ФСС ЗАВРШИО СЕЗОНУ: Футсалери се не враћају на паркет!

Сезона у српском футсалу неће бити настављена због пандемије вируса Корона, конкретније – званично је завршена, одлучио је Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије на данашњој седници у Спортском центру ФСС у Старој Пазови, када су донете одлуке везане и за друга клупска такмичења у оквиру националне фудбалске организације.

У обавештењу на званичном сајту ФСС пише следеће: „Лиге аматерског ранга, српске и лиге нижег такмичарског ранга, завршене су закључно са 15. мартом 2020. године и неће се наставити. Исто важи и за лиге млађих категорија Фудбалског савеза Србије. Напредовање у виши и испадање у нижи ранг, биће примењено сходно пропозицијама како је раније било предвиђено“.

Међутим, није још дефинитивно одлучено да ли ће се у футсалу, на стање у лигама какво је било у тренутку прекида, применити актуелна одлука о систему сталних такмичења или ће због непредвиђене новонастале ситуације („више силе“) доћи до промена (и проширења), о чему ће ускоро дефинитивно да одлучи Извршни одбор Фудбалског савеза Србије.

Уколико би се пресекло на основу тренутног стања у Првој и Другој футсал лиги, уз јасну ограду да ће о томе још бити речи, нови шампион би била Црвена звезда из Београда, из лиге би испао Јастребац из Блаца, док би нови прволигаш био Коњарник из Београда. Такође, два најуспешнија клуба из лигашког дела прошле сезоне би играла у баражу за опстанак – прошлогодишњи првак Економац из Крагујевца са Зуфом из Бујановца, трећепласираним друголигашем, док би ривал Нове Пазове била другопласирана Ивањица. У трећи ранг такмичења би отишли Сопот, РБ из Ваљева, Смедерево и Раднички 2010 из Ниша, док би места заузели Лесковац, Лозница и Палеж из Обреновца, као и Летећи Холанђанин из Врбаса или Форум из Вршца (лидери група у оквиру футсал надметања Фудбалског савеза Војводине).

Када је реч о репрезентацији Србије, бараж утакмице са Финском за Светско првенство у Литванији, које су требале да буду одигране овог пролећа, за сада су планиране за август, мада се чека званична одлука ФИФА о одлагању завршног турнира за 2021. годину, чиме би могло да дође до промена и у терминима баража.

И док ће се још мало сачекати на епилог лигашких такмичења, јасно је да ове сезоне неће бити победника Купа Србије, као ни Омладинске футсал лиге.

(Фото: Детаљ са седнице Одбора за хитна питања Фудбалског савеза Србије. Извор: ФСС)