РАЈЧЕВИЋ ПРЕДВОДИ СРБИЈУ: Заслужујемо четвртфинале!

Србију ће вечерас против Словеније (18.00) с капитенском траком око руке (у одсуству Марка Перића) да предводи Слободан Рајчевић!

Мајстор из Зрењанина, више од деценију међу Орловима, ужива епитет рекордера по броју утакмица за државни тим и живи сан: ЕП у Словенији 2018. биће му пето у каријери, после Португалије 2007, Мађарске 2010, Хрватске 2012. и Србије 2016.

– Доста тога се променило: стручни штаб, репрезентација, другачије функционишемо… Раније, све смо базирали на другарству, атмосфери, сад – уведен је професионализам. Потребно је време да се „прими”, нисам сигуран да је баш сад дошло… Заслужујемо четвртфинале – рекао је Слободан Рајчевић у разговору за „Спортски журнал”.

Четири гола дао је Слободан Рајчевић на европским првенствима: Азербејџану 2012, Словенији, Португалији и Казахстану 2016.

 

(Ево како је за „Спортски журнал” Слободан Рајчевић завирио у сећања на своја претходна четири ЕП)


ПОРТУГАЛИЈА 2007:

(Србија – Русија 3:5, Србија – Шпанија 1:1, Србија – Украјина 3:2)

Клинац, 22 године. ЕП? Велика част! Није ми сметало што немам улогу. Болан пораз од Русије, те реми са Шпанијом. Мислио сам: ништа лепше не може да нам се деси. И, та акција, чувена „Белгија”: понавља се и дан данас, на турнирима у Дервенти, Зрењанину, Београду… Како смо само продали фору Црвеној фурији… Заиграо сам једино против Украјине, четири – пет минута, али могу да будем поносан: био сам део Србије у првој победи на ЕП. Историјској! Тај Порто је пресудио да се бавим футсалом, почео сам да га играм само годину раније, тада дефинитивно рашчистивши с фудбалом.


МАЂАРСКА 2010:

(Србија – Словенија 2:0, Србија – Русија 4:3; четвртфинале: Србија – Португалија 1:5)

Смена генерација: у Будимпешти смо заиграли Коцић, Јањић, ја… Максималан учинак у групи: савладане Словенија и Русија. Еј, Баћушкама реванш за Порто! Гледам, некако немамо среће у жребу, редовно извучемо неку од четири најбоље селекције. Противника у четвртфиналу бирали смо девизом: дајте нам мање зло – боље Португалија од Шпаније. Али… Резултатска катастрофа, не и прави одраз стања на паркету. Не, нисам се тад сусрео с Рикардињовом магијом, није био у репрезентацији, не сећам се зашто. Кад подвучемо црту, није било лоше то у Мађарској…


ХРВАТСКА 2012:

(Србија – Азербејџан 9:8, Србија – Португалија 1:2; четвртфинале: Србија – Русија 1:2)

У Загреб смо отпутовали у незгодан час, аутобусом под полицијском пратњом, али нисмо имали ниједан проблем. На премијери: легендарна победа против Азербејџана – 9:8, најефикаснија утакмица у историји ЕП и – резултатски најлуђа коју сам одиграо. Прославио се Бритва Бојовић, ни крив ни дужан, хехе… Покушали смо да избегнемо Русе у четвртфиналу осветивши се Португалији за Мађарску, али… Морали смо да се преселимо у Сплит – на Баћушке. Нисмо више имали страх, изгубили смо га две године раније, одиграли барабар и… Несрећно испали, иако је Коцић у финишу погодио пречку…


СРБИЈА 2016:

(Србија – Словенија 5:1, Србија – Португалија 3:1; четвртфинале: Србија – Украјина 2:1, полуфинале: Србија – Русија 2:3; за треће место: Србија – Казахстан 2:5)

Бајка! Пре почетка – скепса: Београд се раније показивао као лош организатор, публике ни за лек, ал’ онда… Крцата Арена: химна, добре игре, цела нација – репрезентација! Популарност – медији, друштвене мреже, прилажење на улици… Притисак на премијери против Словеније (изгледа да нам је суђена!): ако не прођемо групу – дебакл. Али… Газимо! Кад смо у четвртфиналу голом на крају срушили Украјину – најежио сам се. Лудило! „Имали” смо и Русе у полуфиналу, пресудила је њихова дужа клупа. Тим поразом изгубили смо и медаљу: нисмо могли да се вратимо против Казахстана. Сад то схватам, тад нисам… Најупечатљивије? Мој гол Португалији за 2:1, најдражи у каријери!