FSS: Konferencija klubova Prve i Druge lige, Deus odustao

Nova takmičenja – Omladinske selekcije obavezne od 2020/2021 sezone

U prostorijama FSS na Terazijama je održana sednica konferecije klubova Prve i Druge lige sa jedinom tačkog dnevnog reda, a to je priprema za nastavak prvenstva prolećnog dela takmičenja za sezonu 2018/2019. godine. Sednicu su vodili koordinator za futsal FS Srbije, Bojan Pavićević, predsedsednik komisije za futsal FS Srbije, Aleksandar Đoković (umesto odsutnog Gorana Lazića) i komesar za takmičenje Prve i Druge lige, Radenko Bošković.

– Prioritet nam je da od sezone 2020/2021 svaki klub Prve futsal lige Srbije mora da ima tim i u omladinskoj konkurenciji. Trenutno imamo lige u regionima Zapadne Srbije i Vojvodine. U Beogradu je ove godine startovala i broji četiri tima. Zanimljivo da Istočna Srbija nema takmičenje. Potrudićemo se da klubovima budu pokriveni troškovi sudija, delegata i putovanja. Samo na ovaj način možemo da podignemo i razvijemo futsal na veći nivo. Takođe, želimo da imamo i kadetsku ligu od 16 ili 20 timova, podeljenih u dve grupe. Pilot projekat je održan nedavno u SC FS Srbije u Staroj Pazovi. Kad sve navedeno ostvarimo, tek tad ćemo moći da ponudimo TV emiterima naš proizvod, jer bez jakih timova u elitnom rangu i mlađih kategorija, nemamo šta da tražimo na tržištu – jasan je koordinator FS Srbije za futsal Bojan Pavićević.

Posle Pavićevića prisutnima se obratio komesar za takmičenje FS Srbije Radenko Bošković.

– Ekonomac nas je obavestio da će da domaćin na jednom ili dva meča da bude domaćin u Kraljevu zbog zauzetosti hale Jezero. Izaćićemo im u susret. Prvoligaš Srpska Beograd, u nastavku prvenstva zvaće se samo – Srpska. Drugoligaš Samo pravo, dobiće prefiks Zemun i postaće samo Zemun Samo pravo od proleća. Snimanje mečeva i dalje je obaveza svih klubova. Novost je da će pomeranje utakmice da bude omogućeno ukoliko klubovi imaju dva odsutna reprezentativca. Spiskovi igrača za prolećni deo prvenstva klubovi moraju da dostave do 8. februara – objasnio je detaljno Bošković.

Detalj sa konferncije klubova u FSS

Odluku da mečeve pored kragujevačke hale Jezero, aktuleni prvak igra i u Kraljevu obrazložio je predsednik Ekonomca Veroljub Dugalić.

– Hala Jezero je opterećena. Gotovo deset ekipa trenira u njoj, tome treba dodati i koncerte. Kraljevo nam je najbliži grad, i ima najbolju halu u Srbiji. Koje mečeve, ćemo tamo da igramo javićemo naknadno.

Osvrnuo se Dugalić i na odluku da će elitni klubovi morati da imaju od sezone 2020/2021 omladinske timove.

– Ideja je odlična. Nema napretka, bez mlađih kategorija. Ali, pitam se koliko klubova može da plaća omladinski tim?! Pre deset godina smo napravili naš B tim i ove sezone došli do skandalozne odluke FS Srbije da igrači našeg B tima ne mogu da igraju za prvi tim. A, ranijih godina su mogli…

Predsedniku Ekonomca replicirao je odmah komesar za takmičenje Bošković.

– Da li poznajte da u jednoj grani sporta klub u seniorskom pogonu ima dve ekipe. Nigde nema, samo ima u futsalu, pređeno je preko toga. Vaš Ekonomac B je sačinjen od mladih igrača i onih koji su prerasli omladinski uzrast, tako da mogu da igraju samo za jedan od vaša dva kolektiva – izričit  je Bošković.

Sledi i seminar službenih lica u Staroj Pazovi, 13. i 14. februara tekuće godine. Prolećni deo prvenstva u oba stepena takmičenja startuje već 8. februara i trajaće do 26. aprila, nakon čega sledi doigravanje za prvaka i plej aut za opstanak.

 

Deus iz Sremske Mitrovice je odustao od takmičenja u Drugoj futsal ligi Srbije, posle teškoća u funkcionisanju kluba – navedeno je u zvaničnom dopisu FS Srbije. Rezultati viceprvaka od pre dve sezone biće izbrisani. Ova prinudna i nepopularna odluka, išla je na vodenicu Požarevcu, koga su jedino uspeli da pobede u prvom kolu prvenstva (4:3). Svi igrači Deusa, su slobodni i mogu pronaći nove sredine u prolećnom delu prvenstva.

 

Novonastala situacija, znači da će drugoligaški rang na kraju prvenstva direktno da napusti poslednje plasirani – 11. tim. Dok će ekipe od sedmog do desetog mesta u baraž sa pobednicima regionalnih tj. trećih liga FSRIS, FSRZS, FSB i FSV. U tom slučaju će prednost domaćeg terena da imaju ekipe iz nižih rangova takmičenja.

 

(FOTO: A. Peković)