УЕФА жреб НИОН: Даме чекају ривалке у прелиминарној рунди

У четвртак 13.фебруара, у седишту УЕФА, у швајцарском Ниону биће одржан жреб Европског првенства за жене за предстојећу 2021.годину.  То је друго издање ЕУРО-а за припаднице лепшег пола, после Шпаније која се у премијерном издању прошле године окитиле насловом европских првакиња. Претходно, прво су се одиграле Прелиминарне и Главне рунде широм старог континента, а у Португалу је одигран завршни турнир четири најбоље репрезентације на којем је Шпанија у финалу славила против домаћина, док је Русија у борби за  треће место била успешнија од  репрезентације Украјине.

Жреб ЕУРО-а ће се одржати 13.фебруара у 13.30 сати по средњеевропском времену уз директни пријенос путем ливе-стреаминга на YоuТубе каналу УЕФА-е. Прелиминарна рунда такмичења ће се одиграти од 5. до 10. маја, док је Главна рунда такмичења на распореду од 1. до 6.септембра текуће године. Завршни турнир ЕУРО Футсал-а планиран је у периоду од 11. до 14. фебруара наредне године.

Укупно двадесеттри (23) репрезентације улазе у циклус такмичења квалификација, а првих 13 најуспешнијих према УЕФА-ранкингу има директан пласман у Главну рунду. Преосталих десет (10) репрезентација ће свој пут започети у Прелиминарној рунди.

Репрезентација Србије ће почети квалификације у Прелиминарној рунди, а биће три квалификационе групе из којих ће победници осигурати пласман у Главну рунду. Доћи ћемо тако до бројке од укупно 16 репрезентација, које ће у Главној рунди бити распоређене у  четири групе са по четири репрезентације, а само ће победнице група осигурати пласман на завршни УЕФА Футсал турнир.


Жреб ће одредити две групе од три тима и једну од четири, које ће играти као мини турнири на једном месту тј. земљи.

Тимови су подељени у три нивоа према њиховом коефицијенту.

Литванија, Молдавија и Гибралтар претходно су изабрани као домаћини и извлачиће се из шешира 1, смештеног у групе А и Б према њиховом нивоу коефицијента (Гибралтар или Молдавија би попуниле позицију 4 у групи А, а не 3 ако би прво изашле).

Шешир 2 се састоји од две преостале екипе са најнижим рангом; први извучени биће постављен у позицију 4 групе А (или 3 ако је позицију 4 попунила Молдавија или Гибралтар), а други на преосталој позицији 3 место у групи у којој Молдавија или Гибралтар нису извучени.

Шешир 3 се састоји од другог нивоа тимова, при чему су Словачка и Белгија постављене да заузму позицију 2 у групама у којима Литванија није била извучена.

Шешир 4 се састоји од тимова који попуњавају позицију 1.

Три победника групе прелазе у главни круг и придружују се тринаест најбољих репрезентација по УЕФА коефицијенту.

Шешир 1 (домаћини)
Литванија (позиција 2)
Молдавија (4 ако група А, 3 ако групе Б или Ц)
Гибралтар (4 ако група А, 3 ако групе Б или Ц)

Шешир 2 (позиција 3, и 4 у групи А, ако је доступан)
Северна Ирска
Босна и Херцеговина

Шешир 3 (позиција 2)
Словачка
Белгија

Шешир 4 (позиција 1)
Србија
Холандија
Јерменија


У Прелиминарној рунди такмичење започињу следеће репрезентације: Србија, Холандија, Јерменија, Словачка, Белгија, Северна Ирска, Босна и Херцеговина, Литванија, Молдавија и Гибралтар. У Главној рунди такмичења свој пут започињу: шампион Шпанија, Португал, Русија, Украјина, Мађарска, Финска, Италија, Чешка, Пољска, Шведска, Белорусија, Словенија и Хрватска.