ФИФА: Измене у Футсал правилима игре 2020/2021

Доносимо Вам у настaвку комплетне измене Футсал правиле игре за предстојећу сезону 2020/2021 који је ФИФА проследила циркуларним писмом свим националним савезима као и ФС Србије.


ПРАВИЛО 3 – ИГРАЧИ 

 •  Максимално 5 играча-заменика могу да се загревају у истом тренутку. 

ПРАВИЛО 4 – ОПРЕМА ИГРАЧА 

 •  Заштитна опрема играча може бити коришћена на утакмици уколико не представља опасност за противнике и израђена је од меканог материјала. На пример: трака за главу, маске, штитници за руку или колено, качкет за вратара или спортске наочаре. – Уколико играч користи заштиту за руку, она мора бити исте или преовлађујуће боје као боја рукава на дресу, а уколико носи заштитник за колено, боја мора бити иста или преовлађујућа као боја на шортсу. – Маркери морају бити различите боје у односу на боје дресова играча као и у односу на боју маркера противничког тима. Заменици морају носити маркер преко дреса, све време трајања утакмице, како би се разликовали од играча на терену. Приликом измене играча, заменик који улази у игру додаје маркер играчу који напушта терен или трећем судији. Играч који напусти терен, облачи маркер преко дреса и тако постаје заменик. – Због тренутне ситуације која је везана за присуство вируса COVID 19, амандман на последњу реченицу гласи: Замена је извршена када играч скине маркер и уђе у игру. Из безбедоносних разлога играч тренутно нема обавезу да саиграчу маркер дода у руке или трећем судији уколико је играч који се замењује напустио игру на неком другом месту, а не у висини „зоне измене“. 

ПРАВИЛО 5 – СУДИЈЕ 

 •  Предузима мере против званичних лица екипе који не поступају одговорно и упозорава или показује жути картон за опомену или црвени картон за искључење са терена за игру и његовог непосредног окружења, укључујући и технички простор; ако се починилац не може идентификовати, присутни главни тренер ће сносити санкцију. – Медицинско лице екипе које учини прекршај за искључење може остати ако екипа нема друго медицинско лице које је на располагању и које може указати потребну медицинску помоћ. – Дозвољена електронска додатна опрема за судије: комуникација и фитнес мониторинг. 

ПРАВИЛО 7 – ТРАЈАЊЕ УТАКМИЦЕ 

 •  Мерилац времена означава крај периода игре од 20 минута или било ког дела продужетака акустичним сигналом. Акустични сигнал означава крај, без обзира да ли је судија означио крај својом пиштаљком. – Ако је у досуђен директан ударац почев од 6.акумулираног прекршаја или КУ са 6 метара, у тренутку када период треба да буде завршен, судија ће дозволити да се поменути ударац изведе, и једино у тим случајевима се продужава период игре, да би се комплетирао ударац. – Сматра се да је ударац комплетиран у следећим ситуацијама: 
 • након што играч изведе ударац лопта престане са кретањем (рецимо уђе у врата) или оде ван граничних линија терена за игру 
 • додирне било ког играча укључујући и извођача (сем противничког вратара који брани ударац) 
 • или буде учињен неки други прекршај од стране извођача или тима извођача. – Погодак постигнут након што је акустични сигнал означио крај утакмице, може бити признат само ако је постигнут на горе наведене начине. Период се не може продужити ни на који други начин, сем горе наведених. 

ПРАВИЛО 8 – ПОЧЕТАК И НАСТАВАК ИГРЕ 

 • Сви играчи осим извођача морају бити на својој половини терена за игру. – Лопта је у игри када се шутне (удари стопалом) и јасно помери (ово значи да ударац може бити изведен и уназад). – Уколико из почетног ударца буде постигнут погодак директно у противничка врата, погодак се признаје, а уколико се постигне у своја врата, досуђује се ударац из угла за противничку екипу. 

ПРАВИЛО 10 – ОДРЕЂИВАЊЕ ПОБЕДНИКА 

 • Уколико је утакмица завршена нерешено или и након продужетака није добијен победник (у зависности од тога како прописују Пропозиције такмичења) приступа се извођењу по 5 пенала за добијање победника. – Уколико екипе немају исти број играча (укључујући и замене), екипа са више играча може одабрати да и она изузме неког играча од извођења пенала, тако да екипе остану са истим бројем играча. – Уколико у току извођења пенала за добијање победника дође до тога да нека екипа остане са мање играча, екипа са више играча може смањити број играча, тако да обе екипе остану са истим бројем играча. – У сваком од ових случајева судија мора бити обавештен о играчима који не учествују у извођењу удараца. 

ПРАВИЛО 12 – ПРЕКРШАЈИ И НЕСПОРТСКА ПОНАШАЊА 

Играње лопте руком 

Осим вратара у сопственом казненом простору, прекршај је ако играч: – намерно додирне лопту руком, укључујући покрет руке према лопти оствари посед/контролу лопте после додиривања лопте руком и онда: 

постигне погодак у противничка врата 

створи прилику за постизање поготка 

Осим вратара у свом казненом простору, обично је прекршај ако играч додирне лопту руком: 

која прави тело неприродно већим 

која је изнад рамена (осим када лопта додирне руку тог играча након што је њоме намерно одиграо неким другим делом тела) Горе наведени прекршаји важе чак и ако лопта додирне руку играча директно од главе или тела (укључујући стопало) другог играча који је у близини. 

Осим горе наведених прекршаја, обично није прекршај када лопта додирне руку играча: 

директно од играчеве сопствене главе или тела (укључујући стопало) 

директно од главе или тела (укључујући стопало) другог играча који је у близини 

ако је рука близу тела и не прави тело неприродно већим 

када играч пада и рука је између тела и земље у инстинктивној жељи да се тело ослони, али не одвојено од тела бочно и вертикално. 

Вратар ван сопственог казненог простора има иста ограничења везана за играње лопте руком као и остали играчи. Ако вратар игра лопту руком унутар свог простора када то није дозвољено, биће досуђен индиректан слободан ударац али без дисциплинске казне. (нпр. играч враћа лопту стопалом, лопта иде ка вратима, а вратар је узме у руке и спречи да лопта уђе у врата) 

Спречавање поготка или очигледне прилике за постизање поготка 

Када играч противничкој екипи спречи погодак или очигледну прилику за погодак играњем лопте руком мора добити црвени картон без обзира на место где се прекршај догодио. Када играч над противником направи прекршај којим спречи очигледну прилику за постизање поготка и судија досуди казнени ударац, играчу који је направио прекршај ће се показати жути картон ако је прекршај био у покушају играња лоптом; у свим осталим случајевима (нпр. држање, повлачење, гурање, немогућност играња лоптом итд.) прекршиоцу ће се показати црвени картон. 

Играч, искључени играч, заменик или званично лице екипе које уђе на терен за игру без дозволе (ако је потребно) судије и утиче на игру или противника и спречи противничкој екипи постизање поготка или очигледну прилику за погодак, мора бити кажњен црвеним картоном. 

– Следеће околности се морају размотрити пре доношења одлуке да ли је ситуација изгледна прилика за постизање поготка: 

удаљеност између места прекршаја и противничких врата 

правац игре 

вероватноћа одигравања лопте или задржавања контроле над лоптом 

позиција и број одбрамбених играча, укључујући и вратара одбране 

да ли су врата „заштићена“ или не – Уколико је вратар на вратима или у њиховој близини и могућности 

је да их „штити“ односно „брани“, ситуација неће бити процењена као изгледна прилика за постизање поготка, без обзира да ли су сви други услови испуњени. – Уколико је вратар крив за спречавање изгледне прилике за 

постизање поготка противнику, играњем лопте руком ван свог простора, биће искључен уколико су врата остала незаштићена или их штити само један играч одбрамбене стране. – Уколико је број нападача већи него број играча одбрамбене стране (изузев вратара) који је на вратима, онда је то ситуација спречавање изгледне прилике за постизање поготка. 

Ако, док је лопта у игри:  – играч направи прекршај против члана судијског тима или противничког играча, заменика или искљученог играча или званичног лица екипе изван терена за игру или – заменик, искључени играч или званично лице екипе направи прекршај против, или утиче на, противничког играча или члана судијског тима изван терена за игру, игра ће бити настављена директним слободним ударцем са граничне линије терена за игру најближе месту прекршаја/утицаја; казнени ударац ће бити досуђен ако је место прекршаја најближе граничној линији вратаревог простора. 

 • Играч направи прекршај изван терена за игру против играча, заменика или званичног лица своје екипе, игра ће бити настављена индиректним слободним ударцем са граничне линије терена за игру најближе месту прекршаја. 
 • Ако играч са неким предметом у руци направи контакт са лоптом (ципела, штитник итд.), игра ће бити настављена директним слободним ударцем (или казненим ударцем). 

ПРАВИЛО 13 – СЛОБОДНИ УДАРЦИ

 • Противник који омета извођачево кретање ка лопти приликом извођења директног слободног ударца почевши од 6-тог акумулираног фаула мора бити кажњен жутим картоном, чак иако је одбрамбени играч поштовао раздаљину од 5 метара. 

ПРАВИЛО 14 – КАЗНЕНИ УДАРАЦ

 • У тренутку када извођач удари стопалом лопту вратар који брани ударац мора најмање једним делом једног стопала додиривати линију у вратима. Лопта је у игри када се удари стопалом и јасно помери. 

ПРАВИЛО 15 – УБАЦИВАЊЕ 

 • Убацивање се додељује противничкој екипи екипе чији је играч последњи додирнуо лопту када је цела лопта прешла уздужну линију било по земљи или у ваздуху, или лопта додирне плафон. Из убацивања се не може директно постићи погодак: – ако лопта уђе у противничка врата – досуђује се ударац са врата – ако лопта уђе у извођачева врата – досуђује се ударац из угла.
 • Процедура у моменту извођења: – лопта мора да мирује на уздужној линији терена за игру, тамо где је напустила терен или на месту најближем месту где је додирнула плафон – противнички играчи морају бити удаљени најмање 5 м од места на уздужној линији где је лопта постављена. Лопта је у игри када буде ударена стопалом и јасно померена. 
 • Играч који изводи убацивање мора то да учини у року од 4 секунде од момента када је екипа спремана да изведе ударац или момента када судија сматра да је екипа спремна да то учини, и то означи пиштаљком. Уколико лопта која је у игри, након што је убацивање изведено, напусти терен за игру преко исте уздужне линије а да при томе лотом није играо ни један играч убацивање ће извршити противничка екипа са истог места са ког је провобитно убацивање извршено. – Ако играч, док исправно врши убацивање, намерно шутне лопту у противника да би је поново играо, али то не ради на непажљив нити на безобзиран начин, нити користећи прекомерну снагу, судија ће дозволити да се игра настави. – После убацивања, извођач не сме поново да додирне лопту док је не додирне други играч.

ПРАВИЛО 16 – УБАЦИВАЊЕ ОД СТРАНЕ ВРАТАРА 

Процедура 

 • Вратар враћа лопту у игру руком, са било које тачке свог простора.
 • Лопта је у игри када је испусти из руке или баци и буде јасно померена.
 • Вратар лопту мора да врати у игру у року од 4 секунде, од момента када је екипа спремна да то учини или од момента када судија сматра да је екипа спремна и да знак пиштаљком.
 • Играчи противничке екипе морају остати ван простора врата, све док лопта не буде била у игри.

Најновије издање ФИФА Правила игре футсал на енглеском језику можете преузети на следећем линку – https://resources.fifa.com/image/upload/laws-of-the-game-futsal-2020-21.pdf?cloudid=smrcs2kmmsngmf5tf1fi .

FIFA.com