Футсал улази у породицу Олимпијских дисциплина?

Судбинско питање које чујемо када разговарамо о футсалу је: зашто футсал није олимпијски спорт?

Футсал је најбрже растући спорт у затвореном свету на свету, посебно заступљен на омладинском и аматерском нивоу. Футсал је, такође, веома популаран спорт и на професионалном нивоу и он је – и искрено не желимо да увредимо ниједан спорт – динамичнији и атрактивнији (нарочито за телевизију) од великог броја спортова на Олимпијади.

Поред тога, мушки фудбалски турнир на Олимпијским играма (ако узмемо у обзир да је фудбал старији футсалов брат) на релативно је ниском нивоу, јер су тимови ограничени на играче испод 23 године са дозвољеним максималним три играча. А ФИФА свесно неће да угрози примат и ексклузивно право на СП у фудбалу, које се игра сваке четири године.

Зашто футсал још није олимпијски спорт?

Па, нема још конкретног одговора. Најчешће је то што футсал тело ФИФА не обраћа превише пажњу на футсал. Стога нема још светских такмичења за жене и омладину. До душе УЕФА је прва покренула континентална такмичења за младе у футсалу.

Комерцијална вредност Футсала не може се мерити са ФИФА-им најуноснијим фудбалом, стога се једна од највећих светских спортских институција у прошлости није превише борила за „футсал права“. Али, то би се ускоро могло променити из корена…

Ипак, ФИФА је направила велики корак ка убацивању футсала у Олимпијске игре младих, када су заменили фудбал футсал-ом за Олимпијске игре младих у Буенос Аиресу 2018. (турнир за дечаке где је победио Бразил и Португал код девојака).

Било је нагађања да би футсал могао постати олимпијски спорт 2024. године када ће се одржати Летње олимпијске игре у Паризу, Француска (постоји и варијанта да би футсал могао постати сјајан додатак Зимским олимпијским играма 2022. у Бејингу у Кини, јер је футсал спорт који се игра у затвореним дворанама, и као такав је погодан за играње током зимских месеци).

Али, можда ћемо видети футсал на Олимпијади и пре тих очекивања. Пре неколико дана (30. марта 2020.), летње олимпијске игре 2020. у Токију одложене су за 2021. годину због пандемије коронавируса која је угрозила читав свет.

Футсал већ на ОИ у Токију 2021?

Високорангирана особа ФИФА-е, чији идентитет нећемо откривати, изјавила је да фудбалско и футсал руководеће тело покушава да уведе футсал већ на Летње олимпијске игре 2021. у Токију.

Све се то још није далеко од реализације, али то је огроман корак напред. Међународни олимпијски комитет (MOK) званично је одложио игре у Токију. Затим се морамо надати да ће иницијатива ФИФА бити довољно јака и да ће имати добре аргументе да убеде Олимпијски комитет да спроведе футсал за Олимпијске игре већ следеће године.