Футсал вебинар – Транзиције у футсалу

У среду, 15. априла 2020. године од 20.00 часова, бесплатан вебинар ТРАНЗИЦИЈЕ у ФУТСАЛУ, одржаће Мићо Мартић – ФИФА и УЕФА футсал инструктор, Фране Деспотовић – УЕФА Футсал Б тренер, и Душан Матић – УЕФА Футсал инструктор.

Тим поводом смо разговарали са Мићом Мартићем иначе и селектором сениорске футсал репрезентације Финске, са којом треба наша репрезентација да одигра бараж мечеве квалификација за СП у Литванији.

1) Поштовани господине Мартићу да ли читаоцима портала ФутсалСрбије можете открити више детаља о предстојећем вебинару ТРАНЗИЦИЈЕ У ФУТСАЛУ?

„ – Душан, Фране и ја одабрали смо тему за коју мислимо да ће бити врло интересантна свим пријатељима и колегама са нашег говорног подручја. О важности транзиција већ се пуно тога зна. Новост је да ћемо уз теоретски део повезати и врло модеран аспект уључивањем Душанових опсервација на утицај голмана при транзицијама док ће се Фране потрудити да колегама предочи неколико интересантних и комплексних идеја за тренирање обрамбених/нападачких транзиција. Све то бит ће зачињено расправом о што је могуће више детаља.“

2)  Шта очекујете од даље експанзије футсала на глобалном нивоу када панедемија COVID-19 прође? Има неких информација да се већ сада озбиљно размишља о Футсалу као новом спорту на Олимпијским играма?

„ – Надамо се брзом крају ове велике несреће и агоније. Футсал ће доћи одмах иза тога јачи него икада. Идеја има, ФИФА и УЕФА имају ресурсе и само је питање времена када ће се наш величанствени покрет још више раширити и ојачати у Свету. Не сумњамо да ће се то врло брзо и догодити кроз нова такмичења.

Олимпијске игре су сан сваког заљубљеника у ову узбудљиву игру и треба се поклопити пуно тога да се тај сан и оствари. Не сумњам да ће се то и догодити, врло брзо вјерујем.“

3) Оно што највише занима наше пратиоце су свакако утакмице баража за предстојеће СП између селекција Финске и Србије. Направили сте много за репрезентацију Финске и целокупан футсал у Финској. Која је репрезентација ближа СП, по Вашем мишљењу, Србија или Финска, иако још увек није договорен нови термин баража…

„ – Штета што нисмо играли сад у априлу. И Србија и ми смо били у налету и увјерен сам да би то биле двије велике битке. Сада је незахвално прогнозирати јер све ми то изгледа далеко и не усудим се нити прогнозирати када ће се те двије утакмице играти.

Вашу репрезентацију јако респектирамо. Србија је показала снагу у Нишу и суверено прошла даље. Ми смо у Португалу имали пуно среће али и храбрости да вјерујемо у немогуће. Сањамо и даље, а снови су бесплатни. Једва чекам Плеј-офф.“