5 на 5 – Дејан Ђедовић: Иванчићу, настави путем Ковачевића

Довољно је рећи – Дежан. И да вас зна цео – Либан. Претерујемо? Не!

Ако не верујете питајте чланове Футсал репрезентације Правног факултета, недавне учеснике Медитеранских универзитетских игара у Бејруту, током деветодневног боравка на лицу места упознате с чињеницом: футсал је уз кошарку и фудбал најпопуларнији спорт у блискоисточној земљи с кедром на белој застави, Банк ов Бејрут је најновијим насловом првака постао најтрофејнији клуб, најзаслужнији за велики успех – српски стручњак Дејан Ђедовић, потписник на три титуле (2014, 2015, 2017), Суперкуп (2015) и два купа (2015, 2016). Па, ви видите…

Идеалан шлагворт за „гостовање” у рубрици „Пет на пет”, са акцентом на паралелу између либанског и српског футсала, оба у експанзији, оба високих стремљења.

1. Рекоше ли вам пре пет година у родној Пожеги: „Дејане, сине, мора ли баш тај Либан”?

– Долазак у Бејрут је сплет срећних околности, с филмским елементима. Нисам ни слутио да ће све да се одвија у овом смеру, али сам веровао у себе и желео да проверим колико вредим. Хтео сам да видим да ли могу да се бавим тренерским послом на страном језику. Преко друштвених мрежа ступио сам у контакт и отиснуо се у Ауст, после два месеца сам га и напустио – жеље клуба факултета нису се поклапале с мојим. Прешао сам у Ол спортс, дрим-тим у том тренутку, у великој борби с шампионом Садаком. Имао сам срећу да је финалну утакмицу гледао садашњи директор мог актуелног клуба, свидела му се моја енергија и начин вођења екипе. Лако смо се договорили: Банк ов Бејрут је купио место у Првој лиги и раднике који су учествовали на корпоративним такмичењима убацио у клуб. У првој години сусрели смо се са Садаком у финалу и освојили титулу којој се нико није надао. Идуће сезоне у финалу је пао Маједин, који нам се реванширао пролеће касније, иако смо водили 2:0. Ове године смо фуриозно прошли кроз лигу и плеј-оф, без иједног пораза, славивши у финалу 3:0 против Армија.

بطولة لبنان بكرة الصالاتبنك بيروت يستعيد اللقب ويرفع الكأس مرة ثالثة!#BoBSC #OneTeamOneDream

Geplaatst door ‎Bank of Beirut Sporting Club – نادي بنك بيروت الرياضي‎ op woensdag 29 maart 2017

2. Најпозванији сте да процените: где је либанска лига у односу на српску?

– Када сам дошао у Либан, лига је била у повоју. Сада је на много бољем организационом нивоу него српска, државна телевизија преноси сваке седмице по једну утакмицу, све полуфиналне и финалне. Играчи су талентовани, веома добри техничари, највише радимо на тактици. Још више ће да напредују уз квалитетне странце, у Либану их је све више. Уговори се потписују на три године, тренутно за Банк ов Бејрут игра седам репрезентативаца Либана и два носиоца игре младе селекције. Од странаца, поред нашег Драгана Томића, ту је и Иранац Барати. У Србији владају предрасуде о Либану и Бејруту, прва асоцијација су проблеми из прошлости. Бејрут је лепа, модерна метропола с дивном климом. Константно је у изградњи, има око три милиона становника. Јутро после славља у финалу утврдили смо смернице рада за наредну сезону. Средином јула путујемо у Вијетнам, на Азијску лигу шампиона. Почетком септембра стартује првенство, касније и куп, јуришамо на трофеје.

3. Ваш Банк ов Бејрут је недавно организовао догађај за памћење: „Футсал меџику” тон су дали Паоло Малдини, Рајан Гигс, Фалкао и наш Зоран Ћела Ракићевић?

– Популарност футсала је огромна, моји играчи су звезде, на три финалне утакмице окупило се 10 хиљада навијача. „Футсал меџик” је привукао огромну медијску пажњу, планетарне звезде Рајан Гигс и Паоло Малдини нису имали ни секунд слободног времена, све је одушевио и долазак Бразилца Фалкаа, највећег чаробњака игре на петопарцу. Фешти су тон дали и најбољи азијски футсал играч Шамсеј, наравно – и наш Ћела Ракићевић, већ познат у Либану, радио је у мом клубу и репрезентацији. Све су украсили и популарни фристајлери.

ИТАЛИЈАНСКА МОДА: Паоло Малдини и Дејан Ђедовић

4. Не можемо да се отмемо утиску: Срби су оплеменили футсал у Либану?

– У Либану су играли Борис Чизмар, Коста Марковић, Предраг Рајић, Владан Весић, Слободан Рајчевић, сада Драган Томић и Владимир Лазић. Чизмар је био успешан са Садаком, Рајић и Марковић су дошли само за Лигу шампиона. Весић је допринео да Банк ов Бејрут освоји првенство, куп и супер куп. Лазић је са Ашрафијем пре неки дан славио у купу, из кога смо ми избачени административном одлуком. Шампион је лане био и Рајчевић. Под мојом командом титули се сада радовао и Томић, у плеј-офу нам је донео додатну сигурност и дубину у игри, био је нерешива енигма за противничке одбране. Тврдим: уз раме је Јавиду, на СП оцењеном једним од најбољих играча на дефицитарној сидрашкој позицији.

ميلاد مجيد وعام سعيد! Mery Christmas and a Happy New Year!

Geplaatst door ‎Bank of Beirut Sporting Club – نادي بنك بيروت الرياضي‎ op woensdag 21 december 2016

5. У Србији вас памте као председника Заједнице прволигаша и тренера Колубаре: успевате ли да пратите домаћи футсал и шта предвиђате репрезентацији на челу с Гораном Иванчићем?

– Пратим футсал на свим меридијанима, у гро-плану су српска и околне лиге. Драго ми је што је Иванчић селектор, надам се да ће да настави пут који је трасирао Аца Ковачевић. Направио је одличан план развоја по регионима, постављање Владимира Јовановића за селектора кадетске репрезентације је пун погодак. Орлови нису имали среће у жребу за квалификације, добили смо Шпанију, најбољу на свету. Одлучујућа утакмица за пласман на ЕП у Словенији 2018. је с домаћином Пољском, не смемо да размишљамо ни о ремију.

Фото: Facebook/Coach Dejan Djedovic