Промоција ЕП у Словенији: Аћимовић наследио Станковића

Мисија је завршена успешно – утакмицама за памћење, магичним потезима мајстора игре, пуним трибинама, одличном промоцијом и, наравно, историјским успехом репрезентације Србије, која је освојила четврто место на Европском првенству у Београду пре годину дана. Сада је ред на друге, а Словенија се већ увелико припрема за турнир који ће бити одржан у дворани „Стожице“ од 30. јануара до 10. фебруара 2018.

Легендарни фудбалер, а данас саветник Александра Чеферина, председника УЕФА, Дејан Станковић, предао је улогу амбасадора Европског првенства у футсалу свом шураку Милету Аћимовићу. На свечаности у Љубљани, организованој тачно годину дана пре почетка ЕП, присетио се недеља када су у нашој земљи боравили најбољи играчи на „Старом континенту“.

– Многи ни не знају како је лепо уживати у овом спорту, као што сам ја уживао у Београду у 2016, гледајући препуне трибине у тако лепом надметању, у тако добром ЕП. То је био велики успех, како организатора, тако и наше репрезентације. Представљати футсал испред УЕФА и Србије у мом родном граду је било изванредно. Верујем да ће и шампионат у Словенији бити, такође, запажен и успешан – рекао је Станковић.

Дејан Станковић на промоцији ЕП 2018. у Љубљани (фотографије: УЕФА Футсал ЕУРО – промо)

Он је истакао да је било феноменално пратити „орлове“ у „Београдској арени“ и пожелео им је много среће у овом циклусу, да догурају што је даље могуће. Наш национални тим, иначе, очекују квалификације у Пољској у априлу (ривали су домаћин, Шпанија и Молдавија, а на ЕП иду првопласирани, док ће се у бараж пласирати другопласирани и најбољи трећепласирани из седам група). Станковић наглашава да би и у Словенији наши репрезентативци могли да имају велику подршку, због близине ове државе.

На промоцији ЕП 2018. присуствовала су и друга позната имена из фудбала и футсала, међу њима и Срећко Катанец и Миливоје Симеуновић.

– Свима су нам први кораци били, као што је Миле рекао, на рукометном терену. Од малог фудбала смо напредовали и полако ишли ка великом. Ко није пробао футсал, тај не зна шта је пропустио. Атрактивно је, све се брзо дешава, а ту су и неки потези које пре тога у животу нисам видео, посебно онај гол Рикардиња против Србије. Нисам веровао да неко може то да изведе. Можда када се шалимо и играмо мали фудбал између нас, али на тако великом такмичењу и важној утакмици… Сећам се изјаве момка који га је чувао и који је рекао да је „знао да ће пре или касније да заврши на постеру“, тј на „Јутјубу“. Огромна је разлика између футсала и фудбала, то су два тотално различита спорта. Стајање на терену, брзина, реализација, снага. Дивим се момцима који играју футсал – закључио је Станковић.