5 na 5 – Goran Lazić: Svi prvoligaši će imati mlađe kategorije

Prolećna polusezona u elitnom rangu takmičenja u Srbiji počela je uzbudljivim utakmicama 12. kola, posle kojih je došlo do smene na vrhu tabele, pa nema sumnje da nas očekuje sijaset uzbuđenja u nastavku šampionata. O aktuelnom trenutku i onome što možemo da očekujemo u nastavku godine, kada je reč o srpskom futsalu, u okviru rubrike „Pet na pet“ razgovarali smo sa Goranom Lazićem, predsednikom Konferencije klubova Prve futsal lige, u kojoj je ispred KMF Smederevo i članom Komisije za futsal Fudbalskog saveza Srbije.

1. Šta ljubitelji futsala mogu da očekuju od prolećne polusezone?

– Verujem da će i dalje da gledaju zanimljive i kvalitetne utakmice. Nažalost, sistem je takav da nema plej-ofa i plej-auta, još ove sezone, ali imamo sreće da postoje dve ekipe, Ekonomac i Euro motus, koje se ravnopravno bore za titulu. Svi ostali još uvek nisu sigurni po pitanju opstanka. Kada je reč o suđenju, bilo je dobro u prvom delu prvenstva i nadam se da će da bude i kvalitetnije. Ne treba zaboraviti ni Kup Srbije, gde će, takođe, da bude mnogo uzbuđenja.

2. S kojim problemima se klubovi najčešće suočavaju i na koje načine im pomažete da poboljšaju status?

– Najveći problemi klubova su finansijske prirode. Da bi se to popravilo, neophodna je i bolja medijska zastupljenost, direktni prenosi utakmica na televiziji. Sve to dovodi i do većeg interesovanja gledalaca, punijih tribina. Sponzori nemaju razloga da ulažu ako se to slabo vidi ili ne vidi uopšte. I na nivou lige je potrebno da se uradi mnogo toga. Neophodan nam je snažan marketing, kao i generalni sponzor. Ako to imamo, onda će i klubovima da bude bolje, moći ćemo kvalitetnije da im pomažemo.

3. Kakva su očekivanja od promene sistema takmičenja u sledećoj sezoni – povratka plej-ofa i jedinstvene Druge futsal lige?

– Uvođenje plej-ofa i plej-auta doneće još više uzbuđenja, zanimljivije takmičenje i punije hale. To je pravi potez. Kada je reč o Drugoj ligi, spajanjem regionalnih u jedno takmičenje poboljšaćemo kvalitet, kako te, tako i Prve lige, u koju će ulaziti snažniji timovi. Jasno je da je to takmičenje zahtevnije nego dosadašnje. FS Srbije će pokriti troškove službenih lica, što će značajno da olakša život klubovima.

4. Kakve su novosti za futsal donele promene u okviru Fudbalskog saveza Srbije?

–  Uvođenje koordinatora za futsal i imenovanje Bojana Pavićevića na tu poziciju predstavlja pun pogodak. Njegova saradnja sa Konferencijom klubova Prve futsal lige i Komisijom za futsal FSS je na vrhunskom nivou. Prvi put su klubovi uvaženi i njihov glas se čuje, dobili su na značaju u okviru matičnog Saveza. Status futsala u okviru FSS bolji je nego ranije.

5. Šta može da se očekuje od reprezentativnih selekcija u ovoj godini?

– Imenovanjem Gorana Ivančića na mesto selektora dobili smo stručnost, posvećenost i ogromnu energiju za razvoj svih reprezentativnih selekcija. Svakako da bi plasman na Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2018. godine bio snažan vetar u leđa daljem napretku futsala u Srbiji, ali su veoma značajne i mlađe kategorije. Oformljena je reprezentacija Srbije do 17 godina, a Komisija će snažno da radi na tome da u bliskoj budućnosti dobijemo i selekcije do 19 i do 21 godine. Na sastanku Konferencije klubova Prve futsal lige dogovorili smo se da od sledeće sezone svi klubovi imaju mlađe kategorije. O načinu na koji će se organizovati i formatu takmičenja tek će biti reči.

(foto: privatna arhiva)