КАЛЕНДАР ОРЛОВА: Спремите се, у Србију стиже једна од најбољих репрезентација света!

Иза репрезентације Србије, у новом циклусу, после Европског првенства у Словенији, остали су дуели са Португалом (2:3 и 1:3), а испред је још низ припремних дуела пре квалификација за Светско првенство 2020, које их очекују током пролећа 2019. године.

Од раније је познато да ће наш национални тим после првака Европе играти и са сребрним и бронзаним из Љубљане – Шпанијом и Русијом, а календар је допуњен са још два ривала који ће гостовати у Србији – Пољском и Ираном.

Хронолошки, први наредни заказани пријатељски сусрети за изабранике селектора Горана Иванчића јесу у Русији у периоду од 23. до 26. септембра, а између 28. и 31. октобра у Србији ће боравити Пољска, добро познат ривал. Наиме, Орлови су квалификациони турнир за ЕП у Словенији одиграли у тој земљи (потом су се оба тима кроз бараж пласирала на завршно такмичење), а у посебном сећању је то што је баш у Пољској, почетком 2007. године, под вођством тадашњег селектора Аце Ковачевића, дебитовала репрезентација Србије. Годину ће затворити дуели у Шпанији, од 2. до 5. децембра.

У 2018, репрезентација Србије ће се окупити и у јуну, по завршетку сезоне, али још није познато да ли ће имати међународне утакмице или провере локалног карактера.

Свакако да је посебна новост долазак Ирана у Србију, у периоду између 28. јануара и 6. фебруара 2019. године, пошто се до сада није састајао са Орловима, мада је било контаката и ранијих година. Ова репрезентација је једна од најбољих на свету, бронзана са последњег планетарног такмичења – у Колумбији 2016, а свакако најбоља свих времена када је реч о Азији, где је и актуелни првак. Са 15 континенталних надметања има 12 злата, једно сребро и две бронзе, а најчешћа „муштерија“ у финалима је Јапан, који је једини поред Ирана освајао Азијско првенство.

А, поред поменуте светске бронзе, ривал Србије на почетку 2019. има и једно полуфинале на најважнијој сцени за националне тимове у футсалу – из Хонг Конга 1992. године. Такође, у 2009. години је искористио то што је Шпанија отказала учествовање и тријумфовао на Купу конфедерација у Либији. Међу бројним успесима су и они са чувеног Гран прија у Бразилу, где су Иранци учествовали седам пута у периоду између 2007. и 2015. године и имали веома запажен учинак – три друга и по два трећа и четврта места.

Нема сумње да ће љубитељи футсала у Србији уживати током гостовања Пољске и Ирана, а градови домаћини биће одређени накнадно.

(Фото: репрезентативци Србије и Португала пред прву утакмицу у Синешу – приватна архива)