У ФУТСАЛУ НИШТА НОВО: Интер Мовистар шампион Европе, Рикардињо не да трон!

Ин­тер Мо­ви­стар је но­ви – ста­ри шам­пи­он Евро­пе! Сјајни Ри­кар­ди­њо и дру­жи­на, после победе над Барселоном, у репризи про­шло­го­ди­шњег фи­на­ла „петардом” су испратили Спортинг – 5:2 (3:1), па су тако подигли шампионски пехар и у Са­ра­го­си, као и годину дана раније у Ал­ма­ти­ју, што је укупно пети за ову екипу из осам финала. Да подсетимо, лане у Казахстану владар Старог континента био је и убедљивији – 7:0! Уједно, Интер је први клуб после Плајаса де Кастељона који је одбранио трон, а овај шпански представник је то учинио у прве две сезоне УЕФА футсал купа – 2002. и 2003. године. Треће место је припало Барселони, која је оправдала улогу фаворита против Ђера – 7:1 (2:1).

Поред петоструког шампиона Интера, најбољи у Европи су били и шпански клубови Плајас де Кастељон и Барселона, као и казахастански Каират по два пута, а по једном руски Динамо Москва, Виз-Синара Јекатеринбург и Гаспром Југра, белгијска Шарлроа, португалска Бенфика и италијански Монтесилвано.

Дилема око победника била је актуелна само у првих 10 минута, онда је маестро преузео ствари у своје руке и одлучио да са саиграчима заврши посао против земљака. Испоставило се да је гол Кавината за 1:1 било све што су Португалци синоћ могли да ураде против маестралног Рикардиња, неустрашивог Ортиза, разиграних Гадеје, Елисандра, Рафаела, Поле… Шпан­ци су пред­ност с по­лу­вре­ме­на (3:1) са­чу­ва­ли у на­став­ку ме­ча, не до­зво­лив­ши Спортингу ни­јед­ног тре­нут­ка да их озбиљ­ни­је угро­зи. Зналачки су кажњавали њихове покушаје да се приближе са голманом – играчем, па је великан из Лисабона поражен и у трећем европском финалу у историји клуба.

У све­ту ча­роб­не игре на пе­то­пар­цу ис­кри­ста­ли­са­ло се пра­ви­ло: ако хо­ћеш тро­феј – по­зо­ви Ри­кар­ди­ња. Португал и Интер Мовистар су на крову Европе! Титулу ће бранити од јесени у такмичењу које остаје у истом формату, али под новим именом – уместо УЕФА футсал купа зваће се УЕФА футсал лига шампиона.

Најбољи стрелац финалног турнира је Ескердиња из Барселоне, који је дао четири гола.

Најзанимљивије детаље са финалне утакмице можете да погледате овде, а како је Барселона стигла до трећег места можете да видите овде.

Српски љубитељи футсала имају доста разлога за задовољство, а помало и за уздахе, због тога што Крагујевчани никада нису били ближи завршном такмичењу. Шампиону Србије Економцу је припало пето место у УЕФА футсал купу у сезони 2017/18.

(Фото: Screenshot YouTube – UEFA.tv)


УЕФА ФУТСАЛ КУП – ФИНАЛЕ

СПОРТИНГ – ИНТЕР МОВИСТАР 2:5 (1:3)

СТРЕЛЦИ: 0:1 Гадеја у 3, 1:1 Кавинато у 8, 1:2 Рикардињо у 10, 1:3 Елисандро у 14, 1:4 Рафаел у 23, 2:4 Диого у 37, 2:5 Пола у 40. минуту. ДВОРАНА: „Принц Фелипе“ у Сарагоси. СУДИЈЕ: Богдан Сореску (Румунија), Саша Томић (Хрватска) и Анђело Галанте (Италија). ЖУТИ КАРТОНИ: Мерлим, Кардинал, Маркао (Спортинг), Данијел (Интер Мовистар).

СПОРТИНГ: СОУСА, КАРИ, МАТОШ, МЕРЛИМ, КАРДИНАЛ, Диванеи, Диого, Део, Јапа, Дијегињо, Кавинато, Варела, Фортино, Маркао. Тренер: Нуњо Дијаш.
ИНТЕР МОВИСТАР: ЕРЕРО, ОРТИЗ, РИКАРДИЊО, ГАДЕЈА, РАФАЕЛ, Бебе, Данијел, Пола, Солано, Тафи, Борха, Елисандро, Сержињо, Гонзалес. Тренер: Хесус Веласко.


УЕФА ФУТСАЛ КУП – УТАКМИЦА ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

ЂЕР – БАРСЕЛОНА 1:7 (1:2) 

СТРЕЛЦИ: 0:1 Ескердиња у 12, 1:1 Алекс у 19, 1:2 Ескердиња у 20, 1:3 Ескердиња у 29, 1:4 Ривиљос у 29, 1:5 Ферао у 30, 1:6 Ферао у 32, 1:7 Лозано у 35. минуту. ДВОРАНА: „Принц Фелипе“ у Сарагоси. СУДИЈЕ: Андреј Черни (Чешка), Анђело Галанте (Италија) и Саша Томић (Хрватска).

ЂЕР: АЛАШТИЦ, РОЛОН, АЛЕКС, ХУАНХРА, ДАВИД, Пап, Клашчак, Тама, Мартинез, Сахо, Богнар, Ђерфи, Клчо. Тренер: Хави Родригез Небреда.
БАРСЕЛОНА: ХУАНХО, ТОЛРА, АДОЛФО, РИВИЉОС, ЕСКЕРДИЊА, Аикардо, Сантана, Батиста, Лозано, Ферао, Хоселито, Рожер, Лопез, Седано. Тренер: Андрес Алварез.