5 на 5 – Горан Лазић: Сви прволигаши ће имати млађе категорије

Пролећна полусезона у елитном рангу такмичења у Србији почела је узбудљивим утакмицама 12. кола, после којих је дошло до смене на врху табеле, па нема сумње да нас очекује сијасет узбуђења у наставку шампионата. О актуелном тренутку и ономе што можемо да очекујемо у наставку године, када је реч о српском футсалу, у оквиру рубрике „Пет на пет“ разговарали смо са Гораном Лазићем, председником Конференције клубова Прве футсал лиге, у којој је испред КМФ Смедерево и чланом Комисије за футсал Фудбалског савеза Србије.

1. Шта љубитељи футсала могу да очекују од пролећне полусезоне?

– Верујем да ће и даље да гледају занимљиве и квалитетне утакмице. Нажалост, систем је такав да нема плеј-офа и плеј-аута, још ове сезоне, али имамо среће да постоје две екипе, Економац и Еуро мотус, које се равноправно боре за титулу. Сви остали још увек нису сигурни по питању опстанка. Када је реч о суђењу, било је добро у првом делу првенства и надам се да ће да буде и квалитетније. Не треба заборавити ни Куп Србије, где ће, такође, да буде много узбуђења.

2. С којим проблемима се клубови најчешће суочавају и на које начине им помажете да побољшају статус?

– Највећи проблеми клубова су финансијске природе. Да би се то поправило, неопходна је и боља медијска заступљеност, директни преноси утакмица на телевизији. Све то доводи и до већег интересовања гледалаца, пунијих трибина. Спонзори немају разлога да улажу ако се то слабо види или не види уопште. И на нивоу лиге је потребно да се уради много тога. Неопходан нам је снажан маркетинг, као и генерални спонзор. Ако то имамо, онда ће и клубовима да буде боље, моћи ћемо квалитетније да им помажемо.

3. Каква су очекивања од промене система такмичења у следећој сезони – повратка плеј-офа и јединствене Друге футсал лиге?

– Увођење плеј-офа и плеј-аута донеће још више узбуђења, занимљивије такмичење и пуније хале. То је прави потез. Када је реч о Другој лиги, спајањем регионалних у једно такмичење побољшаћемо квалитет, како те, тако и Прве лиге, у коју ће улазити снажнији тимови. Јасно је да је то такмичење захтевније него досадашње. ФС Србије ће покрити трошкове службених лица, што ће значајно да олакша живот клубовима.

4. Какве су новости за футсал донеле промене у оквиру Фудбалског савеза Србије?

–  Увођење координатора за футсал и именовање Бојана Павићевића на ту позицију представља пун погодак. Његова сарадња са Конференцијом клубова Прве футсал лиге и Комисијом за футсал ФСС је на врхунском нивоу. Први пут су клубови уважени и њихов глас се чује, добили су на значају у оквиру матичног Савеза. Статус футсала у оквиру ФСС бољи је него раније.

5. Шта може да се очекује од репрезентативних селекција у овој години?

– Именовањем Горана Иванчића на место селектора добили смо стручност, посвећеност и огромну енергију за развој свих репрезентативних селекција. Свакако да би пласман на Европско првенство у Словенији 2018. године био снажан ветар у леђа даљем напретку футсала у Србији, али су веома значајне и млађе категорије. Оформљена је репрезентација Србије до 17 година, а Комисија ће снажно да ради на томе да у блиској будућности добијемо и селекције до 19 и до 21 године. На састанку Конференције клубова Прве футсал лиге договорили смо се да од следеће сезоне сви клубови имају млађе категорије. О начину на који ће се организовати и формату такмичења тек ће бити речи.

(фото: приватна архива)