UEFA FUTSAL KUP: Finale Sporting – Inter, sjajni Rikardinjo!

Ko će da bude novi klupski prvak Evrope – Sporting ili Inter, pitanje je sad?! Odgovor ćemo da dobijemo u nedelju popodne, u finalu za sladokusce, sa slatkom dilemom: da li će Rikardinjo da zavije u crno i zemljake?

Atomski futsal u Almatiju, u premijernom danu fajnal-fora, predviđenom za polufinalne duele. I to kakve!

Sporting je, najpre, skinuo Jugri krunu! Na maestralan način, zahvaljujući najviše Aleksu Merlimu, po UEFA – igraču utakmice. Virtuoz s loptom je predriblao Čiskalu i iskosa, s leve strane, špicem sa sedam metara zatresao mrežu. Nagoveštaj da će Stari kontinent da dobije novog vladara!

Dijeginjov gol, na asistenciju Kavinata, još više je približio Portugalce finalu, ali – finiš je izrežirao dramu. Prošlogodišnji pobednik nije želeo olako da se preda: Vladislav Šajahmetov je kao golman igrač snažnim šutem sa 12 metara pogodio metu. Na semaforu: 38.11. U preostalih minut i 49 sekundi, ipak, nije došlo do promene, zeleno-beli su izborili svoj drugi plasman u finale, posle 2011.

Inter je na dobrom putu da po četvrti put postane šampion Evrope! U gro-planu, zar ste sumnjali: Rikardinjo, dvostruki strelac i „državni neprijatelj broj 1” danas u Almatiju.

Kladioničarskim rečnikom: iz dvojke u keca: Kairat je vodio 1:0 i 2:1, fenomenalni Portugalac dva puta stizao njegovu prednost. I onda: gol Ortiza za grandiozni preokret i veliko slavlje Španaca, minut i 18 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

U izboru UEFA najbolji pojedinac meča – Rikardinjo (pogledajte zbog čega ovde).

Sporting i Inter odigrali su dve utakmice kroz istoriju, s polovičnim uspehom: Portugalci su slavili u elitnoj rundi UEFA Futsal kupa 23. novembra 2014. (1:0), dok su Španci bili bolji na turniru drugog kvalifikacionog kruga, 15. marta 2005. (4:3).

Finale između Sportinga i Intera na programu je u nedelju, 30. aprila, u 15.30. U borbi za treće mesto, od 13 časova, sastaće se Jugra i Kairat.


Jugra – Sporting 1:2 (0:0)

Almati – Dvorana: Almati arena. Gledalaca: 5.000. Sudije: Saša Tomić (Hrvatska) i Gabor Kovač (Mađarska). Strelci: 0:1 Aleks Merlim u 25, 0:2 Dijeginjo u 34, 1:2 Šajahmetov u 39. minutu. Žuti kartoni: Afanasjev, Katata (Jugra), Leo (Sporting).

JUGRA: KUPATADZE, ŠAJAHMETOV, AFANASJEV, MARSENIO, ČISKALA, Kopejkin, Liskov, Eder Lima, Kotljarov, Kajo, Sinjev, Davidov, Katata, Sljemzin. Trener: Kaka.

SPORTING: MARKAO, DIOGO, ŽOAO MATOŠ, DEO, KAVINATO, Paulinjo, Varela, Kajo, Leo, Aleks Merlim, Varelo, Dijeginjo, Fortino, Souza. Trener: Nunjo Dijaš.


Inter – Kairat 3:2 (1:2)

Almati – Dvorana: Almati arena. Gledalaca: 10.238. Sudije: Bogdan Soresku (Rumunija) i Alesandro Mafler (Italija). Strelci: 0:1 Kabreuva u 5, 1:1 Rikardinjo u 13, 1:2 Igor u 16, 2:2 Rikardinjo (6m) u 23, 3:2 Ortiz u 39. minutu. Žuti karton: Daglas (Kairat).

INTER: HEZUS ERERO, UMBERTO, DANIJEL ŠIRAIŠI, POLA, RIKARDINJO, Ortiz, Lolo, Bastecini, Riviljos, Borha, Darlan, Rafael, Pazos, Gonzales. Trener: Hezus Velasko.

KAIRAT: IGITA, IGOR, MORAEŠ, DAGLAS ŽUNIOR, DIVANEI, Žamankulov, Tajebi, Sulejmanov, Daglas, Everton, Drot, Kabreuva, Jesenamanov, Ronkaljo. Trener: Kakau.