Французи најпријатније изненађење, Финци трагичари

Завршена је главна рунда УЕФА квалификација за Европско првенство у Словенији 2018, на програму од 30. јануара до 10. фебруара у Љубљани.

Победници свих седам квалификационих група, одржаних од 8. до 11. априла, извадили су директне визе за континенталну смотру, придруживши се домаћину Словенији. То су репрезентације Италије (А), Азербејџана (Б), Украјине (Ц), Португала (Д), Шпаније (Е), Казахстана (Ф) и Русије (Е).

Седам другопласираних репрезентација: Грузија (А), Мађарска (Б), Хрватска (Ц), Румунија (Д), Србија (Е), Чешка (Ф) и Француска (Е) и најбоља трећепласирана Пољска (Е), учествоваће у баражу, планираном за почетак септембра.

Најпријатније изненађење седам завршних  турнира одржаних  широм Старог континента су репрезентације Француске и Грузије, док епитета трагичара припада Финцима: при вођству 5:2 имали су, практично, добијен меч против Румуније, али су и дозволили да у последњих неколико секунди приме гол за изједначење – 5:5!

Парови баража биће одређени на жребу 6. јула у Ниону. Бољи из две утакмице биће учесници ЕП у Словенији 2018.

Познато је да у доигравању неће моћи да се састану репрезентације Србије и Пољске, с обзиром да су биле у истој групи у главној рунди квалификација. Све остало је воља жреба.

По ФИФА ранг листи, од свих учесника баража за ЕП у Словенији 2018, најбоље се котира Хрватска, на 11. месту. Следи Србија (14), Чешка (20), Румунија (24), Пољска (29), Француска (32), Мађарска (33) и Грузија (43).

Остаје да се види како ће УЕФА рангирати у два шешира изабране селекције…

Бранилац трофеја из београдске Комбанк Арене је репрезентација Шпаније, вишеструки европски првак. Селектор Горан Иванчић нема разлога за бригу, јер има довољно времена да додатно избруси форму Орлова и да у септембру буду прави без обзира на име противника.