Дерби кола у Нишу: Калча и Јастребац на поправном испиту

Последња утакмица 13. кола шампионата Србије, после занимљивих дуела у петак и суботу, биће одиграна у понедељак у Нишу, у дворани „Чаир“ од 21 час. На терену ће се наћи Калча Меморис и Јастребац, који је био бољи у претходном међусобном дуелу, одиграном почетком јесени у Блацу, резултатом 3:1.

Обе екипе су поразима почеле пролећну полусезону. Калча је изгубила у Смедереву (2:5), док је Јастребац поклекао у Зрењанину против Коперникус САС-а (3:4), па би три бода из предстојећег дуела поправила расположење у оба табора. Такође, овај дуел је и својеврсна увертира пред ново одмеравање снага у осмини финала Купа Србије, у другој недељи марта. Блаце ће бити домаћин тог дуела, а овосезонско финале Купа Србије биће одржано у Нишу.

О променама током зиме, почетку такмичења и амбицијама у наставку, предстојећем дуелу, као и о томе да ли актуелни лидер Економац може да одбрани титулу или ће се на трон попети јесењи првак Еуро мотус за „Футсал Србију“ су говорили Далибор Матејев, капитен Калче и Драгиша Тројановић, искусни играч Јастрепца.

1. Да ли је било промена у екипи током зимске паузе и какве су амбиције Вашег тима у наставку такмичења у Првој футсал лиги?

Далибор Матејев: У зимском прелазном року нас је напустио Дарко Врзић, а успели смо да вратимо икону клуба Милоша Златковића, који ће нам бити од велике помоћи. Такође, стручни штаб је одлучио да прикључи неколико млађих играча, који би у наредном периоду постали окосница тима. Што се амбиција клуба тиче, верујем да би сви били задовољни да крај сезоне дочекамо на трећој позицији. То би био успех у овако јакој конкуренцији. Наше мисли су усмерене и ка Купу Србије јер нам је велика жеља да играмо за трофеј на домаћем терену.

Драгиша Тројановић: У зимском прелазном року су нас појачали Ненад Вељковић, познатији у футсал круговима као Кемпес, као и Душан Спасојевић из Ниша, који је претходне сезоне играо за Економац 2, док нас је напустио Предраг Ваљаревић. Нисмо добро почели, пошто смо изгубили бодове у последњим секундама меча у Зрењанину, али идемо даље. Знамо где смо грешили и покушаћемо да грешке сведемо на минимум у наредним утакмицама. Циљ је опстанак у лиги, с обзиром на то да смо новајлије.

У осмину финала Купа Србије Јастребац се пласирао овог месеца, пошто је одбранио титулу победника Купа Региона источне Србије. У финалу је савладан Лесковац резултатом 4:2.

2. Шта би могло да одлучи предстојећи дерби?

Далибор Матејев: Имали смо малих пробема са повредама, али смо то санирали и Јастребац дочекујемо комплетни. У госте нам стиже искусна екипа, састављена од прекаљених асова попут Тројановића, Вељковића, Вулетића, голмана Павловића, играча који су некад бранили боје нашег клуба и веома добро их познајемо. У Блацу смо изгубили, али је било занимљиво. И сада нас очекује веома добра и занимљива утакмица, прави дерби југа. Имамо играче попут Илића, Станковића и Ристића, потенцијалне репрезентативце који својим квалитетима могу да реше утакмицу. Надам се да бодови остају у Нишу.

Драгиша Тројановић: Пред нама је дуел са одличном и искусном екипом Калче. Незахвално је прогнозирати исход, а вероватно ће одлучивати нијансе. Сви се међусобно добро познајемо. Наравно, фаворит је домаћин, али ми смо победили у јесењој полусезони и покушаћемо сада поново да останемо непоражени. Публика сигурно може да очекује одличну, борбену утакмицу.

У првом међусобном дуелу ове сезоне Нишлије су водиле на полувремену голом Николе Станковића, али су у последњих шест минута преокрет Јастрепцу донели Иван Вулетић, Синиша Тројановић и Марко Лапчевић.

3. Ко ће бити шампион Србије ове сезоне? 

Далибор Матејев: Тешко је проценити да ли ће то бити Економац или Еуро мотус. Одговор ћемо највероватније добити у њиховом међусобном дуелу у претпоследњем колу. То су две веома добре екипе, састављене од репрезентативаца наше земље, а благу предност дајем Крагујевчанима.

Драгиша Тројановић: Што се тиче будућег шампиона, јасно је да ће одлучивати два клуба која су се већ издвојила у тој трци – Економац и Еуро мотус.

(фотографије: приватна архива)