ТУРНИР У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Олимпијски дани српских Орлића

Репрезентација Србије до 18 година бориће се од данас до суботе за прво место на турниру Групе А у Врњачкој Бањи, које би могло да им донесе пласман на Олимпијске игре младих у Буенос Ајресу, од 6. до 18. октобра 2018. године.

На њима добро познатом месту, Орлићи ће покушати да буду успешнији од Украјине, вечерас од 20 часова, затим Мађарске, сутра у исто време (у прва два дана турнира, од 17 часова, у дворани „Владе Дивац“ играће Португал – Мађарска, односно Украјина – Португал), као и од Португала у суботу од 14 часова (претходно ће се састати Мађарска и Украјина од 11). Наравно, још значајније од резултата је чињеница да је наша земља међу пионирима овог такмичења, које би могло да има велики значај за будућност футсала јер први пут отвара врата олимпијске сцене.

Интернационалац из Инђије Петар Радојчић представник је наше земље међу судијама на европским квалификацијама за Олимпијске игре младих. Он ће делити правду на турниру Групе Б у Словачкој.

Наш јуниорски национални тим је на окупу од петка, а на завршном списку селектора Владимира Прше Јовановића се налазе: голмани – Владан Кољајић (Металац Колорадо), Михаило Маргетић (Нова Пазова), играчи – Андреј Влајковић (Олимп), Јован Урошевић, Јовица Петровић (Металац Колорадо), Зоран Арђељан (Србобран), Филип Јовановић, Никола Милашиновић (Партенон), Лазар Маринковић (Економац) и Вељко Чкоњевић (Златар).

– Оно што смо зацртали, то смо и одрадили на завршним припремама у Врњачкој Бањи. Играчи су спремни и жељни да се покажу у најбољем светплу, сви осим капитена Давида Миковића. Нажалост, због повреде неће моћи да заигра на турниру – рекао је Марко Гавриловић, најближи середник селектора Јовановића.

На првом икада турниру у футсалу на неком олимпијском такмичењу, у Буенос Ајресу следеће године, играће по десет репрезентација у обе конкуренције. Код дечака су пласман већ обезбедили Аргентина, Иран, Ирак и Соломонска острва, док су код девојчица већ сигурни домаћин и Нови Зеланд.

Уколико освоје прво место, Орлићи ће се наћи на посебној табели са најбољима из преостале три квалификационе групе – у Прјевидзи (домаћин Словачка, Русија, Азербејџан и Холандија), Карловцу (Хрватска, Шпанија, Казахстан и Белгија) и Подчетртеку (Словенија, Италија, Чешка и Румунија), а у Аргентину ће отпутовати два од четири победника турнира. Рангираће се прво на основу укупног броја бодова, а затим према гол-разлици, већем број датих голова и мањем броју казнених поена. Треба имати у виду и то да иста земља не може да има представника у обе конкуренције у Буенос Ајресу, па у случају да има победнике и код дечака и код девојчица, дефинитивну одлуку доноси национални олимпијски комитет те државе.

У конкуренцији девојчица су на програму два УЕФА квалификациона турнира – у Португалу (домаћин, Италија, Украјина и Азербејџан) и у Шпанији (домаћин, Русија, Казахстан и Румунија).

(Фото: приватна архива)