ПОСЛЕДЊИ ДАН ПРЕЛАЗНОГ РОКА: Економац, до сада, најбоље пазарио

Да ли ће Килијан Мбапе из Монака у ПСЖ или Реал Мадрид и хоће ли Арсен Венгер да пусти Алексиса Санчеза из Арсенала у Манчестер сити? Да ли ће Партизан, можда, да заокружи посао позајмицом Лазара Марковића, односно Црвена звезда у фото-финишу да остане без Гелора Канге? То су питања последњег дана августа и – прелазног рока, у свету футсала, такође, означеног за спуштање завесе на летњу пијацу.

У српској елити, у минут до 12, не предвиђамо флуктуацију играчког кадра, али – никад не реци никад, зашто не би експлодирала и нека „бомба”?

У ишчекивању великог гонга, идеалан тренутак да направимо делимичну ретроспективу урађеног и констатујемо, уз жаљење због гашења вицешампиона Еуро мотуса, Прва лига неће да буде слабија од прошлосезонске!

За то је највише „крив” Економац, силно појачан и намеран да нападне фајнал-фор УЕФА Футсал купа. Увидом у листу новајлија, рекло би се, с правом. Повратак искусног репрезентативца Слободана Рајчевића из хрватског Национала и ангажман најперспективнијих играча Еуро мотуса Јована Лазаревића и Симеуна Копање, било је само загревање за председника Верољуба Дугалића и новог спортског директора Тургаја Фарзалијева. Долазак Украјинца Дмитрија Сорокина (Локомотива, Харков) и трилинга Бразилаца: Талеса, Симија (Сибирјак, Русија) и нарочито чувеног Игора (Каират, Казахстан) од чете тренера Предрага Рајића направило је дрим-тим!

Прошлосезонски финалиста Купа Србије, Нови Пазар, има амбиције да следеће године заигра у плеј-офу, а ове јесени ће кренути са провереним снагама, појачаним Александром Павловићем, доскорашњим чланом Смедерева, а раније Економца.

Озбиљан конкурент шампиону из Крагујевца, судећи по списку новајлија, могла би да буде Нова Пазова, оснажена за чак седморицу узданица расформираног Еуро мотуса: Игора Шоша, Милана Живића, Ненада Рокнића, Марка Тепавчевића, Јакова Вулића, Стефана Станојевића и Уроша Краснића.

Високе амбиције гаји и ФОН, с Борком Суруџићем на клупи, отуд и освежења међу Београђанима, од нове сезоне као домаћинима у Шумицама: Велибор Калановић и Бранислав Милосављевић (Нова Пазова) и голман Никола Јосимовић (Еуро мотус).

Стручњаци предвиђају и висок пласман Смедереву, јачем за Бојана Филиповића (Еуро мотус), Елвиса Рамаданија и Дениса Инајетовића (Нова Пазова).

Нови прволигаш Само право још у јуну је ангажовао петорицу новајлија: Душана Мајсторовића и Ненада Радосављевића (Партенон), Уроша Томића (Нова Пазова), Луку Митровића и Драгана Голубовића.

РБ из Ваљева не планира да се задржи у друштву најбољих само једно лето, те су дрес у прошлој сезони најбољег тима друголигашког запада задужили: Лазар Петрашевић (Раднички, Ваљево), Александар Миловановић (Будућност, Ваљево), Нинослав Алексић (Економац) и Никола Танасковић (Машинац).

Такође, јасно је да Пирот има намеру да постане стабилан прволигаш, док додатну одговорност има Јастребац, који ужурбано припрема екипу после поверења који је добио од Фудбалског савеза Србије и накнадног повратка у Прву футсал лигу.

„Гром” појачања довео је дебитант Интернационал, решен да Нови Сад поново зацементира на футсал мапу Србије. У Српску Атину из Еуро мотуса стигли су репрезентативац Владимир Милосавац и Дамир Поповић, док ће љубитеље футсала нарочито да обрадује следећа вест: активирао се и легендарни голман Владимир Ранисављевић, упамћен по сјајним одбранама на голу репрезентације Србије на чак два Европска првенства – 2007. у Португалу и 2010. у Мађарској!

Трећи представник у Првој футсал лиги из региона Војводине – Деус, има амбиције да се представи у бољем светлу него прошле сезоне, када се дуго борио за опстанак, нарочито имајући у виду да је претходно био вицешампион Србије.

Ту је и Калча, која је потпуно променила екипу у односу на прошлу сезону (чак десет играча), ослониће се на млађе снаге, а од староседелаца у овом клубу играће и даље Јован Ђорђевић, Далибор Матејев и Марко Илић. Свакако да је највеће појачање долазак на клупу тренера репрезентације Србије Војкана Вукмировића.

У сваком случају, очекује нас доста узбуђења од почетка јесени, на теренима широм Србије, како у Првој, тако и у Другој футсал лиги, али и по регионима.

(Фото: стара и нова лица, узданице Економца из иностранства за сезону 2017/18: Игор, Талес, Сорокин, Борисов, Сими и Иванковић – КМФ Економац)