Дерби кола у Београду: ФОН за славу, Еуро мотус за титулу

После зимске паузе, Прва футсал лига Србије је настављена утакмицама 12. кола. У петак је екипа Смедерева савладала Калчу са 5:2, а данас су на програму четири дуела, међу којима је и дерби првог кола пролећне полусезоне, ФОН – Еуро мотус, у београдској дворани „Шумице“ од 18.30 часова (директан пренос можете да гледате овде).

Са једне стране ће се наћи екипа која има намеру да потврди висок пласман из јесењег дела и посебан мотив да се докаже против великих фаворита, а са друге стране лидер првенства, у чијим редовима су свесни да би сваки изгубљени бод могао да буде пресудан у исцрпљујућој трци за првака са актуелним шампионом Економцем. У првом овосезонском београдском дербију, одиграном 18. септембра 2016, Еуро мотус је победио резултатом 6:4.

Пред почетак пролећне полусезоне, о амбицијама у наставку шампионата и предстојећем дуелу, за „Футсал Србију“ су говорили Андрија Станковић, репрезентативац Србије и други стрелац Прве футсал лиге, као и Игор Шошо, некадашњи репрезентативац и капитен Еуро мотуса, који добро зна како се освајају шампионске титуле.

1. Да ли је било промена у екипи током зиме и са каквим амбицијама улазите у пролећну полусезону?

Андрија Станковић: Остали смо на окупу и то би требало да буде наша предност у пролећној полусезони, пошто ћемо бити још уигранији него раније. Познајемо се дуго, међусобно се дружимо. Циљ нисмо мењали у односу на почетак сезоне – пласман међу прва четири тима у Првој футсал лиги. Такође, жеља нам је и да победимо неку од прве три екипе, што нам до сада није успевало.

Игор Шошо: Дошло је до промена у тиму током зиме. Отишли су Игор Јанчевски и браћа Дражен и Славен Новоселац, а дошли су Бојан Филиповић из Смедерева, Владимир Милосавац и Давор Поповић из Деуса, као и Милош Аксентијевић из Машинца. Гледајући на папиру, требало би да смо јачи у трци за шампионску титулу, али то ћемо тек да видимо, још нисмо потпуно уиграни.

У првом међусобном дуелу ове сезоне стрелци су били Живић у 3, 17. и 30. и Рокнић у 7, 13. и 28. минуту за Еуро мотус, а Станковић у 15. и 23, Шамшал у 22. и Петров у 26. минуту за ФОН.

2. Шта би могло да одлучи предстојећи дерби?

Андрија Станковић: У првој утакмици, на почетку сезоне, одлучило је искуство противничке екипе, која је, по мени, најбоља у Србији у овом тренутку. И овај пут је то њихов адут, као и већа могућност ротације јер су се додатно појачали током зиме. Велику улогу играће и срце, а ми ћемо учинити све да будемо успешнији, уз пуни респект према  ривалу.

Игор Шошо: Нисмо бриљирали у претходном дуелу са ФОН-ом. Имали смо лошу одбрану, лоше дуеле и било је неизвесности. Ако сада то не поновимо, ако одиграмо на максимуму наших могућности, не би требало да буде толико проблема. Ипак, морамо да будемо опрезни. Ово је прво коло, које је увек проблематично. Верујем да ће касније бити лакше.

3. Ко ће бити шампион Србије ове сезоне? 

Андрија Станковић: Тешко је проценити да ли ће то бити Еуро мотус или Економац јер је трка практично изједначена, дели их један бод. Економац више нема обавезе у Футсал купу, што је разлика у односу на прву половину сезоне, па може потпуно да се посвети домаћим такмичењима. Чини ми се да ће тешко и једни и други испуштати бодове и да ће њихов међусобни дуел одлучити шампиона. У сваком случају, надам се, пре свега, фер и коректној борби.

Игор Шошо: Јасно је да ћемо Економац и ми одлучити о новом шампиону. Боже здравља па да останемо изједначени до утакмице са актуелним прваком, а онда ћемо да видимо ко је бољи у међусобном дуелу. Ко испусти бодове тамо где не треба, испада из трке. Због тога обе екипе морају да буду максимално опрезне у сваком тренутку.

(фотографије: kmffon.rs и futsalplanet.com)