FIFA: Izmene u Futsal pravilima igre 2020/2021

Donosimo Vam u nastavku kompletne izmene Futsal pravile igre za predstojeću sezonu 2020/2021 koji je FIFA prosledila cirkularnim pismom svim nacionalnim savezima kao i FS Srbije.


PRAVILO 3 – IGRAČI 

 •  Maksimalno 5 igrača-zamenika mogu da se zagrevaju u istom trenutku. 

PRAVILO 4 – OPREMA IGRAČA 

 •  Zaštitna oprema igrača može biti korišćena na utakmici ukoliko ne predstavlja opasnost za protivnike i izrađena je od mekanog materijala. Na primer: traka za glavu, maske, štitnici za ruku ili koleno, kačket za vratara ili sportske naočare. – Ukoliko igrač koristi zaštitu za ruku, ona mora biti iste ili preovlađujuće boje kao boja rukava na dresu, a ukoliko nosi zaštitnik za koleno, boja mora biti ista ili preovlađujuća kao boja na šortsu. – Markeri moraju biti različite boje u odnosu na boje dresova igrača kao i u odnosu na boju markera protivničkog tima. Zamenici moraju nositi marker preko dresa, sve vreme trajanja utakmice, kako bi se razlikovali od igrača na terenu. Prilikom izmene igrača, zamenik koji ulazi u igru dodaje marker igraču koji napušta teren ili trećem sudiji. Igrač koji napusti teren, oblači marker preko dresa i tako postaje zamenik. – Zbog trenutne situacije koja je vezana za prisustvo virusa COVID 19, amandman na poslednju rečenicu glasi: Zamena je izvršena kada igrač skine marker i uđe u igru. Iz bezbedonosnih razloga igrač trenutno nema obavezu da saigraču marker doda u ruke ili trećem sudiji ukoliko je igrač koji se zamenjuje napustio igru na nekom drugom mestu, a ne u visini „zone izmene“. 

PRAVILO 5 – SUDIJE 

 •  Preduzima mere protiv zvaničnih lica ekipe koji ne postupaju odgovorno i upozorava ili pokazuje žuti karton za opomenu ili crveni karton za isključenje sa terena za igru i njegovog neposrednog okruženja, uključujući i tehnički prostor; ako se počinilac ne može identifikovati, prisutni glavni trener će snositi sankciju. – Medicinsko lice ekipe koje učini prekršaj za isključenje može ostati ako ekipa nema drugo medicinsko lice koje je na raspolaganju i koje može ukazati potrebnu medicinsku pomoć. – Dozvoljena elektronska dodatna oprema za sudije: komunikacija i fitnes monitoring. 

PRAVILO 7 – TRAJANJE UTAKMICE 

 •  Merilac vremena označava kraj perioda igre od 20 minuta ili bilo kog dela produžetaka akustičnim signalom. Akustični signal označava kraj, bez obzira da li je sudija označio kraj svojom pištaljkom. – Ako je u dosuđen direktan udarac počev od 6.akumuliranog prekršaja ili KU sa 6 metara, u trenutku kada period treba da bude završen, sudija će dozvoliti da se pomenuti udarac izvede, i jedino u tim slučajevima se produžava period igre, da bi se kompletirao udarac. – Smatra se da je udarac kompletiran u sledećim situacijama: 
 • nakon što igrač izvede udarac lopta prestane sa kretanjem (recimo uđe u vrata) ili ode van graničnih linija terena za igru 
 • dodirne bilo kog igrača uključujući i izvođača (sem protivničkog vratara koji brani udarac) 
 • ili bude učinjen neki drugi prekršaj od strane izvođača ili tima izvođača. – Pogodak postignut nakon što je akustični signal označio kraj utakmice, može biti priznat samo ako je postignut na gore navedene načine. Period se ne može produžiti ni na koji drugi način, sem gore navedenih. 

PRAVILO 8 – POČETAK I NASTAVAK IGRE 

 • Svi igrači osim izvođača moraju biti na svojoj polovini terena za igru. – Lopta je u igri kada se šutne (udari stopalom) i jasno pomeri (ovo znači da udarac može biti izveden i unazad). – Ukoliko iz početnog udarca bude postignut pogodak direktno u protivnička vrata, pogodak se priznaje, a ukoliko se postigne u svoja vrata, dosuđuje se udarac iz ugla za protivničku ekipu. 

PRAVILO 10 – ODREĐIVANJE POBEDNIKA 

 • Ukoliko je utakmica završena nerešeno ili i nakon produžetaka nije dobijen pobednik (u zavisnosti od toga kako propisuju Propozicije takmičenja) pristupa se izvođenju po 5 penala za dobijanje pobednika. – Ukoliko ekipe nemaju isti broj igrača (uključujući i zamene), ekipa sa više igrača može odabrati da i ona izuzme nekog igrača od izvođenja penala, tako da ekipe ostanu sa istim brojem igrača. – Ukoliko u toku izvođenja penala za dobijanje pobednika dođe do toga da neka ekipa ostane sa manje igrača, ekipa sa više igrača može smanjiti broj igrača, tako da obe ekipe ostanu sa istim brojem igrača. – U svakom od ovih slučajeva sudija mora biti obavešten o igračima koji ne učestvuju u izvođenju udaraca. 

PRAVILO 12 – PREKRŠAJI I NESPORTSKA PONAŠANJA 

Igranje lopte rukom 

Osim vratara u sopstvenom kaznenom prostoru, prekršaj je ako igrač: – namerno dodirne loptu rukom, uključujući pokret ruke prema lopti ostvari posed/kontrolu lopte posle dodirivanja lopte rukom i onda: 

postigne pogodak u protivnička vrata 

stvori priliku za postizanje pogotka 

Osim vratara u svom kaznenom prostoru, obično je prekršaj ako igrač dodirne loptu rukom: 

koja pravi telo neprirodno većim 

koja je iznad ramena (osim kada lopta dodirne ruku tog igrača nakon što je njome namerno odigrao nekim drugim delom tela) Gore navedeni prekršaji važe čak i ako lopta dodirne ruku igrača direktno od glave ili tela (uključujući stopalo) drugog igrača koji je u blizini. 

Osim gore navedenih prekršaja, obično nije prekršaj kada lopta dodirne ruku igrača: 

direktno od igračeve sopstvene glave ili tela (uključujući stopalo) 

direktno od glave ili tela (uključujući stopalo) drugog igrača koji je u blizini 

ako je ruka blizu tela i ne pravi telo neprirodno većim 

kada igrač pada i ruka je između tela i zemlje u instinktivnoj želji da se telo osloni, ali ne odvojeno od tela bočno i vertikalno. 

Vratar van sopstvenog kaznenog prostora ima ista ograničenja vezana za igranje lopte rukom kao i ostali igrači. Ako vratar igra loptu rukom unutar svog prostora kada to nije dozvoljeno, biće dosuđen indirektan slobodan udarac ali bez disciplinske kazne. (npr. igrač vraća loptu stopalom, lopta ide ka vratima, a vratar je uzme u ruke i spreči da lopta uđe u vrata) 

Sprečavanje pogotka ili očigledne prilike za postizanje pogotka 

Kada igrač protivničkoj ekipi spreči pogodak ili očiglednu priliku za pogodak igranjem lopte rukom mora dobiti crveni karton bez obzira na mesto gde se prekršaj dogodio. Kada igrač nad protivnikom napravi prekršaj kojim spreči očiglednu priliku za postizanje pogotka i sudija dosudi kazneni udarac, igraču koji je napravio prekršaj će se pokazati žuti karton ako je prekršaj bio u pokušaju igranja loptom; u svim ostalim slučajevima (npr. držanje, povlačenje, guranje, nemogućnost igranja loptom itd.) prekršiocu će se pokazati crveni karton. 

Igrač, isključeni igrač, zamenik ili zvanično lice ekipe koje uđe na teren za igru bez dozvole (ako je potrebno) sudije i utiče na igru ili protivnika i spreči protivničkoj ekipi postizanje pogotka ili očiglednu priliku za pogodak, mora biti kažnjen crvenim kartonom. 

– Sledeće okolnosti se moraju razmotriti pre donošenja odluke da li je situacija izgledna prilika za postizanje pogotka: 

udaljenost između mesta prekršaja i protivničkih vrata 

pravac igre 

verovatnoća odigravanja lopte ili zadržavanja kontrole nad loptom 

pozicija i broj odbrambenih igrača, uključujući i vratara odbrane 

da li su vrata „zaštićena“ ili ne – Ukoliko je vratar na vratima ili u njihovoj blizini i mogućnosti 

je da ih „štiti“ odnosno „brani“, situacija neće biti procenjena kao izgledna prilika za postizanje pogotka, bez obzira da li su svi drugi uslovi ispunjeni. – Ukoliko je vratar kriv za sprečavanje izgledne prilike za 

postizanje pogotka protivniku, igranjem lopte rukom van svog prostora, biće isključen ukoliko su vrata ostala nezaštićena ili ih štiti samo jedan igrač odbrambene strane. – Ukoliko je broj napadača veći nego broj igrača odbrambene strane (izuzev vratara) koji je na vratima, onda je to situacija sprečavanje izgledne prilike za postizanje pogotka. 

Ako, dok je lopta u igri:  – igrač napravi prekršaj protiv člana sudijskog tima ili protivničkog igrača, zamenika ili isključenog igrača ili zvaničnog lica ekipe izvan terena za igru ili – zamenik, isključeni igrač ili zvanično lice ekipe napravi prekršaj protiv, ili utiče na, protivničkog igrača ili člana sudijskog tima izvan terena za igru, igra će biti nastavljena direktnim slobodnim udarcem sa granične linije terena za igru najbliže mestu prekršaja/uticaja; kazneni udarac će biti dosuđen ako je mesto prekršaja najbliže graničnoj liniji vratarevog prostora. 

 • Igrač napravi prekršaj izvan terena za igru protiv igrača, zamenika ili zvaničnog lica svoje ekipe, igra će biti nastavljena indirektnim slobodnim udarcem sa granične linije terena za igru najbliže mestu prekršaja. 
 • Ako igrač sa nekim predmetom u ruci napravi kontakt sa loptom (cipela, štitnik itd.), igra će biti nastavljena direktnim slobodnim udarcem (ili kaznenim udarcem). 

PRAVILO 13 – SLOBODNI UDARCI

 • Protivnik koji ometa izvođačevo kretanje ka lopti prilikom izvođenja direktnog slobodnog udarca počevši od 6-tog akumuliranog faula mora biti kažnjen žutim kartonom, čak iako je odbrambeni igrač poštovao razdaljinu od 5 metara. 

PRAVILO 14 – KAZNENI UDARAC

 • U trenutku kada izvođač udari stopalom loptu vratar koji brani udarac mora najmanje jednim delom jednog stopala dodirivati liniju u vratima. Lopta je u igri kada se udari stopalom i jasno pomeri. 

PRAVILO 15 – UBACIVANJE 

 • Ubacivanje se dodeljuje protivničkoj ekipi ekipe čiji je igrač poslednji dodirnuo loptu kada je cela lopta prešla uzdužnu liniju bilo po zemlji ili u vazduhu, ili lopta dodirne plafon. Iz ubacivanja se ne može direktno postići pogodak: – ako lopta uđe u protivnička vrata – dosuđuje se udarac sa vrata – ako lopta uđe u izvođačeva vrata – dosuđuje se udarac iz ugla.
 • Procedura u momentu izvođenja: – lopta mora da miruje na uzdužnoj liniji terena za igru, tamo gde je napustila teren ili na mestu najbližem mestu gde je dodirnula plafon – protivnički igrači moraju biti udaljeni najmanje 5 m od mesta na uzdužnoj liniji gde je lopta postavljena. Lopta je u igri kada bude udarena stopalom i jasno pomerena. 
 • Igrač koji izvodi ubacivanje mora to da učini u roku od 4 sekunde od momenta kada je ekipa spremana da izvede udarac ili momenta kada sudija smatra da je ekipa spremna da to učini, i to označi pištaljkom. Ukoliko lopta koja je u igri, nakon što je ubacivanje izvedeno, napusti teren za igru preko iste uzdužne linije a da pri tome lotom nije igrao ni jedan igrač ubacivanje će izvršiti protivnička ekipa sa istog mesta sa kog je provobitno ubacivanje izvršeno. – Ako igrač, dok ispravno vrši ubacivanje, namerno šutne loptu u protivnika da bi je ponovo igrao, ali to ne radi na nepažljiv niti na bezobziran način, niti koristeći prekomernu snagu, sudija će dozvoliti da se igra nastavi. – Posle ubacivanja, izvođač ne sme ponovo da dodirne loptu dok je ne dodirne drugi igrač.

PRAVILO 16 – UBACIVANJE OD STRANE VRATARA 

Procedura 

 • Vratar vraća loptu u igru rukom, sa bilo koje tačke svog prostora.
 • Lopta je u igri kada je ispusti iz ruke ili baci i bude jasno pomerena.
 • Vratar loptu mora da vrati u igru u roku od 4 sekunde, od momenta kada je ekipa spremna da to učini ili od momenta kada sudija smatra da je ekipa spremna i da znak pištaljkom.
 • Igrači protivničke ekipe moraju ostati van prostora vrata, sve dok lopta ne bude bila u igri.

Najnovije izdanje FIFA Pravila igre futsal na engleskom jeziku možete preuzeti na sledećem linku – https://resources.fifa.com/image/upload/laws-of-the-game-futsal-2020-21.pdf?cloudid=smrcs2kmmsngmf5tf1fi .

FIFA.com