Томић: Хрватска најозбиљнији ривал у баражу

Нек’ се спреми, нек’ се спреми… Ма, к’о да је и важно! Када имате свој циљ не занима вас ко је с друге стране, једноставно, гурате напред, из победе у победу. Па, чак и ако за противника имате Грузију, Мађарску, Хрватску, Румунију, Чешку или Француску (потенцијални ривали у баражу). Србија је решила да буде учесник Европског првенства у Словенији 2018. и – тачка!

Орлови су надвили крила над Балтичким морем и из Елблага се враћају с Цезаровом „Вени, види, вици”, или како би Бранимир Брстина рекао Драгану Мићановићу у „Лајању на звезде”: „Дођох, видех, победих”!

Уосталом, да ли је ико од љубитеља чаробне игре на петопарцу, од Пирота до Суботице, сумњао да у дану „Д” неће да буду прави? Нема шансе!

Уочи одласка на квалификациони турнир Групе Е у Пољску репрезентација Србије је имала јасан оријентир: направити корак ка континенталној смотри. Замишљено – остварено!

У последњем мечу Групе Е, у Елблагу, Шпанија је ремизирала с Пољском – 1:1. Црвена фурија је повела голом Бебеа у другом минуту, изједначио је Миколајевич у 18. Изабраници селектора Хозеа Венансија Лопеза нису превише запињали.

Од четвртопласиране селекције с последњег ЕП у Београду ништа осим лепих вести није могло ни да се очекује – првог дана такмичења, сложићете се – најјачег од свих седам диљем Старог континента (доказ – у бараж се као најбоља трећепласирана репрезентација пласирала и Пољска), размонтиран је домаћин у родном месту свог селектора, последњег, одлучујућег – очитана је лекција Молдавији. Добро, заболео нас је висок пораз од Шпаније, то је људски, но Марко Перић после њега мудро рече, свака му к′о Његошева: „Зар је срамота изгубити од европског првака”? Капитену, наравно да није…

У дуелу с Молдавијом све је функционисало као швајцарски сат, међу јунацима први међу једнакима – Драган Томић!

– Сјајно! Остварили смо резултат који смо прижељкивали, пласирали смо се у бараж, сада је најбитније да се добро припремимо за септембар и извадимо визу за ЕП у Словенији – за Футсал Србију, раздрагано, вели троструки стрелац.

Жреб за бараж за ЕП у Словенији заказан је за 6. јул, у Ниону. Занимљиво, нема носилаца, сви су у идентичном положају, са значајном ставком – најбољи трећепласирани тим из квалификација неће моћи да се састане са селекцијом из своје групе, у преводу – Србија неће поново да игра с Пољском.

Корпулентни сидраш, Темеринац бањалучке крви, одсликава став свих у табору Орлова:

– Наш резултат с прошлог Европског првенства говори да нам није битно кога ћемо да извучемо за противника у баражу. Мораћемо још једном да будемо прави кад је најбитније и да се пласирамо у Словенију. Најозбиљнији ривал би нам сигурно била Хрватска.

Популарни Гале живи футсал бајку: недавно је са Банк ов Бејрут освојио титулу Либана, клупски тренер Дејан Ђедовић га је с правом пројектовао у једног од најбољих светских пивота у будућности.

– Драго ми је што сам против Молдавије постигао три гола, наравно, али то је резултат целе екипе. Надам се да ћу и у будућности што више да пружим за Србију и да ћемо заједно да се радујемо новим успесима.

Репрезентација Србије, према плану, требало би на београдски аеродром „Никола Тесла” да слети сутра (среда, 12. април), у 13.30 часова.

Остаће за „вјеки вјеков” записано: Србију су у Елблагу успешно представљали голмани Миодраг Аксентијевић и Немања Момчиловић и играчи Марко Перић, Марко Пршић, Денис Рамић, Милош Стојковић, Владимир Милосавац, Јован Лазаревић, Андрија Станковић, Младен Коцић, Слободан Рајчевић, Стефан Ракић, Милош Симић и Драган Томић.

Екипом је зналачки с клупе командовао селектор Горан Иванчић, уз велику помоћ најближих сарадника Војкана Вукмировића и Бојана Антонића. О здрављу играча бринули су др Александар Ристановић и физиотерапеут Драган Ристовић, опрема је била цакум – пакум захваљујући економу Ненаду Драгашу, о свему је водио рачуна тим менаџер Игор Гачић.

Нашу делегацију је достојно, баш као и с капитенском траком дуги низ година репрезентацију, предводио координатор за футсал ФСС Бојан Павићевић, док су судијску организацију и домаћу лигу у лепом светлу представили Рајко Катанић и Александар Ђоковић.


ГРУПА Е (Елблаг, Пољска)

Прво коло: Шпанија – Молдавија 7:0, Пољска – Србија 0:4.

Друго коло: Србија – Шпанија 0:6, Пољска – Молдавија 4:2.

Треће коло: Молдавија – Србија 3:7, Шпанија – Пољска 1:1.

Шпанија         3          2         1          0          14:1      7

Србија             3          2          0          1          11:9     6

Пољска           3          1          1          1            5:7      4

Молдавија     3          0         0          3           5:18     0