FSS: Kreću i omladinske lige po regionima, a od septembra Prva i Druga futal liga

Dok seniorska reprezentacija Srbije završava pripreme u Vršcu, komisija za futsal FSS donela je predloge vezane za predstojeću takmičarsku sezonu 2020/2021 godine. Na sledećem sastanku IO FSS će predlozi futsal komisije biti usvojeni tako da ćemo Vam tada preneti donete odluke kao i kompletan kalendar, propozicije za takmičenje Prve i Druge futsal lige Srbije…

Predložen je u načelu, kalendar takmičenja Prve i Druge futsal lige Srbije a najbitnije pojedinosti Vam prenosimo u nastavku.

Početak sezone Prva futsal lige Srbije za sezonu 2020/2021 predviđen je 25.septembra 2020 godine a sistem takmičenja će biti u istom formatu kao i prethodna, što praktično znači da će u elitnom rangu takmičenja nastupati deset(10) klubova, i to:

Crvena Zvezda” Beograd,

Novi Pazar” Novi Pazar,

FON” Beograd,

Vinter Sport” Niš,

Kalča” Niš,

Vranje” Vranje,

Zemun Samo pravo” Beograd,

Konjarnik” Beograd,

Ekonomac” Kragujevac i

Nova Pazova” Nova Pazova.

Vredi istaći da će se utakmice Prve futsal lige Srbije odigravati od septembra petkom, subotom i nedeljom. Dok će se drugoligaši imati na raspolaganju i ponedeljak. Treneri futsal klubova će morati posedovati profi B UEFA futsal licencu da bi mogli voditi klub sa klupe, takođe od ove sezone. Dok će od naredne sezone 2021/2022 i drugoligaški klubovi morati imati šefove stručnog štaba sa profi B UEFA licencom inače se neće moći takmičiti u saveznom rangu FSS.

Možda i najvažniji predlog komisije FSS je uvođenje omladinskih selekcija klubova Prve futsal lige Srbije. Omladinske sekcije U19 klubova će se takmičiti po regionima a biće sankcionisani seniorski sastavi kluba prvo novčanom kaznom od 30.000,00 RSD ako ne odigraju jednu utakmicu, ako se ne odigraju dve utakmice sledi oduzimanje bodova a za tri ne odigrane u omladinskoj konkurenciji sledi isključivanje iz takmičenja… Za omladinsku sekciju klubova Prve futsal lige lige imaće pravo nastupa igrači do 19. godina kao i dva (2) starija igrača. Pobednici regionalnih takmičenja će prvo se sastati u polufinalu a finalna utakmica će biti odigrana za prvaka Srbije pre finala KUP-a Srbije u seniorskoj konkurenciji.

Druga futsal liga Srbije startuje nedelju dana ranije, od prvoligaša, 18.septembra 2020. godine a sledeći klubovi su stekli pravo nastupa, i to:

Jastrebac Blace,

Ivanjica” Ivanjica,

ZUFO” Bujanovac,

Banjica” Beograd,

Tisa” Novi Bečej,

Bečej 2003” Bečej,

SAS” Zrenjanin,

Forum” Vršac,

Metalac Kolorado” Gornji Milanovac,

Leskovac” Leskovac,

Loznica Grad” Loznica i

Palež” Obrenovac.

Klubovi koji se nađu u regularnom delu takmičenja, od prvog do šestog mesta, u Prvoj futsal ligi Srbije izboriće plasman u plej-of dok će se pobednik finala plej-ofa odnosno prvak države dobiti posle serije na tri dobijene utakmice. Prvu ligu će napustiti poslednje plasirana ekipa aklubovi koje zauzmu deseto i jedanaesto mesto svoju šansu za opstanak u prvoligaškom društvu, potražiće u utakmicama doigravanja tj. baraža protiv ekipa koje zauzmu drugo i treće mesto u Drugoj futsal ligi Srbije.

Prvoplasirana ekipa iz Druge lige će se direktno plasirati u Prvu futsal ligu Srbije dok će poslednje četiri ekipe napustiti savezni rang takmičenja i preseliti se u treće lige po regionalnoj pripadnosti.