ŽREB ZA EP: Turnir otvaraju Srbija i Slovenija, u grupi i Italija!

Reprezentacija Srbije igraće prvog dana Evropskog prvenstva, 30. januara 2018. godine, protiv domaćina Slovenije, a dva dana kasnije rival će biti Italija – odlučeno je žrebom u Ljubljani. Treća utakmica Grupe A, Slovenija – Italija, biće odigrana 3. februara.

Naš nacionalni tim će tako treći put u poslednja četiri nastupa na završnom turniru prvi susret odigrati protiv Slovenije. U prethodna dva duela je trijumfovao (u Budimpešti 2010. bilo je 2:0, a u Beogradu prošle godine 5:1). Ovaj put će, verovatno, biti najteže, naročito imajući u vidu to da zbog kartona iz kvalifikacija na terenu u toj utakmici neće biti kapitena Marka Perića i golmana Miodraga Aksentijevića.

Grupna faza EP (30. januar – 4. februar 2018. godine) – Grupa A: Slovenija, Italija i Srbija. Grupa B: Rusija, Kazahstan i Poljska. Grupa C: Portugal, Ukrajina i Rumunija. Grupa D: Španija, Azerbejdžan i Francuska. Četvrtfinale je na programu 5. i 6. februara, polufinale dva dana kasnije, a utakmice za medalje 10. februara.

– Mogli smo da prođemo i gore i bolje, ali nas svakako očekuje veliki izazov. Zaista je šteta što nećemo biti kompletni u prvoj utakmici, što Aksentijević i ja nećemo moći da pomognemo. Nema sumnje da je velika prednost Slovenije to što će igrati pred svojom publikom. Što se Italijana tiče, njihova snaga je u tome što uvek u sastavu imaju sedam, osam naturalizovanih Brazilaca. Uveren sam da možemo da se nosimo sa oba protivnika. Svi imamo jednake šanse za prolaz, odlučiće detalji – rekao je Perić, koji kao prvotimac Napolija odlično poznaje prilike u italijanskom futsalu.

Žrebanje su obavili promoteri EP, čuveni slovenački igrač futsala Mile Simeunović i bivši fudbalski reprezentativac Milenko Aćimović, kao i legendarna skijašica Tina Maze.

Ukoliko se nađu u četvrtfinalu, u koje će po dve najbolje plasirane ekipe iz svake od četiri grupe, Orlovi će igrati 5. februara protiv rivala iz Grupe B, u kojoj su srebrni i bronzani sa prethodnog EP – Rusija i Kazahstan, kao i naš protivnik iz kvalifikacija – Poljska.

Reprezentacija Srbije je najveći uspeh postigla na poslednjem EP, u Beogradu 2016, kada je zauzela četvrto mesto, a pobednički pehar podigla je Španija. Do Slovenije je stigla preko baraža sa Češkom.

(Foto: screenshot)