KVALIFIKACIJE ZA EP 2018: Moldavci brzo pali, Srbija u baražu!

Cilj u Poljskoj je ispunjen – reprezentacija Srbije, četvrta sa poslednjeg šampionata Starog kontinenta, igraće u septembarskom baražu za Evropsko prvenstvo 2018. godine, koje će biti održano u Sloveniji sledeće zime! Sada Orlovi mogu mirno da sačekaju ishod ostalih grupa i da vide listu potencijalnih rivala u doigravanju, u kojem će se naći drugoplasirani i najbolji trećeplasirani nacionalni tim iz sedam kvalifikacionih grupa.

Posle ključnog trijumfa nad domaćinom (4:0) i, realno, očekivanog, ali ne tako ubedljivo, poraza od Španije, aktuelnog prvaka Evrope (0:6), naši reprezentativci su reagovali na pravi način u duelu sa Moldavijom, autsajderom Grupe E u Elblagu, u kojem je računica bila jasna. Glavne uloge su preuzeli Simić, Tomić i Rajčević.

Da Moldavci ne razmišljaju o bilo kakvom drugom ishodu osim poraza pobrinuo se jedan od junaka iz „Beogradske arene”. Prvo je zatresao mrežu u petom minutu na asistenciju Rajčevića, pa sredinom prvog poluvremena, u akciji iz udžbenika – Pršić je dodao do Simića u sredini, on poslao desno do Ramića i iz povratne, iz srca šesterca, savladao golmana rivala.

Kada se poklonio prisutnima u dvorani i dobio aplauze za učinjeno do tada, na scenu je stupio Tomić. Pronašao ga je ispred gol-linije Ramić, iz brze akcije koju je započeo golman Aksentijević, a potom je zatresao mrežu posle indirekta i više šuteva zaredom Orlova. Do het-trika je stigao dvadesetak sekundi pre odlaska na odmor, pošto je prethodno Stanković oduzeo loptu Moldavcima.

Žreb za baraž za EP u Sloveniji biće obavljen 6. jula u Nionu. U šeširu će da se nađe osam reprezentacija, svi su u identičnom položaju, s dodatkom: najbolja trećeplasirana selekcija ne može za rivala da dobije ekipu iz kvalifikacione grupe. Doigravanje je na programu u septembru.

Gde su stali Simić i Ramić u prvom, nastavio je Rajčević u drugom poluvremenu i nedugo po početku doneo šesti gol reprezentaciji Srbije, a u završnici i sedmi – dobro prepoznatljivim, snažnim udarcem posle prekida je „skinuo paučinu” iz ugla gola Moldavije.

Orlovi su „smanjili gas” u drugih dvadeset minuta, selektor Goran Ivančić je „mešao karte”, a rival je ublažio poraz, igrajući i sa golmanom-igračem. Prvo je Ramić izgubio loptu u šestercu u 27. minutu, što je iskoristio Obada da asistira Takotu, a potom je gol dao i Negara. Konačan rezultat je postavljen u 36. minutu, kada se od Kocića lopta odbila u mrežu Momčilovića posle udarca Obade.


KVALIFIKACIONI TURNIR GRUPE E ZA EP U SLOVENIJI 2018. – TREĆE KOLO

SRBIJA – MOLDAVIJA 7:3 (5:0)

Elblag – Strelci: 1:0 Simić u 5, 2:0 Simić u 11, 3:0 Tomić u 12, 4:0 Tomić u 15, 5:0 Tomić u 20, 6:0 Rajčević u 21, 6:1 Takot u 27, 6:2 Negara u 31, 7:2 Rajčević u 36, 7:3 Kocić (autogol) u 37. minutu Dvorana: Gradska sportska. Sudije: Gaj Berger (Izrael) i Grigori Zelencov (Rusija). Treći sudija: Anđelo Galante (Italija). Merilac vremena: Andržej Vitkovski (Poljska). Žuti kartoni: Milosavac, Simić (Srbija), Obada (Moldavija).
SRBIJA: AKSENTIJEVIĆ (golman), PERIĆ (kapiten), KOCIĆ, SIMIĆ, RAJČEVIĆ, Stanković, Rakić, Milosavac, Ramić, Tomić, Pršić, Lazarević, Stojković, Momčilović (golman). Selektor: Goran Ivančić.
MOLDAVIJA: LITOROAGA (golman), BURDUŽEL, LAŠČU, OBADA, TAKOT, Cimbalist, Podlesnov, Nikolajčuk, Negara, Hiloti (kapiten), Gožan, Kozarjuk, S. Munteanu, Neagu (golman). Selektor: Vladimir Vusatii.


GRUPA E (Elblag, Poljska)

Prvo kolo (subota, 8. april): Španija – Moldavija 7:0, Poljska – Srbija 0:4.
Drugo kolo (nedelja, 9. april): Srbija – Španija 0:6, Poljska – Moldavija 4:2.
Treće kolo (utorak, 11. april): Srbija – Moldavija 7:3, Španija – Poljska (20).

1. Španija         2          2          0         0         13:0       6
2. Srbija             3          2          0         1          11:9       6
3. Poljska           2          1          0         1           4:6        3
4. Moldavija     3          0          0         3         5:18       0