Одлуке ФСС: Време је за промене у српском клупском футсалу

Формирање јединствене Друге футсал лиге од сезоне 2017/18, повратак плеј-офа и увођење баража за опстанак само су неке од промена у систему такмичења о којима смо већ писали, али ту није крај недавно усвојеним решењима Фудбалског савеза Србије у жељи да се побољша стање у српском футсалу.

Једна од веома битних промена је и та да ће у сезони 2019/20 у Првој футсал лиги играти десет клубова, док ће друголигашко надметање под окриљем националне куће фудбала и даље бројати 12 учесника.

Извршни одбор ФСС, на седници одржаној средином прошлог месеца, поред утврђивања пропозиција и календара за надметања која почињу ове године у првом и другом степену, донео је одлуке и о такмичењима у сезони 2018/19.

У Првој футсал лиги ће се и тада такмичити 12 клубова и то девет из сезоне 2017/18, најбољи тим Друге футсал лиге и два победника баража. После 22 кола, првих шест ће у плеј-оф, а разлика у односу на сезону која је пред нама биће у томе што ће се у сваком колу плеј-офа играти на две добијене утакмице (домаћини у првој утакмици биће бољепласирани клубови). Уколико буде нерешено после 40 минута, играће се продужеци два пута по пет минута, а по потреби изводиће се и пенали.

Тешке и неизвесне борбе ће се водити за опстанак, пошто ће директно испасти чак три клуба, која заузму 10, 11. и 12. место, док ће 8. и 9. играти бараж за опстанак са 2. и 3. из Друге футсал лиге на две победе и имаће предност домаћег терена у евентуалној мајсторици.

Још није познато како ће бити решен случај вицешампиона Србије Еуро мотуса овог лета, односно да ли ће клуб опстати на неки начин (рок за изјашњавање је 15. јул) или ће се тражити друго решење за Прву футсал лигу, када коначну реч даје Извршни одбор ФСС.

Имајући у виду промене у Првој футсал лиги, изузетно тежак посао очекује и друголигаше. У сезони 2018/19 такмичиће се 12 клубова – они који су у претходној сезони заузели 4, 5, 6, 7. и 8. место, затим најслабији прволигаш, два поражена из баража за елиту и четири победника најјачих регионалних такмичења. Према усвојеним пропозицијама од стране ИО ФСС, првопласирани ће елиту у сезони 2019/20, други и трећи у бараж за Прву футсал лигу, док ће директно из лиге испасти 11. и 12. на табели. Четири клуба изнад њих, пласирани од 7. до 10. места, играће у баражу са победницима региона на две победе, а предност домаћег терена у првој утакмици имаће клубови из трећег степена такмичења.