ФСС: Крећу и омладинске лиге по регионима, а од септембра Прва и Друга футал лига

Док сениорска репрезентација Србије завршава припреме у Вршцу, комисија за футсал ФСС донела је предлоге везане за предстојећу такмичарску сезону 2020/2021 године. На следећем састанку ИО ФСС ће предлози футсал комисије бити усвојени тако да ћемо Вам тада пренети донете одлуке као и комплетан календар, пропозиције за такмичење Прве и Друге футсал лиге Србије…

Предложен је у начелу, календар такмичења Прве и Друге футсал лиге Србије а најбитније појединости Вам преносимо у наставку.

Почетак сезоне Прва футсал лиге Србије за сезону 2020/2021 предвиђен је 25.септембра 2020 године а систем такмичења ће бити у истом формату као и претходна, што практично значи да ће у елитном рангу такмичења наступати десет (10) клубова, и то:

Црвена Звезда” Београд,

Нови Пазар” Нови Пазар,

ФОН” Београд,

Винтер Спорт” Ниш,

Калча” Ниш,

Врање” Врање,

Земун Само право” Београд,

Коњарник” Београд,

Економац” Крагујевац и

Нова Пазова” Нова Пазова.

Вреди истаћи да ће се утакмице Прве футсал лиге Србије одигравати од септембра петком, суботом и недељом. Док ће се друголигаши имати на располагању и понедељак. Тренери футсал клубова ће морати поседовати профи Б УЕФА футсал лиценцу да би могли водити клуб са клупе, такође од ове сезоне. Док ће од наредне сезоне 2021/2022 и друголигашки клубови морати имати шефове стручног штаба са профи Б УЕФА лиценцом иначе се неће моћи такмичити у савезном рангу ФСС.

Можда и најважнији предлог комисије ФСС је увођење омладинских селекција клубова Прве футсал лиге Србије. Омладинске секције U19 клубова ће се такмичити по регионима а биће санкционисани сениорски састави клуба прво новчаном казном од 30.000,00 РСД ако не одиграју једну утакмицу, ако се не одиграју две утакмице следи одузимање бодова а за три не одигране у омладинској конкуренцији следи искључивање из такмичења… За омладинску секцију клубова Прве футсал лиге лиге имаће право наступа играчи до 19. година као и два (2) старија играча. Победници регионалних такмичења ће прво се састати у полуфиналу а финална утакмица ће бити одиграна за првака Србије пре финала КУП Србије у сениорској конкуренцији.

Друга футсал лига Србије стартује недељу дана раније, од прволигаша, 18.септембра 2020. године а следећи клубови су стекли право наступа, и то:

Јастребац Блаце,

Ивањица” Ивањица,

ЗУФО” Бујановац,

Бањица” Београд,

Тиса” Нови Бечеј,

Бечеј 2003” Бечеј,

САС” Зрењанин,

Форум” Вршац,

Металац Колорадо” Горњи Милановац,

Лесковац” Лесковац,

Лозница Град” Лозница и

Палеж” Обреновац.

Клубови који се нађу у регуларном делу такмичења, од првог до шестог места, у Првој футсал лиги Србије избориће пласман у плеј-оф док ће се победник финала плеј-офа односно првак државе добити после серије на три добијене утакмице. Прву лигу ће напустити последње пласирана екипа а клубови које заузму десето и једанаесто место своју шансу за опстанак у прволигашком друштву, потражиће у утакмицама доигравања тј. баража против екипа које заузму друго и треће место у Другој футсал лиги Србије.

Првопласирана екипа из Друге лиге ће се директно пласирати у Прву футсал лигу Србије док ће последње четири екипе напустити савезни ранг такмичења и преселити се у треће лиге по регионалној припадности.