5 на 5 – Рајко Катанић: Подмлађивање листе и снажан глас струке или остајемо на маргини!

Некада добро познати интернационалац, када је реч о футсал судијама из Србије, а данас комесар за суђење Фудбалског савеза Србије, Рајко Катанић, већ четврту сезону предводи делиоце правде у нашој земљи, раније кроз елитно такмичење, а у овој сезони кроз две футсал лиге.

На крају јесење полусезоне, са њим смо разговарали о досадашњем току првенства из угла судијске организације, о околностима које прате футсал и службена лица у Србији, као и о борби за нове судије.

1. Иза нас је 11 кола јесењег дела у обе футсал лиге под окриљем ФСС. Каква је Ваша оцена урађеног у том периоду?

– У јесењем делу првенства није било потешкоћа. Наравно, било је и грешака у суђењу, али не толиких да би утицали на крајњи резултат и регуларност такмичења. Терет су изнеле старије и искусније судије, које су махом уз себе имале млађе колеге или колеге које су сада дошле на листу. Нисам задовољан због тога што има почетничких грешака, које на овом степену такмичења не би смеле да се дешавају. Екипе су уједначене, па често одлучују и најмање грешке. Због тога су и судијске одлуке под посебном лупом. Све у свему, задовољан сам, а са онима којима нисам, то сам им и рекао. После сваке утакмице посматрач суђења укаже на неправилности и гледамо да их исправимо што пре. У целини, суђење је добро, најбитније је да уједначимо критеријум, ако је прекршај за једне онда је исто и за друге.

2. Почетак сезоне је обележила неразумна одлука, по којој је ФСС умањио таксе за службена лица у обе футсал лиге и укинуо трећег судију, што је, срећом, касније промењено. То се све дешава у периоду када се, рецимо у окружењу, на највишем рангу ангажује и четврти судија на утакмици (као мерилац времена). Колико је то утицало на квалитет суђења у јесењој полусезони?

– Па због те одлуке сам и рекао да ћу да се повучем, јер терати некога да суди о свом трошку или уз минималну накнаду баш је неразумно. Са Бојаном Павићевићем, координатором за футсал у ФСС, разговарали смо о побољшању услова за клубове и судије и пре него што смо ушли у цео овај пројекат реорганизације футсала. Морам да нагласим да је Павићевић у кратком периоду урадио много више за футсал него било ко претходних година. Захваљујем се и судијама на разумевању, јер су судили три кола док одлуке о смањењу нису промењене. ФСС је у овој години издвојио средства за функционисање футсала и да тога није било тешко би било шта од овога функционисало.

Комесари за суђење и такмичење Рајко Катанић и Раденко Бошковић (фото: ФСС)

3. Свакако да је та Ваша понуда, о повлачењу, гласно одјекнула и да је представљала изненађење. Чинило се да ништа не може да поремети уиграни тандем Раденко Бошковић (комесар за такмичење обе футсал лиге под окриљем ФСС) – Рајко Катанић. Да ли можете детаљније да нам образложите повод?

– Са Бошковићем сам у футсалу више од 20 година, заједно смо водили Бизнис лигу Београда и познајемо се одлично, дуго сарађујемо. Када је реч о оставци, подносио сам је више пута пошто немам шта да тражим у овом послу ако се неки договори не поштују. Раније је било неслагање са Комисијом за футсал ФСС око система такмичења и због њиховог покушаја мешања у рад комесара за суђење. Недавно је први проблем био у доношењу одлуке о смањењу такси непосредно пред почетак такмичења, што је исправљено. Други разлог је био одлука о интернационалним футсал судијама где струку (футсал посматраче) нико није питао. И то је тако прошло, што је сигурно штетно по наш футсал јер нас још дуже неће бити на запаженим местима на ФИФА листи футсал судија… Спомиње се како је успех других резултат привилегија због тога што имају представнике у комисијама и одборима УЕФА, али то не би требало да буде оправдање за наше непостојање. Грешке треба да тражимо у нашем дворишту. Нико нама није забранио да дамо предлог за ФИФА футсал посматрача, нико нама у УЕФА није забранио да пошаљемо младог футсал судију као предлог за интернационалца. Све што се дешава има свој пут и редослед. Судити завршницу неког првенства или бити у првих 16 футсал судија захтева дуготрајан рад, континуитет. Морам да признам да смо ми увек на почетку и да нисмо од њега одмакли. Можда је разлог тај што футсал у тим земљама има већу самосталност у одлучивању. Надам се да смо и ми напокон изашли на тај пут.

Фудбалски савез Србије има четворицу футсал судија са ФИФА грбом. То су Владан Радуловић (Београд), Петар Радојчић (Инђија), Тадија Стантић (Суботица) и Небојша Панић (Београд).

4. Имате богату међународну каријеру футсал судије, самим тим и драгоцено искуство, значајно за нове генерације судија. Какав је данас статус наших делилаца правде на међународној сцени и какви су механизми да дође до побољшања ситуације?

– Имајући у виду да сам на овом месту у континуитету четири године, рекло би се да сам највећи кривац за лош положај наших судија на интернационалној листи. Нисмо значајно заступљени, наше судије су највећим делом интернационалне каријере у трећој, последњој групи ФИФА листе и то из различитих разлога. Више елемената утиче на то: тест физичких норми, знања енглеског језика, године старости, па тек онда учинак на терену, ако се до њега стигне. Велики или највећи проблем је недостатак критеријума за долазак на листу интернационалних судија. У последње три године покушавам да изменим нешто, али признајем да нисам успео. За то сносим кривицу. Пре је било „нека остану још једну годину”, па су тако остајали у трећој групи и заузимали млађима место. Ове године је дошло до промена, али без критеријума и тако смо добили два интернационалца са 35 и 38 година. ФИФА тражи младе судије, ми идемо контра и ту ништа не можемо да урадимо јер време не ради за њих. Још једна година је изгубљена. Надам се да ће бити последња и да ћемо подмладити ту листу, односно да ћемо коначно да кренемо правим путем. Када је реч о едукацији, судијска организација ФСС је организовала два семинара са интернационалним предавачима уз огромну помоћ ФСС. То радимо по стандардима и покушавамо да исто учинимо и по регионима.

Семинар за футсал судије у Спортском центру ФСС у Старој Пазови (фото: ФСС)

5. На последњем семинару у Старој Пазови учествовало је 32 од 36 позваних футсал судија, који су положили тестове и задовољили тражене критеријуме на пољу кондиционе спреме. Да ли толика јединствена листа футсал судија за обе лиге може да задовољи потребе такмичења?

– Никакав проблем не би био да ми имамо стварно 36 судија, који у сваком тренутку могу да суде било коју утакмицу лиге. Критеријуме смо спустили максимално и, морам да признам, више од половине их је једва испунило. Настојим да испоштујем све оне који раде у регионима на унапређењу судијског кадра, да уважим њихове предлоге, али и код њих су слични проблеми у одлучивању. На листу је дошло 12 нових судија (по тројица из сваког региона), од којих је већина стигла неспремна да води утакмице Прве и Друге футсал лиге. Ако томе додамо да на постојећој листи има пет, шест судија који још увек „уче“ да суде, онда је јасно да ситуација није баш идилична. Настојим да на листу дође осам до десет млађих судија (млађи од 25 година) који суде фудбал, па да направимо базу на дуже стазе, а не да чекамо да неко заврши каријеру на фудбалу и да као утешну награду добије да суди футсал.

(Насловна фотографија – лична архива)