ФСС: Конференција клубова Прве и Друге лиге, Деус одустао

Нова такмичења – Омладинске селекције обавезне од 2020/2021 сезоне

У просторијама ФСС на Теразијама је одржана седница конфереције клубова Прве и Друге лиге са једином тачког дневног реда, а то је припрема за наставак првенства пролећног дела такмичења за сезону 2018/2019. године. Седницу су водили координатор за футсал ФС Србије, Бојан Павићевић, председседник комисије за футсал ФС Србије, Александар Ђоковић (уместо одсутног Горана Лазића) и комесар за такмичење Прве и Друге лиге, Раденко Бошковић.

– Приоритет нам је да од сезоне 2020/2021 сваки клуб Прве футсал лиге Србије мора да има тим и у омладинској конкуренцији. Тренутно имамо лиге у регионима Западне Србије и Војводине. У Београду је ове године стартовала и броји четири тима. Занимљиво да Источна Србија нема такмичење. Потрудићемо се да клубовима буду покривени трошкови судија, делегата и путовања. Само на овај начин можемо да подигнемо и развијемо футсал на већи ниво. Такође, желимо да имамо и кадетску лигу од 16 или 20 тимова, подељених у две групе. Пилот пројекат је одржан недавно у СЦ ФС Србије у Старој Пазови. Кад све наведено остваримо, тек тад ћемо моћи да понудимо ТВ емитерима наш производ, јер без јаких тимова у елитном рангу и млађих категорија, немамо шта да тражимо на тржишту – јасан је координатор ФС Србије за футсал Бојан Павићевић.

После Павићевића присутнима се обратио комесар за такмичење ФС Србије Раденко Бошковић.

– Економац нас је обавестио да ће да домаћин на једном или два меча да буде домаћин у Краљеву због заузетости хале Језеро. Изаћићемо им у сусрет. Прволигаш Српска Београд, у наставку првенства зваће се само – Српска. Друголигаш Само право, добиће префикс Земун и постаће само Земун Само право од пролећа. Снимање мечева и даље је обавеза свих клубова. Новост је да ће померање утакмице да буде омогућено уколико клубови имају два одсутна репрезентативца. Спискови играча за пролећни део првенства клубови морају да доставе до 8. фебруара – објаснио је детаљно Бошковић.

Детаљ са конфернције клубова у ФСС

Одлуку да мечеве поред крагујевачке хале Језеро, актулени првак игра и у Краљеву образложио је председник Економца Верољуб Дугалић.

– Хала Језеро је оптерећена. Готово десет екипа тренира у њој, томе треба додати и концерте. Краљево нам је најближи град, и има најбољу халу у Србији. Које мечеве, ћемо тамо да играмо јавићемо накнадно.

Осврнуо се Дугалић и на одлуку да ће елитни клубови морати да имају од сезоне 2020/2021 омладинске тимове.

– Идеја је одлична. Нема напретка, без млађих категорија. Али, питам се колико клубова може да плаћа омладински тим?! Пре десет година смо направили наш Б тим и ове сезоне дошли до скандалозне одлуке ФС Србије да играчи нашег Б тима не могу да играју за први тим. А, ранијих година су могли…

Председнику Економца реплицирао је одмах комесар за такмичење Бошковић.

– Да ли познајте да у једној грани спорта клуб у сениорском погону има две екипе. Нигде нема, само има у футсалу, пређено је преко тога. Ваш Економац Б је сачињен од младих играча и оних који су прерасли омладински узраст, тако да могу да играју само за један од ваша два колектива – изричит  је Бошковић.

Следи и семинар службених лица у Старој Пазови, 13. и 14. фебруара текуће године. Пролећни део првенства у оба степена такмичења стартује већ 8. фебруара и трајаће до 26. априла, након чега следи доигравање за првака и плеј аут за опстанак.

 

Деус из Сремске Митровице је одустао од такмичења у Другој футсал лиги Србије, после тешкоћа у функционисању клуба – наведено је у званичном допису ФС Србије. Резултати вицепрвака од пре две сезоне биће избрисани. Ова принудна и непопуларна одлука, ишла је на воденицу Пожаревцу, кога су једино успели да победе у првом колу првенства (4:3). Сви играчи Деуса, су слободни и могу пронаћи нове средине у пролећном делу првенства.

 

Новонастала ситуација, значи да ће друголигашки ранг на крају првенства директно да напусти последње пласирани – 11. тим. Док ће екипе од седмог до десетог места у бараж са победницима регионалних тј. трећих лига ФСРИС, ФСРЗС, ФСБ и ФСВ. У том случају ће предност домаћег терена да имају екипе из нижих рангова такмичења.

 

(ФОТО: А. Пековић)