ДРУГОЛИГАШКИ БАРАЖ: Ко је спреман за одлучујући корак?

Испред нас су баражи за попуну Друге футсал лиге у сезони 2019/2020, а већ је познато седам од осам учесника – сва четири из актуелног друголигашког друштва и три победника Треће футсал лиге, уз напомену да ћемо последњег актера сазнати у уторак, када Раднички 2010 дочекује Тимок 2013. За наслов најбољег у такмичењу Фудбалског савеза Региона источне Србије Нишлијама је потребан бод, док би у супротном на трону остао Лесковац.

Управо ће у један од ова два града Пожаревац, а по правилу, у евентуалној мајсторици предност ће имати клубови из нижег ранга.

– Нисмо ни требали по квалитету и организацији клуба да дођемо у ситуацију да играмо бараж. Спремамо се и надамо останку у лиги, а верујем да неће утицати на исход то што немамо  предност домаћег терена. Разлог је тај да смо током првенства губили у Пожаревцу, а освајали бодове на страни. Зависимо само наше игре и ангажовања – рекао је Ненад Петровић, који је представљао Пожаревац на овонедељном жребу.

Тиса и Колубара састаће се 5. маја у Новом Бечеју, док је реванш осам дана касније у Лазаревцу.

– Задовољни смо жребом. Нисмо желели да извучемо Бечеј, јер желимо да играмо у Другој лиги заједно. Играћемо са тимом који је био дуго година прволигаш. Као тренер Бечеја водили смо дуел и познато ми је какав стил футсала Лазаревчани гаје. Предводи их познато име у свету футсала Саша Жујовић. Надамо се да ћемо успети да прођемо, јер имамо предност домаћег терена. Недостајаће нам због пословних обавеза Лазар Попов и Љубиша Блануша због повреде. Први меч биће премијерно одигран на новом паркету и са новим головима – рекао је Ивица Блажин.

А, Саша Жујовић, председник Колубаре, истакао је да је његова екипа добила можда и најквалитетнијег могућег противника.

– Имају играче из Интернационала, потпомогнуте млађим снагама. Брани им проверени зналац Владимир Ранисављевић. Очекујем да решимо бараж у нашу корист, без одигравања мајсторице. Бићемо јачи у односу на првенство, јер нам се после повреда враћају Бојан Бељић, Лука Лазаревић и Стефан Живковић. Нажалост, нису се опоравили Богдан Љубојевић и Стефан В. Живковић.

За сада, сигурни учесници Друге футсал лиге у сезони 2019/2020 су три екипе које су испале из елитног друштва – Ивањица, РБ из Ваљева и Смедерево, као и Економац 2 из Крагујевца. Шест места биће познато после два баража (четири победника друголигашког и два поражена из прволигашког), а још два попуниће две од три екипе које се не изборе за статус учесника баража за елитно друштво после утакмица 22. кола у уторак (САС, Бањица и Сопот).

Амбиције Металца Колорада су далеко изнад ранга у којем је био у овој сезони и жели брз повратак у друголигашко друштво. У првом сусрету, 3. маја, биће домаћин Економисту.

– Спремамо се већ месец дана за бараж и нисмо бирали противника. Економист нам је познат из прошле сезоне. Ривал је физички спреман и на то смо посебно обратили пажњу ових недеља, да би могли да парирамо. Оптимисти смо и верујемо да нам је место у Другој лиги. Нема сумње да је значајна предност домаћег терена. Биће доста публике, Милановчани воле футсал што ће и доказати, убеђен сам – нагласио је Иван Вуксановић, тренер Металца Колорада.

Са друге стране, београдски друголигаш нема намеру да мења ранг такмичења.

– Жреб нас је спојио са Милановчанима. Прижељкивао сам их. Одличан су тим, памтим их из прошле сезоне. Младост је била на њиховој страни. Стицајем околности отишли су у нижи ранг. Наша јесен је била тужна, пролеће боље и даћемо максимум да тако остане до краја. Очекујемо да у Милановцу хала буде пуна, али изборићемо се са тиме – поручио је Зоран Куљача, председник Економиста.

Од учесника баража из Друге футсал лиге, за бодове се још боре Бечеј и Економист. Они ће се међусобно састати у понедељак од 18 часова.

Коњарник, најстарији активни футсал клуб у Србији, заказао је дуел са Бечејом за 7. мај, док ће реванш бити одигран шест дана касније.

– Добили смо најтежег могућег противника. Пратио сам Бечејце у Другој лиги. То је озбиљан и квалитетан тим, састављен од одличних појединаца и игра добру одбрану, уз добру контру и полуконтру. Улогу фаворита препуштам њима, јер долазе из вишег ранга, али и због искуства. Надам се да ће нам навијачи помоћи, као и током борби у првенству, да остваримо зацртани циљ, а то је пласман у Другу лигу – рекао је тренер Коњарника Зоран Жигић.

Бечејци респектују ривала, али верују у своје снаге.

– Сваки тим који је заузео прво место у Трећој лиги је квалитетан. Кога год да смо извукли било би тешко. Чули смо да је Коњарник добар тим и да има бројну публику. Жеља је да останемо у Другој лиги, да ли после два меча или мајсторице то је мање битно. На мегдан излазимо са свим расположивим снагама – закључио је Горан Божичић.

(Текст и фото: А. Пековић)