Francuzi najprijatnije iznenađenje, Finci tragičari

Završena je glavna runda UEFA kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2018, na programu od 30. januara do 10. februara u Ljubljani.

Pobednici svih sedam kvalifikacionih grupa, održanih od 8. do 11. aprila, izvadili su direktne vize za kontinentalnu smotru, pridruživši se domaćinu Sloveniji. To su reprezentacije Italije (A), Azerbejdžana (B), Ukrajine (C), Portugala (D), Španije (E), Kazahstana (F) i Rusije (E).

Sedam drugoplasiranih reprezentacija: Gruzija (A), Mađarska (B), Hrvatska (C), Rumunija (D), Srbija (E), Češka (F) i Francuska (E) i najbolja trećeplasirana Poljska (E), učestvovaće u baražu, planiranom za početak septembra.

Najprijatnije iznenađenje sedam završnih  turnira održanih  širom Starog kontinenta su reprezentacije Francuske i Gruzije, dok epiteta tragičara pripada Fincima: pri vođstvu 5:2 imali su, praktično, dobijen meč protiv Rumunije, ali su i dozvolili da u poslednjih nekoliko sekundi prime gol za izjednačenje – 5:5!

Parovi baraža biće određeni na žrebu 6. jula u Nionu. Bolji iz dve utakmice biće učesnici EP u Sloveniji 2018.

Poznato je da u doigravanju neće moći da se sastanu reprezentacije Srbije i Poljske, s obzirom da su bile u istoj grupi u glavnoj rundi kvalifikacija. Sve ostalo je volja žreba.

Po FIFA rang listi, od svih učesnika baraža za EP u Sloveniji 2018, najbolje se kotira Hrvatska, na 11. mestu. Sledi Srbija (14), Češka (20), Rumunija (24), Poljska (29), Francuska (32), Mađarska (33) i Gruzija (43).

Ostaje da se vidi kako će UEFA rangirati u dva šešira izabrane selekcije…

Branilac trofeja iz beogradske Kombank Arene je reprezentacija Španije, višestruki evropski prvak. Selektor Goran Ivančić nema razloga za brigu, jer ima dovoljno vremena da dodatno izbrusi formu Orlova i da u septembru budu pravi bez obzira na ime protivnika.