POSLEDNJI DAN PRELAZNOG ROKA: Ekonomac, do sada, najbolje pazario

Da li će Kilijan Mbape iz Monaka u PSŽ ili Real Madrid i hoće li Arsen Venger da pusti Aleksisa Sančeza iz Arsenala u Mančester siti? Da li će Partizan, možda, da zaokruži posao pozajmicom Lazara Markovića, odnosno Crvena zvezda u foto-finišu da ostane bez Gelora Kange? To su pitanja poslednjeg dana avgusta i – prelaznog roka, u svetu futsala, takođe, označenog za spuštanje zavese na letnju pijacu.

U srpskoj eliti, u minut do 12, ne predviđamo fluktuaciju igračkog kadra, ali – nikad ne reci nikad, zašto ne bi eksplodirala i neka „bomba”?

U iščekivanju velikog gonga, idealan trenutak da napravimo delimičnu retrospektivu urađenog i konstatujemo, uz žaljenje zbog gašenja vicešampiona Euro motusa, Prva liga neće da bude slabija od prošlosezonske!

Za to je najviše „kriv” Ekonomac, silno pojačan i nameran da napadne fajnal-for UEFA Futsal kupa. Uvidom u listu novajlija, reklo bi se, s pravom. Povratak iskusnog reprezentativca Slobodana Rajčevića iz hrvatskog Nacionala i angažman najperspektivnijih igrača Euro motusa Jovana Lazarevića i Simeuna Kopanje, bilo je samo zagrevanje za predsednika Veroljuba Dugalića i novog sportskog direktora Turgaja Farzalijeva. Dolazak Ukrajinca Dmitrija Sorokina (Lokomotiva, Harkov) i trilinga Brazilaca: Talesa, Simija (Sibirjak, Rusija) i naročito čuvenog Igora (Kairat, Kazahstan) od čete trenera Predraga Rajića napravilo je drim-tim!

Prošlosezonski finalista Kupa Srbije, Novi Pazar, ima ambicije da sledeće godine zaigra u plej-ofu, a ove jeseni će krenuti sa proverenim snagama, pojačanim Aleksandrom Pavlovićem, doskorašnjim članom Smedereva, a ranije Ekonomca.

Ozbiljan konkurent šampionu iz Kragujevca, sudeći po spisku novajlija, mogla bi da bude Nova Pazova, osnažena za čak sedmoricu uzdanica rasformiranog Euro motusa: Igora Šoša, Milana Živića, Nenada Roknića, Marka Tepavčevića, Jakova Vulića, Stefana Stanojevića i Uroša Krasnića.

Visoke ambicije gaji i FON, s Borkom Surudžićem na klupi, otud i osveženja među Beograđanima, od nove sezone kao domaćinima u Šumicama: Velibor Kalanović i Branislav Milosavljević (Nova Pazova) i golman Nikola Josimović (Euro motus).

Stručnjaci predviđaju i visok plasman Smederevu, jačem za Bojana Filipovića (Euro motus), Elvisa Ramadanija i Denisa Inajetovića (Nova Pazova).

Novi prvoligaš Samo pravo još u junu je angažovao petoricu novajlija: DušanaMajstorovića i Nenada Radosavljevića (Partenon), Uroša Tomića (Nova Pazova), Luku Mitrovića i Dragana Golubovića.

RB iz Valjeva ne planira da se zadrži u društvu najboljih samo jedno leto, te su dres u prošloj sezoni najboljeg tima drugoligaškog zapada zadužili: Lazar Petrašević (Radnički, Valjevo), Aleksandar Milovanović (Budućnost, Valjevo), Ninoslav Aleksić (Ekonomac) i Nikola Tanasković (Mašinac).

Takođe, jasno je da Pirot ima nameru da postane stabilan prvoligaš, dok dodatnu odgovornost ima Jastrebac, koji užurbano priprema ekipu posle poverenja koji je dobio od Fudbalskog saveza Srbije i naknadnog povratka u Prvu futsal ligu.

„Grom” pojačanja doveo je debitant Internacional, rešen da Novi Sad ponovo zacementira na futsal mapu Srbije. U Srpsku Atinu iz Euro motusa stigli su reprezentativac Vladimir Milosavac i Damir Popović, dok će ljubitelje futsala naročito da obraduje sledeća vest: aktivirao se i legendarni golman Vladimir Ranisavljević, upamćen po sjajnim odbranama na golu reprezentacije Srbije na čak dva Evropska prvenstva – 2007. u Portugalu i 2010. u Mađarskoj!

Treći predstavnik u Prvoj futsal ligi iz regiona Vojvodine – Deus, ima ambicije da se predstavi u boljem svetlu nego prošle sezone, kada se dugo borio za opstanak, naročito imajući u vidu da je prethodno bio vicešampion Srbije.

Tu je i Kalča, koja je potpuno promenila ekipu u odnosu na prošlu sezonu (čak deset igrača), osloniće se na mlađe snage, a od starosedelaca u ovom klubu igraće i dalje Jovan Đorđević, Dalibor Matejev i Marko Ilić. Svakako da je najveće pojačanje dolazak na klupu trenera reprezentacije Srbije Vojkana Vukmirovića.

U svakom slučaju, očekuje nas dosta uzbuđenja od početka jeseni, na terenima širom Srbije, kako u Prvoj, tako i u Drugoj futsal ligi, ali i po regionima.

(Foto: stara i nova lica, uzdanice Ekonomca iz inostranstva za sezonu 2017/18: Igor, Tales, Sorokin, Borisov, Simi i Ivanković – KMF Ekonomac)