5 na 5 – Rajko Katanić: Podmlađivanje liste i snažan glas struke ili ostajemo na margini!

Nekada dobro poznati internacionalac, kada je reč o futsal sudijama iz Srbije, a danas komesar za suđenje Fudbalskog saveza Srbije, Rajko Katanić, već četvrtu sezonu predvodi delioce pravde u našoj zemlji, ranije kroz elitno takmičenje, a u ovoj sezoni kroz dve futsal lige.

Na kraju jesenje polusezone, sa njim smo razgovarali o dosadašnjem toku prvenstva iz ugla sudijske organizacije, o okolnostima koje prate futsal i službena lica u Srbiji, kao i o borbi za nove sudije.

1. Iza nas je 11 kola jesenjeg dela u obe futsal lige pod okriljem FSS. Kakva je Vaša ocena urađenog u tom periodu?

– U jesenjem delu prvenstva nije bilo poteškoća. Naravno, bilo je i grešaka u suđenju, ali ne tolikih da bi uticali na krajnji rezultat i regularnost takmičenja. Teret su iznele starije i iskusnije sudije, koje su mahom uz sebe imale mlađe kolege ili kolege koje su sada došle na listu. Nisam zadovoljan zbog toga što ima početničkih grešaka, koje na ovom stepenu takmičenja ne bi smele da se dešavaju. Ekipe su ujednačene, pa često odlučuju i najmanje greške. Zbog toga su i sudijske odluke pod posebnom lupom. Sve u svemu, zadovoljan sam, a sa onima kojima nisam, to sam im i rekao. Posle svake utakmice posmatrač suđenja ukaže na nepravilnosti i gledamo da ih ispravimo što pre. U celini, suđenje je dobro, najbitnije je da ujednačimo kriterijum, ako je prekršaj za jedne onda je isto i za druge.

2. Početak sezone je obeležila nerazumna odluka, po kojoj je FSS umanjio takse za službena lica u obe futsal lige i ukinuo trećeg sudiju, što je, srećom, kasnije promenjeno. To se sve dešava u periodu kada se, recimo u okruženju, na najvišem rangu angažuje i četvrti sudija na utakmici (kao merilac vremena). Koliko je to uticalo na kvalitet suđenja u jesenjoj polusezoni?

– Pa zbog te odluke sam i rekao da ću da se povučem, jer terati nekoga da sudi o svom trošku ili uz minimalnu naknadu baš je nerazumno. Sa Bojanom Pavićevićem, koordinatorom za futsal u FSS, razgovarali smo o poboljšanju uslova za klubove i sudije i pre nego što smo ušli u ceo ovaj projekat reorganizacije futsala. Moram da naglasim da je Pavićević u kratkom periodu uradio mnogo više za futsal nego bilo ko prethodnih godina. Zahvaljujem se i sudijama na razumevanju, jer su sudili tri kola dok odluke o smanjenju nisu promenjene. FSS je u ovoj godini izdvojio sredstva za funkcionisanje futsala i da toga nije bilo teško bi bilo šta od ovoga funkcionisalo.

Komesari za suđenje i takmičenje Rajko Katanić i Radenko Bošković (foto: FSS)

3. Svakako da je ta Vaša ponuda, o povlačenju, glasno odjeknula i da je predstavljala iznenađenje. Činilo se da ništa ne može da poremeti uigrani tandem Radenko Bošković (komesar za takmičenje obe futsal lige pod okriljem FSS) – Rajko Katanić. Da li možete detaljnije da nam obrazložite povod?

– Sa Boškovićem sam u futsalu više od 20 godina, zajedno smo vodili Biznis ligu Beograda i poznajemo se odlično, dugo sarađujemo. Kada je reč o ostavci, podnosio sam je više puta pošto nemam šta da tražim u ovom poslu ako se neki dogovori ne poštuju. Ranije je bilo neslaganje sa Komisijom za futsal FSS oko sistema takmičenja i zbog njihovog pokušaja mešanja u rad komesara za suđenje. Nedavno je prvi problem bio u donošenju odluke o smanjenju taksi neposredno pred početak takmičenja, što je ispravljeno. Drugi razlog je bio odluka o internacionalnim futsal sudijama gde struku (futsal posmatrače) niko nije pitao. I to je tako prošlo, što je sigurno štetno po naš futsal jer nas još duže neće biti na zapaženim mestima na FIFA listi futsal sudija… Spominje se kako je uspeh drugih rezultat privilegija zbog toga što imaju predstavnike u komisijama i odborima UEFA, ali to ne bi trebalo da bude opravdanje za naše nepostojanje. Greške treba da tražimo u našem dvorištu. Niko nama nije zabranio da damo predlog za FIFA futsal posmatrača, niko nama u UEFA nije zabranio da pošaljemo mladog futsal sudiju kao predlog za internacionalca. Sve što se dešava ima svoj put i redosled. Suditi završnicu nekog prvenstva ili biti u prvih 16 futsal sudija zahteva dugotrajan rad, kontinuitet. Moram da priznam da smo mi uvek na početku i da nismo od njega odmakli. Možda je razlog taj što futsal u tim zemljama ima veću samostalnost u odlučivanju. Nadam se da smo i mi napokon izašli na taj put.

Fudbalski savez Srbije ima četvoricu futsal sudija sa FIFA grbom. To su Vladan Radulović (Beograd), Petar Radojčić (Inđija), Tadija Stantić (Subotica) i Nebojša Panić (Beograd).

4. Imate bogatu međunarodnu karijeru futsal sudije, samim tim i dragoceno iskustvo, značajno za nove generacije sudija. Kakav je danas status naših delilaca pravde na međunarodnoj sceni i kakvi su mehanizmi da dođe do poboljšanja situacije?

– Imajući u vidu da sam na ovom mestu u kontinuitetu četiri godine, reklo bi se da sam najveći krivac za loš položaj naših sudija na internacionalnoj listi. Nismo značajno zastupljeni, naše sudije su najvećim delom internacionalne karijere u trećoj, poslednjoj grupi FIFA liste i to iz različitih razloga. Više elemenata utiče na to: test fizičkih normi, znanja engleskog jezika, godine starosti, pa tek onda učinak na terenu, ako se do njega stigne. Veliki ili najveći problem je nedostatak kriterijuma za dolazak na listu internacionalnih sudija. U poslednje tri godine pokušavam da izmenim nešto, ali priznajem da nisam uspeo. Za to snosim krivicu. Pre je bilo „neka ostanu još jednu godinu”, pa su tako ostajali u trećoj grupi i zauzimali mlađima mesto. Ove godine je došlo do promena, ali bez kriterijuma i tako smo dobili dva internacionalca sa 35 i 38 godina. FIFA traži mlade sudije, mi idemo kontra i tu ništa ne možemo da uradimo jer vreme ne radi za njih. Još jedna godina je izgubljena. Nadam se da će biti poslednja i da ćemo podmladiti tu listu, odnosno da ćemo konačno da krenemo pravim putem. Kada je reč o edukaciji, sudijska organizacija FSS je organizovala dva seminara sa internacionalnim predavačima uz ogromnu pomoć FSS. To radimo po standardima i pokušavamo da isto učinimo i po regionima.

Seminar za futsal sudije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi (foto: FSS)

5. Na poslednjem seminaru u Staroj Pazovi učestvovalo je 32 od 36 pozvanih futsal sudija, koji su položili testove i zadovoljili tražene kriterijume na polju kondicione spreme. Da li tolika jedinstvena lista futsal sudija za obe lige može da zadovolji potrebe takmičenja?

– Nikakav problem ne bi bio da mi imamo stvarno 36 sudija, koji u svakom trenutku mogu da sude bilo koju utakmicu lige. Kriterijume smo spustili maksimalno i, moram da priznam, više od polovine ih je jedva ispunilo. Nastojim da ispoštujem sve one koji rade u regionima na unapređenju sudijskog kadra, da uvažim njihove predloge, ali i kod njih su slični problemi u odlučivanju. Na listu je došlo 12 novih sudija (po trojica iz svakog regiona), od kojih je većina stigla nespremna da vodi utakmice Prve i Druge futsal lige. Ako tome dodamo da na postojećoj listi ima pet, šest sudija koji još uvek „uče“ da sude, onda je jasno da situacija nije baš idilična. Nastojim da na listu dođe osam do deset mlađih sudija (mlađi od 25 godina) koji sude fudbal, pa da napravimo bazu na duže staze, a ne da čekamo da neko završi karijeru na fudbalu i da kao utešnu nagradu dobije da sudi futsal.

(Naslovna fotografija – lična arhiva)