Futsal vebinar – Tranzicije u futsalu

U sredu, 15. aprila 2020. godine od 20.00 časova, besplatan vebinar TRANZICIJE u FUTSALU, održaće Mićo Martić – FIFA i UEFA futsal instruktor, Frane Despotović – UEFA Futsal B trener, i Dušan Matić – UEFA Futsal instruktor.

Tim povodom smo razgovarali sa Mićom Martićem inače i selektorom seniorske futsal reprezentacije Finske, sa kojom treba naša reprezentacija da odigra baraž mečeve kvalifikacija za SP u Litvaniji.

1) Poštovani gospodine Martiću da li čitaocima portala FutsalSrbije možete otkriti više detalja o predstojećem vebinaru TRANZICIJE U FUTSALU?

„ – Dušan, Frane i ja odabrali smo temu za koju mislimo da će biti vrlo interesantna svim prijateljima i kolegama sa našeg govornog područja. O važnosti tranzicija već se puno toga zna. Novost je da ćemo uz teoretski deo povezati i vrlo moderan aspekt uljučivanjem Dušanovih opservacija na uticaj golmana pri tranzicijama dok će se Frane potruditi da kolegama predoči nekoliko interesantnih i kompleksnih ideja za treniranje obrambenih/napadačkih tranzicija. Sve to bit će začinjeno raspravom o što je moguće više detalja.“

2)  Šta očekujete od dalje ekspanzije futsala na globalnom nivou kada panedemija COVID-19 prođe? Ima nekih informacija da se već sada ozbiljno razmišlja o Futsalu kao novom sportu na Olimpijskim igrama?

„ – Nadamo se brzom kraju ove velike nesreće i agonije. Futsal će doći odmah iza toga jači nego ikada. Ideja ima, FIFA i UEFA imaju resurse i samo je pitanje vremena kada će se naš veličanstveni pokret još više raširiti i ojačati u Svetu. Ne sumnjamo da će se to vrlo brzo i dogoditi kroz nova takmičenja.

Olimpijske igre su san svakog zaljubljenika u ovu uzbudljivu igru i treba se poklopiti puno toga da se taj san i ostvari. Ne sumnjam da će se to i dogoditi, vrlo brzo vjerujem.“

3) Ono što najviše zanima naše pratioce su svakako utakmice baraža za predstojeće SP između selekcija Finske i Srbije. Napravili ste mnogo za reprezentaciju Finske i celokupan futsal u Finskoj. Koja je reprezentacija bliža SP, po Vašem mišljenju, Srbija ili Finska, iako još uvek nije dogovoren novi termin baraža…

„ – Šteta što nismo igrali sad u aprilu. I Srbija i mi smo bili u naletu i uvjeren sam da bi to bile dvije velike bitke. Sada je nezahvalno prognozirati jer sve mi to izgleda daleko i ne usudim se niti prognozirati kada će se te dvije utakmice igrati.

Vašu reprezentaciju jako respektiramo. Srbija je pokazala snagu u Nišu i suvereno prošla dalje. Mi smo u Portugalu imali puno sreće ali i hrabrosti da vjerujemo u nemoguće. Sanjamo i dalje, a snovi su besplatni. Jedva čekam Plej-off.“