Састанак футсал клубова на Теразијама

Одржан је састанак представника свих клубова (изостао једино представник Јастребца) Прве футсал лиге и новоформиране Друге футсал лиге Србије.

Овим важним састанком су руководили Раденко Бошковић – комесар за футсал такмичење ФСС, Бојан Павићевић – координатор за футсал ФСС, Рајко Катанић – комесар за суђење ФСС, председник футсал комисије ФСС – Александар Ђоковић, и председник конференције клубова – Горан Лазић.

Прву футсал лигу Србије у сезони 2017/2018. чине клубови  – Економац Крагујевац, ФОН Београд, Смедерево, Калча Меморис Ниш, Деус Сремска Митровица, Нова Пазова, Нови Пазар, и новајлије Само Право Београд, Интернационал Нови Сад, РБ Ваљево и повратник Пирот. Остало је једно место упражњено због најављеног одустајања вицепрвака Еуро Мотуса из Београда. До 15. јула је дат рок београдском клубу да се изјасни да ли ће учествовати у елитном рангу такмичења. До 1. августа сви клубови морају да се пријаве за такмичење надлежним органима ФСС како у Првој тако и у Другој футсал лиги Србије.

Новоформирану јединствену Другу футсал лигу Србије ће сачињавати следећи клубови – Јастребац Блаце, Метaлац Колорадо Горњи Милановац, Летећи Холанђанин Врбас, САС Зрењанин, Форум Вршац, Викинг Рума, Пут Инжењеринг Ниш, Врање, Ивањица, Пожаревац, Економист Београд и Сопот. У зависности од ситуације тј. одлуке ИО ФСС који ће од потенцијалних клубова ући у Прву футсал лигу Јастребац или Металац Колорадо а њихово место ће заузети Винтер спорт из Ниша (ФС региона Исток) или Машинац Крагујевац  (из ФС региона Запада).

Бојан Павићевић – координатор за футсал ФСС

– Поздравио бих све присутне и захвалио се на доласку на Видовдан, надам се да ће нам празник помоћи да футсал буде још бољи. Ово је историјско окупљање, први пут смо на окупу у две јединствене лиге под окриљем ФСС. Нисмо могли да утичемо на одлуку Еуро Мотуса, тако да смо се нашли у ситуацији као кад се Коњарник под вођством Мише Протекте угасио, а био је у рангу Марба. Сведочили сте договору са представником Еуро Мотуса да морају да се изјасне да ли је дефинитивна одлука о гашењу клуба до 15. јула. Уколико заиста одустану ИО ФСС ће донети коначну одлуку о њиховој замени, као и за преосталог члана друге лиге – категоричан је Павићевић.

Надовезао се на проблематику и представник Економиста из Београда, који је оставио отвореним питање учешћа поменутог клуба у јединственој Другој футсал лиги Србије јер се очекује коначна реч декана Економскаог факултета у Београду по овом питању.

Затим је комесар за такмичење футсал лига ФСС Раденко Бошковић узео реч. Најавио је битне промене које су дуго очекиване у футсалу, а потврђене су одлукама ИО ФСС и објављене у Фудбалу.

– Последњи дан за пријаве за наредну сезону у обе конкуренције је 1. август. Двадесет дана пре почетка оба такмичења биће обављено извлачење такмичарских бројева. Битан је податак да ће играчи из Српске лиге и нижих лига са великог фудбала моћи да играју у футсалу од јесени. Мечеве на паркету и трави неће моћи да играју у истом дану. Трошкови ће се и у Другој футсал лиги Србије рефундирати. Из Прве ће испати само један тим, док ће последња два играти бараж за другим и трећим из Друге лиге. Враћа се плеј-оф у борби за титулу, у првом колу одмараће првопласирани и другопласирани тим,  док ће се борити трећи са шестим и четврти са петим за полуфинале – јасан је Бошковић.

Битне теме регуларности такмичења дотакао се и координатор за футсал ФСС Бојан Павићевић.

– Да се не би појављивале спекулације као прошле године. О свим сумњивим мечевима одлучиваће Етичка комисија ФСС. Уследиће драконске казне, одлуке ће се доносити након гледања снимака утакмица, а сви мечеви ће морати да се снимају. Даћу све од себе да направимо систем, да сви учесници буду задовољни. Мислим да је најбољи пример регуларности на којој инстистирам, титула Економца. Кад сам постао координатор за футсал ФСС, многи су говорили Крагујевчани неће бити прваци. Догодило се супротно, заслугом шампиона Србије, јер кад савладате директног ривала за титулу три пута, неспорно је да заслужујете епитет првака – искрен је Павићевић.

Као што смо већ објавили оба такмичења ће почети истовремено крајем септембра, тачније у периоду од 29. септембра до 2. октобра ове године, тј. по завршетку баража за одлазак на ЕП у Словенију. Наставак првенства, тј. пролећни део је предвиђен за 15. фабруар наредне године по завршетку ЕП у Словенији.

Рајко Катанић комесар за суђење је рекао да има проблема око листе судија за футсал ФСС али ће свакако бити санкционисане оне судије које не добију прелазне оцене од контролора. Сада ће бити више утакмица па самим тим и више могућности за чешће суђење стандардно добрих или дуже паузе за лошије суђење јер ће бити јединствена листа за футсал у обе лиге под окриљем ФСС.

Нови прволигаш екипа Пожаревца из истоименог града је јавно похваљена за одличну организацију финала Купа одиграну 9. маја (Економац – Нови Пазар 3:0), јер су прихватили да за мање од месец дана све организују када је Ниш одустао.

Предстaвник  Металаца Иван Вуксановић је дао предлог да се пита футсал комисијa ФСС за попуну Прве футсал лиге Србије, брзо су добили одговор од координатора ФСС Бојана Павићевића да футсал комисија може предложити али да је коначна одлука на ИО ФСС.