ОПЕРАЦИЈА ФРАНЦУСКА: Фаворити јесмо, али треба то и да потврдимо

Репрезентација Србије сутра путује у Француску, где ће играти на турниру Групе 6 главне фазе квалификација за Светско првенство 2020. године у Литванији, од 23. до 26. октобра. Ривали у месту Сержи-Понтуаз су Швајцарска (у среду од 17 часова), Белгија (у четвртак од 17) и домаћин (у суботу од 20).

Управо тим редом иде и тежина противника, од најлакшег ка најтежем, што потврђују и речи селектора Горана Иванчића.

– Реално, ми смо фаворити самим тим што долазимо на овај турнир из првог шешира. То је нешто од чега не треба да бежимо, али ни да посебно истичемо, наравно, већ да све покажемо на терену. Када је реч о скаутингу, идемо максимално припремљени. Анализирали смо по седам утакмица Француске и Белгије и пет Швајцарске. Јасно је да ће нам домаћин бити највећи ривал, далеко је квалитетнија екипа од Белгије, против које је опрезност неопходна јер има искусну и озбиљну репрезентацију, зна да буде незгодна. По свему виђеном, Швајцарска је ту најслабија, али максимално поштујемо сваког ривала и нема места ни за какво опуштање – рекао је Иванчић.

Систем такмичења је такав да један лош дан може да упропасти месеце, па и године припрема. А, овај турнир има двоструки значај.

– Наравно, основни циљ је да будемо међу две репрезентације које настављају квалификације, али ћемо се потрудити да одемо у елитну рунду са првог места. Они који сада отпадну играће претквалификације за ЕП 2022, док би пласманом обезбедили квалификациону групу, која није турнирског типа, што је новост у односу на раније циклусе. Свакако да је ова промена велики корак напред у развоју футсала јер ће домаћа публика имати више прилика да гледа свој национални тим у такмичарским утакмицама, а и гостовања ће бити занимљивија, пред пуним трибинама. Неће нам се тако понављати ситуације као што је била, на пример, у прошлим квалификацијама, када су биле празне трибине током нашег дуела са Молдавијом у Пољској. Логично је да та утакмица није била занимљива тамошњој публици. Такође, промена система је значајна и због тога што неће све зависити од једне утакмице на турниру, а увек постоји могућност да баш тада буде повређен или болестан неки играч и слично, да све падне у воду због једног лошег дана.

Орлови на пут у Француску крећу у пуном саставу, сви играчи су спремни.

– Наравно, било је умора јер су играчи имали такмичарске дуеле у данима пре окупљања. За разлику од ранијих квалификација, сада је баш било мало времена за припреме, али смо о томе размишљали месецима унапред, прилагодили се. Максимално користимо време које имамо и надамо се најбољем – закључио је Иванчић.