador, Đijason, De Luka i Koko) koji su krajem 2008. godine osvojili vicešampionsku titulu na UEFA futsal turniru za igrače do 21 godine u Sankt Peterburgu (zlato je pripalo domaćinu – Rusiji).

Na kraju, Italija je protiv „orlova“ nastavila seriju nepobedivosti koju je započela 14 godina ranije protiv „plavih“, a selektori obe reprezentacije su dobili jasniju sliku u sklapanju mozaika za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj, koje je održano u januaru 2010. godine. Na čuvene utakmice reprezentacije Srbije sa tog turnira, protiv Slovenije i Rusije u Budimpešti, podsetili smo u ranijim „Tragovima“.


PRVA UTAKMICA (PONEDELJAK, 15. JUN 2009. GODINE)

SRBIJA – ITALIJA 1:1

KragujevacDvorana: „Jezero“. Gledalaca: 1000. Sudije: Sreten Vasić i Aleksandar Komadinić (obojica iz Niša). Treći sudija: Mlađan Marković (Varvarin). Strelci: 0:1 Đijason u 7, 1:1 Cvetanović u 25. minutu. Žuti karton: Folador (Italija). Nagomilavanje prekršaja: Srbija 7 (4+3), Italija 6 (2+4).

SRBIJA: Vladimir Ranisavljević (golman), Marko Perić, Bojan Pavićević (kapiten), Borko Surudžić, Predrag Rajić (početna petorka), Vladan Cvetanović, Mladen Kocić, Milan Živić, Milan Bogdanović, Milan Rakić, Vidan Bojović, Slobodan Rajčević, Vladimir Lazić, Vladimir Milosavac, Aleksandar Tomin i Ivan Stojanović (golman). Selektor: Aca Kovačević.

ITALIJA: Stefano Mamarela (golman i kapiten), Marko Erkolezi, Omori Duarte Vinisijus, Umberto Onorio, Velington Koko (početna petorka), Enco Bota, Felipe Folador, Danijel Đijason, Žairo Manuel Dos Santos, Fabrisio Kalderoli, Serđo Romano, Frančesko Điljofjorito, Rafael Besa i Valerio Bariđeli (golman). Selektor: Roberto Menikeli.


DRUGA UTAKMICA (UTORAK, 16. JUN 2009. GODINE)

SRBIJA – ITALIJA 1:3

LazarevacDvorana: SRC „Kolubara“. Gledalaca: 500. Sudije: Damir Radović (Beograd) i Zoran Bogdanov (Vršac). Treći sudija: Zoran Starčević (Valjevo). Strelci: 1:0 Bojović u 20, 1:1 Dos Santos u 28, 1:2 Đijason u 28, 1:3 Onorio u 40. minutu. Žuti kartoni: Folador, Velington Koko (Italija). Nagomilavanje prekršaja: Srbija 5 (3+2), Italija 8 (5+3).

SRBIJA: Ivan Stojanović (golman), Marko Perić (kapiten), Milan Živić, Milan Rakić, Vladimir Lazić (početna petorka), Mladen Kocić, Borko Surudžić, Vidan Bojović, Slobodan Rajčević, Aleksandar Tomin, Vladimir Milosavac, Predrag Rajić i Vladimir Ranisavljević (golman). Selektor: Aca Kovačević.

ITALIJA: Stefano Mamarela (golman i kapiten), Enco Bota, Omori Duarte Vinisijus, Umberto Onorio, Fabrisio Kalderoli (početna petorka), Marko Erkolezi, Frančesko Điljofjorito, Felipe Folador, Danijel Đijason, Žairo Manuel Dos Santos, Velington Koko, Serđo Romano, Rafael Besa, Alberto Melis, Masimo de Luka i Mikele Mijareli (golman). Selektor: Roberto Menikeli.