KALENDAR ORLOVA: Spremite se, u Srbiju stiže jedna od najboljih reprezentacija sveta!

Iza reprezentacije Srbije, u novom ciklusu, posle Evropskog prvenstva u Sloveniji, ostali su dueli sa Portugalom (2:3 i 1:3), a ispred je još niz pripremnih duela pre kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2020, koje ih očekuju tokom proleća 2019. godine.

Od ranije je poznato da će naš nacionalni tim posle prvaka Evrope igrati i sa srebrnim i bronzanim iz Ljubljane – Španijom i Rusijom, a kalendar je dopunjen sa još dva rivala koji će gostovati u Srbiji – Poljskom i Iranom.

Hronološki, prvi naredni zakazani prijateljski susreti za izabranike selektora Gorana Ivančića jesu u Rusiji u periodu od 23. do 26. septembra, a između 28. i 31. oktobra u Srbiji će boraviti Poljska, dobro poznat rival. Naime, Orlovi su kvalifikacioni turnir za EP u Sloveniji odigrali u toj zemlji (potom su se oba tima kroz baraž plasirala na završno takmičenje), a u posebnom sećanju je to što je baš u Poljskoj, početkom 2007. godine, pod vođstvom tadašnjeg selektora Ace Kovačevića, debitovala reprezentacija Srbije. Godinu će zatvoriti dueli u Španiji, od 2. do 5. decembra.

U 2018, reprezentacija Srbije će se okupiti i u junu, po završetku sezone, ali još nije poznato da li će imati međunarodne utakmice ili provere lokalnog karaktera.

Svakako da je posebna novost dolazak Irana u Srbiju, u periodu između 28. januara i 6. februara 2019. godine, pošto se do sada nije sastajao sa Orlovima, mada je bilo kontakata i ranijih godina. Ova reprezentacija je jedna od najboljih na svetu, bronzana sa poslednjeg planetarnog takmičenja – u Kolumbiji 2016, a svakako najbolja svih vremena kada je reč o Aziji, gde je i aktuelni prvak. Sa 15 kontinentalnih nadmetanja ima 12 zlata, jedno srebro i dve bronze, a najčešća „mušterija“ u finalima je Japan, koji je jedini pored Irana osvajao Azijsko prvenstvo.

A, pored pomenute svetske bronze, rival Srbije na početku 2019. ima i jedno polufinale na najvažnijoj sceni za nacionalne timove u futsalu – iz Hong Konga 1992. godine. Takođe, u 2009. godini je iskoristio to što je Španija otkazala učestvovanje i trijumfovao na Kupu konfederacija u Libiji. Među brojnim uspesima su i oni sa čuvenog Gran prija u Brazilu, gde su Iranci učestvovali sedam puta u periodu između 2007. i 2015. godine i imali veoma zapažen učinak – tri druga i po dva treća i četvrta mesta.

Nema sumnje da će ljubitelji futsala u Srbiji uživati tokom gostovanja Poljske i Irana, a gradovi domaćini biće određeni naknadno.

(Foto: reprezentativci Srbije i Portugala pred prvu utakmicu u Sinešu – privatna arhiva)