ЗА ИСТОРИЈУ: Даме у квалификацијама за Европско првенство!

Женска репрезентација Србије у футсалу учествоваће у квалификацијама за Европско првенство 2019. године крајем овог лета, у периоду између 11. и 16. септембра! Фудбалски савез Србије је послао пријаву у УЕФА, па ће тако наше даме бити део историјског догађаја, као што су недавно и омладинци, који су били део првих олимпијских квалификација у футсалу икада.

О детаљима око формирања националног тима више речи биће у наредном периоду, а поводом тога су данас одржали састанак Игор Гачић, који је тим менаџер и мушког националног тима, Дејан Мајес, који ће водити бригу о женској селекцији, као и Марија Армуш, која ће предводити екипу на терену. Прво окупљање биће организовано у недељу у Београду.

Када је реч о систему такмичења, имајући у виду то да је критеријум по којем ће бити разврстани тимови у овом циклусу ранг-листа мушких репрезентација, јасно је да ће Српкиње прескочити претквалификациону фазу (организоваће се под условом да се пријави више од 16 екипа, у периоду између 21. и 26. августа), пошто су њихове колеге званично осме у Европи. Жреб ће бити одржан 5. јула и у квалификационом делу биће формиране групе са по три или четири тима, у зависности од броја пријављених националних селекција. На финални турнир ће се пласирати победници група, уколико их буде четири или чак и ниже пласирани, у случају мањег броја пријава, самим тим и мањег броја група.

Финални турнир ЕП за жене биће одржан у периоду од 14. до 17. фебруара 2019. године, по нокаут систему – полуфинале, утакмица за треће место и финале. Домаћин ће бити једна од учесница полуфинала.

(Фото: Игор Гачић, Марија Армуш и Дејан Мајес на данашњем састанку – приватна архива)