ИВАНЧИЋ ПОСЛЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Четири различита полувремена!

У футсалу ништа ново: Србија је два пута надиграла Црну Гору, у Београду 5:1 и у Врбасу 4:3, логично: беху то дуели 14. и 57. репрезентације по ФИФА светском ранкингу. Отуд, разумљив „кофер” оптимизма код селектора Горана Иванчића пред септембарски бараж за ЕП у Словенији 2018. и, руковођеног девизом – ни трунку прашине не треба гурати под тепих, у одјави двомеча са Соколовима и подигнутог вокала пословично насмејаног Новосађанина.

Но, кренимо редом…

– Генерално, задовољан сам: две победе у новом саставу, без осморице стандардних, плус – проширили смо списак потенцијалних репрезентативаца на 22 играча. Радују рад и однос момака на тренинзима и на првој утакмици, али…

„Муња” у очима, као што смо најавили:

– Виђена су четири различита полувремена! У Београду су се први пут на паркету појавили неки нови играчи, отуд, разумљив грч на почетку, у другом делу је већ било одлично, пронашли смо зацртану игру – изузетно убедљиво, играчки и резултатски. У Врбасу првих десет минута – савршених: репрезентација Црне Горе није могла да пређе на нашу половину, одједном, велики пад у игри и пуно проблема направљених сами себи. Упозорио сам на то у свлачионици, на паузи, но…

Иванчић, очито, изнервиран, на каквог га се нисмо навикли:

– Поново голови у другом делу, па велики пад и конфузија. Изузетно сам незадовољан односом неких играча према дресу репрезентације, нису схватили да то није лична промоција, него колективни спорт! На крају смо, некако, утакмицу успешно привели крају, али нам је сусрет у Врбасу указао на нове проблеме. Увек може да крене лоше и да се изгуби, кључно је – на који начин. Наравно, допринео сам и ја, мењао, дао шансу свима, резултат није био у првом плану. Реално је и да има грешака када играчи нису уиграни…

Селектор Србије се осврнуо и на драге госте из Црне Горе:

– Веома ми је драго што смо одиграли две одличне утакмице са Соколовима. Црна Гора је дошла с подмлађеном екипом и показала се у одличном светлу. Колега Свето Љесар је, такође, могао да види нове играче. Пун погодак за обе репрезентације!

У ЛЕПОМ СВЕТЛУ: Репрезентација Црне Горе пред меч са Србијом у Врбасу ФОТО: Васо Кривокапић

Интервју с Гораном Иванчићем није могао да прође да не загребемо и неке друге теме, круцијалне за развој футсала у нас. Тако, двомеч с Црногорцима имао је и занимљиву, стручну предигру: у београдском хотелу „М” одржан је семинар за све тренере Прве и Друге лиге:

СРБИЈА НА ПРАВОМ ПУТУ: Селектор Горан Иванчић на конференцији после меча у Врбасу ФОТО: В. Кривокапић

– Одушевљен сам што се појавио велики број људи и што су се сви тренери одазвали да презентују свој начин рада. Видели смо различите приступе излагања и драго ми је што су се сви уверили колико је битно да се улаже у едукацију. Наравно, волео бих да се овакви скупови чешће одржавају.

Најслађе, чини се, оставили смо за крај: Горан Иванчић је свој карактеристични осмех развукао још више на помен УЕФА развојног турнира за кадете и освојеног другог места Орлића у конкуренцији неприкосновене Русије и савладаних Румуније и Казахстана:

– Врњачка Бања је нешто најбоље што нам се догодило, наравно – уз четврто место сениора на ЕП у Београду. Шта смо видели? Момке који су напредовали! Селектор Владимир Јовановић и асистенти Марко Гавриловић и Иван Мандић за кратко време урадили су сјајан посао. Не заборавите, кадети су се окупили пре свега три месеца, напредак је огроман. Са њима – светла будућност футсала у Србији! Велика захвалност Комисији и координатору Бојану Павићевићу што су подржали и изгурали пројекат. Имали смо прилику да видимо и како се ради у другим земљама, на ком је нивоу репрезентација Русије, готово професионална у раду с млађим категоријама. Такође, да се радујемо и победама над Румунијом и Казахстаном.

Да закључимо, ваља се: Горане, само напред, кад човек има визију ближи је и циљу!