5 na 5 – Goran Ivančić: Nije realno prvo mesto u konkurenciji Španije

Podatak da je trećeplasirana reprezentacija iz naše, Grupe E u Elblagu, stekla epitet najbolje u svih sedam i izvadila vizu za baraž za Evropsko prvenstvo u Sloveniji 2018, najslikovitije ilustruje: takmičenje na obali Baltičkog mora bilo je po snazi za koplje iznad ostalih.

I tu, u konkurenciji Španije – aktuelnog prvaka Evrope, Poljske – domaćina u rodnom mestu svog selektora i Moldavije – autsajdera, no predstavnika čvrste sovjetske škole, Srbija je s dve pobede izborila visoko drugo mesto i plasirala se u septembarsko doigravanje.

Za nepodeljen sud ljubitelja čarobne igre na petoparcu od Pirota do Subotice: Goran Ivančić je uspešno debitovao u takmičarskim utakmicama na mestu selektora!

Novosađanin je mudro, znalački, iskustveno predvodio Orlove, nemerljivo uticavši da slavodobitno rašire krila na Baltiku i pošalju signal u maticu – tek ćete od nas da gledate velika dela.

Futsal Srbija, stoga, u tradicionalnoj rubrici „Pet na pet” donosi vam intervju, svojevrsnu šetnju glavnom rundom UEFA kvalifikacija, sa stručnjakom kadrim da naše nade pretvori u realnost – učešće na šestom evropskom prvenstvu!

1. Početak kvalifikacija kakav se samo poželeti može: zlatna premijera protiv Poljske (4:0)?

– Znali smo da će odlučujući meč za drugo mesto i korak ka Sloveniji da bude na startu, s domaćinom. Usled toga: pre­ve­li­ki pri­ti­sak izazvan pro­me­nom se­lek­to­ra, no­vim timom, ve­li­kim oče­ki­va­njima. U kompletnom sastavu okupili smo se tek u nedelju, pripreme nismo sproveli shodno zamislima. Da zlo bude veće, ima­li smo pro­blem s čak pe­to­ri­com po­vre­đe­nih. Protiv Poljske nije bilo prelepih poteza, ali od­i­gra­li smo tak­tič­ki od­lič­no, ni­smo pri­mi­li gol od pro­tiv­ni­ka koji je potom remizirao sa Špa­ni­jom. Ne zaboravite, u generalci pred turnir Poljaci su čak šest puta zatresli mrežu Be­lo­ru­si­ji, ne tako davno istovetnim rafalom „častili” i Sloveniju i Belgiju.

2. Otrežnjenje Orlova, čini se, od rivala od kojeg poraz najmanje boli – Španije (0:6)?

– Mali, nehumani razmak između prvog i drugog kola. Igrači su u subotu legli u dva iza ponoći, već u 15 časova, u nedelju, igrali sa Španijom! Gde je tu odmor? Pri­mi­li smo go­lo­ve iz in­di­vi­du­al­nih gre­ša­ka, lo­še od­i­gra­li u na­pa­du. Na po­lu­vre­me­nu, kod 0:3, do­go­vo­ri­li smo se i da se pri­pa­zi­mo kar­to­na, u opa­sno­sti da pro­pu­ste meč s Mol­da­vi­jom bi­li su Raj­če­vić, Ak­sen­ti­je­vić i Pe­rić. Ma­lo pre­vi­sok re­zul­tat, ali zaslužen. Naj­ve­ću od­go­vor­nost sno­sim ja! Probali smo neke stvari, u odbrani igrali čoveka, ne zonu. Bilo je u defanzivi i detalja za pohvalu. Al’ napred…

3. Konac delo krasi i obezbeđen baraž: rapsodija protiv Moldavije (7:3)?

– Vra­tio se pri­ti­sak, ali… Za razliku od susreta s Poljskom svi smo bi­li uve­re­ni da Mol­da­vi­ja ne­ma šta da tra­ži! Imali smo dva da­na za pripremu, „otvo­ri­li” utak­mi­cu ka­ko dolikuje. Pri vođstvu 6:0 pružio sam šansu svim igračima. Moldavija je u drugom poluvremenu zaigrala s petoricom u polju, u tom periodu nam i tri puta zatresla mrežu. Generalno, mo­že­mo da bu­de­mo pre­za­do­volj­ni turnirom u Poljskoj, ni­je bi­lo re­al­no da u kon­ku­ren­ci­ji Špa­ni­je oče­ku­je­mo pr­vo me­sto. Svi igrači su bili odlični i doprineli približavanju kontinentalnoj smotri. Miloš Simić je postigao mnogo golova, Marko Pršić posle povrede predstavljao veliko pojačanje, baš kao što smo i najavljivali. Naročito bih pohvalio me­di­cin­ski deo eki­pe, dr AleksandraRi­sta­no­vi­ća i fi­zi­o­te­ra­pe­u­ta DraganaRi­sto­vi­ća, od­ra­di­li su sja­jan po­sao u opo­rav­ku igra­ča od po­vre­da i od na­po­ra iz­me­đu utak­mi­ca na sa­mom tak­mi­če­nju.

4. Celokupan pogled na kvalifikacije i, ono što ljubitelje futsala u Srbiji najviše zanima, koga biste voleli u baražu?

– Da udovoljimo najpre znatiželji… Ako mo­že, voleo bih da u baražu iz­beg­ne­mo Hr­vat­sku, si­gur­no naj­ja­ču! Osta­li? U pi­ta­nju su ni­jan­se. Što se tiče kvalifikacija, iznenadio me je remi Španije s Poljskom, gledali smo taj meč, znam da domaćin nema kvalitet da parira aktuelnom vladaru Evrope. Najprijatnije iznenađenje su Francuzi, mada sam i na konferenciji za štampu posle našeg prijateljskog meča u Smederevu rekao da Trikolori, shodno kvalitetu, ne treba da igraju pretkvalifikacije, s čim se složio i Bojan Pavićević. Najveći tragičari su, bez sumnje, Finci, predvođeni Mićom Martićem i Dušanom Matićem, zbog načina na koji nisu izborili plasman u baraž, a bili su blizu… Naravno, obratio sam pažnju i na reprezentacije iz okruženja: Crnogorci su ovaj put došli do završne runde, Bosna i Hercegovina, takođe, imala šta da pokaže. Ali…

BELEŽIĆEMO USPEHE: Goran Ivančić u razgovoru s Vladimirom Jovanovićem, selektorom kadetske reprezentacije

5. Šta dalje očekuje reprezentaciju i kako vidite budućnost srpskog futsala?

– Imamo bazu, do baraža očekujem da proširimo konkurenciju sa još četiri – pet igrača. Nadam se da ćemo da organizujemo i neke prijateljske utakmice. Problem je što do sep­tem­bra ne­ma­mo za njih zva­nič­nih UEFA ter­mi­na. Do sa­da, po tom pi­ta­nju ni­smo na­i­la­zi­li na raz­u­me­va­nje upra­ve Eko­nom­ca. Pr­ven­stvo se za­vr­ša­va 10. ma­ja, pro­ba­će­mo po­sle to­ga da oku­pi­mo igra­če iz na­še li­ge. Što se tiče budućnosti, jedva čekamo maj i međunarodni UEFA turnir kadetskih reprezentacija čiji smo organizatori u Vrnjačkoj Banji. Nedavno sam gledao i treninge tih dečaka, sjajna stvar, zaista. FS Srbije i koordinator Bojan Pavićević izabrali su i odličan stručni štab, na čelu sa Vladimirom Pršom Jovanovićem. Nadam se da ćemo da beležimo uspehe!