ИВАН БОЖОВИЋ О ИЗАЗОВУ У ЧЕШКОЈ: Славија и још три клуба у шампионској трци

Славију из Прага је пролетос преузео српски стручњак Иван Божовић, са жељом да са трона чешког футсала скине годинама неприкосновени Ера пак из Хрудима, добро познат српским љубитељима овог спорта јер је некада играо на европској сцени са београдским Марбом, а ове јесени ћемо га гледати на турниру у Крагујевцу. Изазов је велики пошто је поменути ривал најбољи у Чешкој у последњих 12 година, што је учинак којем је у Србији близу и његов некадашњи клуб Економац, у којем је Божовић остварио велике успехе пре него што је тренерску каријеру наставио у Македонији.

Имајући у виду тај долазак првака Чешке у Србију почетком јесени, прво питање је било о његовом квалитету, односно могућности да се супротстави „тиму снова“ који се формира овог лета у Крагујевцу.

– Ера пак је и ове године у стандардном саставу. Ту су три Бразилца – Макс, Евертон и Фелипе, голман репрезентације Украјине Литвиненко, Словак Доша и шест репрезентативаца Чешке. Једино је ново да је Решетар отишао у Плзењ. То је искусна такмичарска екипа, редовна у европским такмичењима. Ако Економац буде имао екипу какву најављују из клуба, Ера пак ће се борити за треће место, које такође води даље, са прваком Украјине Керсоном – рекао је Божовић.

А, о циљевима његове сарадње са Славијом смо већ писали у априлу, када је озваничена. Јул је месец у којем ће бити формиран тим за нову сезону, до почетка припрема.

– У преговорима смо са неколицином играча, са некима и на прагу договора, а једини новајлија за сада је словачки голман Карпиака. О осталима ће бити речи до краја месеца. Потрудићемо се да доведемо жељена појачања до 30. јула, када ћемо почети припреме – рекао је Божовић.

Конкуренција за наслов првака је озбиљна, па је то додатни разлог тајновитости трансфер политике. У прошлој сезони Ера пак је победио Спарту из Прага у финалу плеј-офа, а поред ова два тима шампионске амбиције имају и Славија и Плзењ.

– Морамо да будемо обазриви. Овде се све закувало. Четири клуба су озбиљно загризла за наслов првака. Ми смо повезани са великим фудбалом, што даје причи на озбиљности. Ту мислим на медијску и навијачку подршку, али не толико финансијску. Плзењ има озбиљна финансијска средства, а Ера Пак је годинама најбоља екипа.

Врата су, наравно, отворена и за играче са Балкана.

– Увек су интересатни, наравно, играчи са простора бивше Југославије. Проблем је што су они који би били најинтересантнији већ добро плаћени у својим клубовима, па је простор значајно сужен – закључио је Божовић.

(Текст: А. Пековић)