Олимпијске игре младих: Европи два места, Орлићи међу кандидатима за Буенос Ајрес

Футсал ће дебитовати на олимпијској сцени на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу од 6. до 18. октобра 2018. године, а познат је и пут који ће национални тимови под окриљем УЕФА морати да пређу до завршног турнира.

Шансу да се изборе за једно од два европска места (од укупно десет) имаће 16 селекција у конкуренцији дечака, као и осам међу девојчицама, а учесници квалификација биће одређени по УЕФА футсал ранг-листи 2017/18. Право да играју имају рођени између 1. јануара 2000. и 31. децембра 2003. године.

Имајући у виду статус нашег националног тима, јасно је да ће Србија  имати представника у конкуренцији дечака, који су већ успешно дебитовали на међународној сцени. Постоји могућност и да се квалификациони турнир одржи у нашој земљи, а коначну одлуку о кандидатури надлежни из Фудбалског савеза Србије донеће током овог месеца. Рок за пријаву за такмичење је 30. јун.

Када је реч о систему квалификација, сви турнири ће бити одиграни у периоду између 31. октобра и 5. новембра 2017. године, а специфично је то да ниједан национални савез не може да има представнике у обе конкуренције у Аргентини. То значи да ће на Олимпијске игре младих сигурно путовати победнице обе квалификационе групе, као и два најбоља од четири освајача турнира код дечака, под условом да се у Буенос Ајрес већ нису пласирале њихове земљакиње. Уколико је то случај, онда се у обзир узима следећи првопласирани тим.

А, када је реч о рангирању победника свих квалификационих група у конкуренцији дечака на тој другој, јединственој табели, гледаће се прво укупан број бодова, затим гол-разлика, већи број датих голова и мањи број казнених поена.

(фото: репрезентативци Србије на турниру у Врњачкој Бањи – ФСС)